Slovenski teniški igralci v Estonijo po zmago

Slovensko moško teniško reprezentanco od 6. do 8. aprila v Tallinnu čaka dvoboj prvega kroga druge evroafriške skupine v Davisovem pokalu proti Estoniji.

Objavljeno
30. marec 2007 16.00
Blaž Trupej
Ljubljana - Slovensko moško teniško reprezentanco od 6. do 8. aprila v Tallinnu čaka dvoboj prvega kroga druge evroafriške skupine v Davisovem pokalu proti Estoniji, saj je imela srečno roko pri žrebu. Slovenija je bila pri žrebu postavljena za sedmo nosilko in je od osmih nerangiranih reprezentanc dobila eno najslabših. Estonija, ki ima na lestvici ATP le štiri igralce, njen najboljši pa je Mait Kunnap na 1039. mestu, je v prejšnji sezoni nastopala v tretji evroafriški skupini. Kljub temu kapetan Slovencev Blaž Trupej opozarja, da bi bilo vsako podcenjevanje lahko še kako nevarno.

Slovensko ekipo sestavljajo Grega Žemlja, Marko Tkalec, Blaž Kavčič in Luka Gregorc, torej najboljši Slovenci na računalniški teniški lestvici ATP, spremljala pa jih bosta kapetan Trupej in njegov pomočnik Žiga Janškovec. "Veseli nas, da se je naša ekipa prvič zbrala v popolni postavi," je uvodoma na novinarski konferenci pred odhodom ekipe v Estonijo povedal predsednik Teniške zveze Slovenije (TZS) Marko Umberger.

Slovenija prvič v najboljši postavi


"Veseli me, da so se vsi fantje odzvali povabilu in dejansko je to prvič, da bomo nastopili v najboljši postavi. Za posebne priprave pred tem srečanjem ni bilo časa, saj je težko od fantov zahtevati, da prilagodijo svoje individualne programe na račun Davisovega pokala, zato smo se odločili, da bodo tekme služile kot priprava na srečanje. Poleg tega bomo v Tallinn odpotovali že v nedeljo in menim, da bo pet dni dovolj, da se fantje dodobra spoznajo s podlago," je dejal Trupej in priznal, da je sicer estonska reprezentanca zanj kar precejšnja uganka: "Kljub temu pa sem prepričan, da znajo Estonci igrati kakovosten tenis. Čeprav ne nastopajo na profesionalnih teniških turnirjih, se nastopom v Davisovem pokalu posebej posvečajo."

Podlaga doslej neznanka

Ena od neznank je tudi sama podlaga, na kateri bosta reprezentanci igrali dvoboj v dvorani, a vsi računajo na to, da bo precej hitra. Še pred nekaj leti so namreč Estonci igrali na parketu, ki je najhitrejša podlaga, in celo zadnji dovoljen dvoboj Davisovega pokala na tej podlagi, preden je Mednarodna teniška zveza (ITF) prepovedala igranje uradnih srečanj na parketu, dobili proti favorizirani Norveški.
"Za zdaj še ne vemo, ali bo to dokaj hiter tepih ali bodo neke zmerne hitrosti, kar bomo preverili na samem kraju," je razložil slovenski kapetan, ki se zaveda, da so Slovenci tokrat v vlogi favorita: "To je dejstvo, vendar bo to potrebno dokazati tudi na igrišču. Če fantje nasprotnika ne bodo podcenjevali, potem lahko računamo na zelo ugoden rezultat tudi po prvih dveh dnevih, v nasprotnem primeru se zadeve lahko zelo zapletejo, saj je tepih dvorana, ki dopušča relativno zelo malo napak. Zato bo potrebna stoodstotna zavzetost in verjamem, da ne bo presenečenj."

Fantje so izenačeni

Trupej se bo med četverico o tistih, ki bodo zaigrali proti Estoniji, odločil šele prihodnjo sredo zvečer, tik pred dvobojem. "Vsi fantje so zelo izenačeni, zato bom za igro določil tistega, ki bo v Tallinnu najbolje funkcioniral. Med dvojicami pa bo zagotovo nastopil Gregorc, ki sta se z Žemljo precej dobro ujela že na Irskem, a bomo videli, kdo se bo najbolje prilagodil podlagi," opozarja Trupej, ki si je za dolgoročni cilj postavil uvrstitev v prvo evroafriško skupino: "To mora biti naš cilj za prihodnost, za kar pa potrebuješ vsaj dva igralca pod 300. mestom na lestvici ATP ter tudi kanček sreče."

Tekme bo potrebno odigrati maksimalno zbrano


Svoje želje in načrte je pred odhodom v Tallinn razkril tudi najboljši slovenski igralec Žemlja: "Sam si želim, da bi tekmo proti Estoniji v našo korist odločili že v soboto. Hkrati pa se zavedam, da je treba vsako tekmo odigrati maksimalno zbrano in se zavedati, da se ti kakršnokoli podcenjevanje lahko hitro maščuje. Ko se enkrat igra v nedeljo, pri izidu 2:2, je možno prav vse. Sam upam, da je ob normalnem pristopu in igri, ki smo jo vsi prikazali ta čas, uspeh neizbežen."

V primeru zmage Trupejevih varovancev bo Slovenija v drugem krogu (od 20. do 22. julija) gostila zmagovalca dvoboja med Marokom in Dansko.