Šmigunova najhitrejša, Majdičeva šesta

Smučarske tekačice so v Lahtiju opravile s tekmo svetovnega pokala na 10 kilometrov v klasični tehniki. Edina slovenska predstavnica Petra Majdič (+40,1) je tekmo končala na šestem mestu.

Objavljeno
11. marec 2007 12.00
Petra Majdič
Lahti - Smučarske tekačice so v Lahtiju opravile s tekmo svetovnega pokala na 10 kilometrov v klasični tehniki. Najhitrejša je bila Estonka Kristina Šmigun (28:30,7), ki je kar za 26,7 sekunde ugnala drugouvrščeno Rusinjo Olgo Zavjalovo, tretja pa je bila Nemka Viola Bauer (+28,9). Edina slovenska predstavnica Petra Majdič (+40,1) je tekmo končala na šestem mestu. Vodilna v skupnem seštevku Finka Virpi Kuitunen je bila šele dvanajsta.

Vrhunska uvrtitev Petre Majdič

Ženska klasična preizkušnja na deset kilometrov je bila nekdaj slovenska paradna disciplina, predvsem po zaslugi Petre Majdič, ki tudi tokrat ni razočarala. Sedemindvajsetletna tekačica iz Dola pri Ljubljani, ki je na nedavnem svetovnem prvenstvu v Saporu osvojila srebrno odličje v sprintu, je znova dosegla uvrstitev med najboljših deset, kar je po njenih besedah vrhunska uvrstitev. Na težki progi je v cilj pritekla kot peta, na koncu jo je ugnala še tokrat nepremagljiva Kristina Šmigun.

Šmigunova je vseskozi narekovala tempo

Estonka je imela z izjemo prvega najboljši vmesni čas na vseh postajah. Tudi mimo Majdičeve se je zapeljala kot raketa in kmalu je bilo jasno, da bo Šmigunova z naskokom osvojila tokratni vrh. Drugo mesto je pripadlo svetovni prvakinji Zavjalovi, medtem ko je tudi Nemka Viola Bauer odtekla tekmo svojega življenja in se prvič v karieri povzpela na zmagovalni oder. Da je bila proga resnično zahtevna, priča tudi podatek, da je vodilna v skupnem seštevku, Finka Virpi Kuitunen, ki je na progo krenila kot zadnja in imela tako pregled nad vsemi konkurentkami, v cilj pritekla šele na 12. mestu, tudi Norvežanka Marit Bjoergen, nekdanja svetovna prvakinja, je bila na koncu šele na 16. mestu.

Dobre smuči, slabe razmere

"Smuči so bile v redu, so pa bile razmere slabše od pričakovanega. Sneg je bil mehek, proga razrita, Petra, ki je težja, je imela s tem nekaj težav. Včasih je bilo videti, kot da ji oddrsavajo smuči, ampak to je bilo zaradi mehkega snega. Pogoji so bili sicer za vse enaki, Petri pa se je videlo, da je že utrujena od včerajšnjega sprinta," je povedal trener slovenske reprezentance Ivan Hudač. "Zadovoljen sem, da je predvsem v zadnjih kilometrih spet našla svoj ritem, saj je bila med četrtim in osmim kilometrom nekoliko počasnejša. Tako kot včeraj smo bili blizu stopničk, šesto mesto ni slaba uvrstitev, do kolajne nas je danes ločilo le 12 sekund," je dodal Hudač.

Naslednja tekma že v sredo

Naslednja tekma smučarje tekače in tekačice čaka že v sredo, ko bo v Drammnu na sporedu sprint v klasični tehniki. Poleg Majdičeve, ki je prav na tem prizorišču lani osvojila prvo zmago v svetovnem pokalu, bo na norveškem nastopila tudi Vesna Fabjan. "Računam, da bi se Vesna lahko uvrstila med najboljših 30, to bi bilo vsekakor dobro, po tem, kar je prikazala včeraj, ima za to povsem dobre možnosti. Po tekmi v Drammnu jo čakajo priprave za svetovno vojaško prvenstvo, tako kot tudi Nejca Brodarja, ki so ga že na SP pestile zdravstvene težave, tako da je moral nato doma na operacijo zoba. Ta konec tedna pa je že pričel trenirati, tako da bo za vojaško SP že nared," je še dejal Hudač.

Pri moški zmagal Odd-Bjoern Hjelmeset

Norvežan Odd-Bjoern Hjelmeset (39:51,7) je zmagovalec tekme svetovnega pokala smučarjev tekačev v finskem Lahtiju. Norvežan je na 15 km zasledovalno v klasični tehniki za 26,1 sekunde ugnal rojaka Eldarja Roenninga, tretji je bil s pribitkom 26,7 sekunde Nemec Tobias Angerer, ki s tem še naprej vodi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Slovenskih predstavnikov ni bilo na startu.