Slovenski vaterpolisti EP začeli z zmago

Slovenska vaterpolska reprezentanca je na EP skupine B v Luganu že zabeležila prvo zmago. Varovanci Marina Cetina so pričakovano, a z veliko mukami ugnali Ukrajino z 12:10.

Objavljeno
05. september 2009 17.44
Š. Ro./STA
Š. Ro./STA
Lugano - Slovenska vaterpolska reprezentanca je z zmago začela nastope na EP skupine B v švicarskem Luganu. Varovanci Marina Cetina so v uvodnem nastopu premagali Ukrajino z 12:10 (5:0, 3:3, 3:4, 1:3).

Po silovitem začetku so pobudo kasneje prepustili Ukrajincem, ki so na koncu resno ogrozili slovenski uspeh, kar je skazilo sliko slovenskega nastopa, na koncu pa je slovenska reprezentanca vendarle dosegla najnujnejše - zmago. Vlogo favorita so varovanci selektorja Marina Cetina sicer upravičili, a glede na začetek srečanja bi lahko Ukrajince tokrat potopili do dna bazena. V uvodu druge četrtine so povedli že s 6:0, nato pa nepričakovano popustili.

 

Z živci navijačev so se slovenski vaterpolisti začeli poigravati v tretji četrtini, na začetku katere je bil s pravico zamenjave izključen Jure Nastran in prav lahko ga doleti še dodatna kazen neigranja na naslednjem, veliko pomembnejšem srečanju proti Franciji. Ukrajinci so se najprej približali na tri, po zapravljeni najstrožji kazni Slovencev pa celo na samo dva gola zaostanka (7:9). Za mirno zadnjo četrtino sta nato zadela Teo Galič in v zadnji sekundi tretje četrtine še Boban Antonijevič. V zadnji četrtini so znova prvi zapretili Ukrajinci, vendar je na drugi strani Galič izsilil novo najstrožjo kazen. Tokrat jo je izvajal Erik Bukovac in, kot se za kapetana spodobi, tudi zadel. Ukrajinci so se dve minuti pred koncem znova približali na dva gola zaostanka (10:12), a so slovenski vaterpolisti z dobro obrambo preprečili popoln preobrat.

 

Kot zanimivost velja dodati, da je pred desetimi leti v Palmi de Mallorci prav srečanje med Slovenijo in Ukrajino odločalo o potniku na evropsko prvenstvo skupine A. Favoriti so bili Ukrajinci, na prvo samostojno vaterpolsko EP pa so se uvrstili Slovenci in nato v Firencah prvič zaigrali med evropsko elito. V nedeljo se bo Slovenija pomerila z enim od favoritov prvenstva Francijo.