Slovo Newcastla, Sevilla skozi šivankino uho

V četrtek so si napredovanje v četrfinale evropskega nogometnega pokala zagotovili še španska Sevilla in Espanyol, nizozemski AZ Alkmar ter portugalska Benfica.

Objavljeno
16. marec 2007 13.39
Ljubljana - V sredo so si napredovanje v četrtfinale evropskega nogometnega pokala zagotovili nemška Bayer iz Leverkusna in Werder iz Bremna, španska Osasuna in angleški Tottenham, v četrtek pa še španska Sevilla in Espanyol, nizozemski AZ Alkmar ter portugalska Benfica. V nogometnih krogih je najbolj odmevalo slovo Newcastla, ki v dvoboju z AZ Alkmarjem ni ubranil dokaj visoke prednosti (4:2), na revanši v deželi tulipanov je izgubil z 0:2 in izpadel iz nadaljnjega tekmovanja. Sevilla si je napredovanje proti ukrajinskemu Šahtjoru iz Donecka zagotovila šele v podaljšku.

Louis van Gaal, nekdanji nizozemski selektor in trener Ajaxa in Barcelone, pušča vse globlje sledi tudi pri vzpenjajočem AZ Alkmarju, ki si je četrtfinalno vozovnico priboril po zmagoslavju nad močnim Newcastlom. Za angleški skalp so zaslužni vsi nogometaši nizozemskega moštva, ki so pokazali zelo srčno predstavo, strelska "eksekutorja" pa sta bila Gruzijec Šota Arveladze in Danny Kövermans.

Sevillo rešil golman


Sevilla, branilka prvega mesta v pokalu UEFA, se je skozi šivankino uho prebila med osem najboljših ekip, napredovanje pa jim je zagotovil kar vratar Andres Palop, ki je v četrti minuti sodnikovega podaljška - pri zaostanku z 1:2 - odšel v napad in po kotu dosegel gol rešitve. Za ukrajinsko ekipo sta v rednem delu gola zabila Brazilca Metuzalem in Blumer Elano, za špansko ekipo pa je v rednem delu - poleg junaka Palopa - zadetek dosegel Italijan Enzo Maresca. Strelec zmagovitega gola v 15. minuti prvega podaljška je bil urugvajski napadalec Ernesto Chevanton. Prva tekma v Andaluziji se je končala z 2:2.

Espanyol nadigral Maccabi

Španski Espanyol se je po neodločenem izidu v gosteh (0:0) na domačem igrišču poigral z izraelskim Maccabijem iz Haife. Katalonska zasedba v prvem polčasu ni zatresla tekmečeve mreže, v drugem pa je dosegla kar štiri gole. Med strelce so se vpisali Ivan de la Pena, Raul Tamudo, Luis Garcia in Walter Pandiani.

Francoski PSG kapituliral

Francoski PSG je v portugalsko prestolnico prišel s prednostjo gola (2:1), na koncu pa vendarle podpisal kapitulacijo, saj je izgubil z 1:3. Ekipa trenerja Paula Le Guena ima velike težave v domačem prvenstvu, v Lizboni pa je pokazala pogumno igro, ki pa ni zadostovala za napredovanje. Za Benfico sta gole dosegla Simao (2) in Petit, za PSG pa Pauleta.


V sredo so bili drugi štirje dvoboji. Bayer je z zmago 3:0 izničil zaostanek s prve tekme proti francoskemu Lensu (1:2), Werder pa je zabeležil še izdatnejšo zmago kot na prvem dvoboju pri Celti iz Viga. Po zmagi 1:0 v gosteh je pred domačimi navijači slavil z 2:0. Napredovanje sta si v sredo zagotovila še španska Osasuna, ki je izločila Glasgow Rangers, in Tottenham, ki je končal evropsko pot portugalske Brage.