Slutnje javnosti uresničene - je Semenya res hermafrodit?

Test o spolu južnoafriške atletinje  je pokazal, da je Caster Semenya hermafrodit. Medtem ko podatek še ni uraden, so številni prepričani, da Semenya ni 100-odstotno ženska.

Objavljeno
11. september 2009 11.36
Lu.Š.
Lu.Š.
Sydney - Avstralski dnevnik Sydney's Daily Telegraph poroča, da so izvidi testa o spolu Caster Semenya že znani in da so bile slutnje javnosti in tekmic južnoafričanke resnične. Avstralskemu dnevniku naj bi iz prve roke zatrdil to zdravnik, ki je opravljal test. "Caster Semenya ima brez dvoma moške in ženske spolne organe. To so dokazi, da je Semnya hermafrodit in ni povsem ženska," naj bi dejal zdravnik, ki je opravljal pregled zmagovalke teka na 800 metrov, sicer discipline Jolande Čeplak.

Sekretar IAAF Pierre Weiss je sicer malce prizanesel 18-letnici, ko je dejal: "Jasno je, da je Semenya ženska. Zdaj je treba ugotoviti koliko je ženska." O zdaj že pretiranih poudarjanjih in pravi javni gonji se bodo po besedah Weissa pogovorili novembra. Zaenkrat so pri štirih atletih ugotovili podobno in zahtevali, naj "prostovoljno" končajo kariero.

18-letno Caster Semenya iz JAR brani veliko ljubiteljev in ljubiteljic atletike, prva v vrsti se je atletinji v bran postavila njena mama, ki je prepričana, da je njena hčer zares ženska in ne moški, kot so zlobni jeziki namigovali že od osvojene zlate medalje na SP v Berlinu. "Semenya je celo življenje preživela kot ženska in odvzem medalje in javno ponižanje bi bilo zares kruto za mlado nadarjeno tekačico" so zaskrbljeni v atletski zvezi njene države.

IAAF bo o primeru Semenya odločal med 20. in 21. novembrom.