Slovo Katarine Srebotnik

17- letna Čehinja Nicole Vaidišova je ugnala najboljšo Slovenko Katarino Srebotnik, Američan Andy Roddick je izločil Rusa Marata Safina, Serena Williams pa Nadjo Petrovo.

Objavljeno
19. januar 2007 18.36
Katarina Srebotnik
Melbourne - Čehinja Nicole Vaidišova, deseta nosilka odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu, je v tretjem krogu ugnala najboljšo Slovenko Katarino Srebotnik. Komaj 17-letna češka igralka je za vstop v osmino finala prvega letošnjega turnirja za veliki slam v dvoboju z 21. nosilko slavila s 6:4 in 6:4, za nadaljevanje pa je potrebovala le uro in sedem minut.

25-letna Velenjčanka, ki bo na novi lestvici WTA navkljub izpadu pridobila kakšno mesto, saj je izboljšala dosežek iz lanske sezone, ko se je poslovila že v drugem krogu, je po dvoboju dejala: "Nisem prišla do prave igre, ko je nasprotnica servirala. Njeni servisi so bili močni in natančni, zlasti na 'break" žoge, ki jih je rešila z neubranljivimi začetnimi udarci. Z osnovne črte sem bila enakovredna tekmica, a na žalost to ni bilo dovolj za zmago. Zdaj bom vso energijo usmerila v dvojice."

Katarina Srebotnik in Rusinja Dinara Safina bosta dvoboj drugega kroga dvojic odigrali v soboto dopoldan po slovenskem času, njeni nasprotnici pa bosta Francozinji Severine Bremond in Amelie Mauresmo.

Uspešna sta bila tudi branilca naslova Švicar Roger Federer in Amelie Mauresmo. Federer je s 6:3, 6:3 in 7:6 (7:5) premagal Rusa Mihaila Južnjija in se bo v naslednjem dvoboju pomeril s Srbom Novakom Djokovičem, Mauresmojeva pa je Čehinji Evi Birnerovi prepustila le štiri igre; njena naslednja tekmica bo prav tako Čehinja - Lucie Šafarova.

Roddick izločil Safina

Američan Andy Roddick, šesti nosilec, je izločil Rusa Marata Safina, zmagovalca leta 2005, s 7:6 (7:2), 2:6, 6:4 in 7:6 (7:2).

Roddick je v najbolj zanimivem obračunu dneva ugnal Safina po treh urah in 12 minutah maratonskega boja ter se bo v četrtem krogu pomeril s Hrvatom Mariom Ančičem, ki je ekspresno izločil Slovaka Dominika Hrbatyja s 6:3, 6:2 in 6:1. Zmage Roddicka se je veselil tudi njegov novi trener in teniška legenda Jimmy Connors, ki je iz ZDA, kjer je bil na pogrebu svoje matere, prispel praktično tik pred tekmo.

Safin je dobil drugi niz, v peti igri naslednjega pa si je med poskusom voleja poškodoval mezinec na desni roki, vendar kljub temu nadaljeval partijo, ki jo je pred koncem prekinil dež. Ko so stadion prekrili s premično streho in posušili igrišče, je Rus glasno protestiral in ni hotel igrati. Menil je, da je igrišče še vedno vlažno.

Zaradi neprimernih izrazov mu je glavni sodnik prisodil opomin, ki je Safina prisilil v nadaljevanje dvoboja, ki se je končal z drugim podaljšanim nizom. Roddick je imel pred tem v tretji igri štiri zaključne žogice za zmago, v deveti pa še naslednje tri. Na koncu je v sedmem medsebojnem dvoboju četrtič zmagal in se Rusu oddolžil za tesni četrtfinalni poraz leta 2004.

Williamsova premagala Petrovo

Američanka Serena Williams, dvakratna zmagovalka Melbourna in nekdanja prva igralka sveta, je z 1:6, 7:5 in 6:3 ugnala šesto s svetovne lestvice Rusinjo Nadjo Petrovo, čeprav je bila v drugem nizu na robu poraza, saj je zaostajala s 3:5.

Po drugem zmagoslavju na odprtem prvenstvu Avstralije je tokrat prvič premagala eno izmed igralk prve deseterice. "A tako dolgo je že tega? To pa ni preveč bleščeča statistika," je menila tudi Williamsova, ki je ena izmed petih igralk v zgodovini, ki je osvojila vse štiri turnirje za veliki slam v zgodovini, po dobrem začetku sezone pa je 25-letna tenisačica odločna: "Želim si, da bi letos še tretjič osvojila turnir v Melbournu." Pot do finala ji bo kot prva skušala preprečili lanska polfinalistka Jelena Jankovič iz Srbije, ki je premagala Viktorijo Azarenkovo iz Belorusije s 6:3 in 6:4.