Smučarski praznik v Kranjski Gori

Prvi marčevski konec tedna je zaznamoval smučarski pokal Vitranc v Kranjski Gori, kjer so se najboljši veleslalomisti in slalomisti sveta merili na podkorenski strmini. Seveda je bilo poskrbljeno tudi za zabavo.

Objavljeno
04. marec 2007 16.00
Massimo Blardone, Benjamin Raich in Francois Bourque
Kranjska Gora – Prvi marčevski konec tedna je zaznamoval smučarski pokal Vitranc v Kranjski Gori, kjer so se najboljši veleslalomisti in slalomisti sveta merili na podkorenski strmini. Poleg dveh tekem za svetovni pokal, ki so ju organizatorji izpeljali kljub težkim vremenskim razmeram, so v Kranjski Gori poskrbeli tudi za pester zabavni program.

Vse se je začelo z veleslalomom

Prvo preizkušnjo, sobotni veleslalom, je dobil Avstrijec Benjamin Raich, ki je za 55 stotink sekunde prehitel Kanadčana Francoisa Bourqua, tretji je bil Italijan Massimiliano Blardone. Avstrijec ostaja nepremagljiv na veleslalomih v Kranjski Gori. Tokrat je na najvišjo stopničko stopil že četrtič, od tega tretjič zapored. Z zmago pa je Raich tudi presegel legendarnega Franza Klammerja po številu uspehov v svetovnem pokalu; Klammer jih ima 26, Raich pa zdaj 27.

Že po prvi vožnji je bilo jasno, da bo Raich tudi tokrat v Kranjski Gori skušal doseči največ. Pred zasledovalci, na drugem in tretjem pa sta bila Francois Bourque in Aksel Lund Svindal, je imel dobre tri desetinke naskoka. Na težki progi je bilo v sekundi še pet tekmovalcev, deseti Bode Miller pa je zaostajal že sekundo in 15 stotink. V finale so se uvrstili tudi vsi trije Slovenci, a bolj pri repu, pri čemer je najbolj trepetal Bernard Vajdič, saj je bil na koncu prav 30., pred 31. Andreasom Nilsnom pa je imel le stotinko prednosti.

Tudi finale se je razpletel po željah najboljšega avstrijskega smučarja. Potem ko sta svoje zanesljivo opravila četrti in peti iz prve vožnje Ted Ligety in Massimiliano Blardone, je nato vodilni v svetovnem pokalu Aksel Lund Svindal za Italijanom zaostal le pet stotink in se izenačil z Američanom, še bolj tesna pa je bila nato odločitev po vožnji drugouvrščenega Bourqua, ki je Blardoneja z vrha zrinil le za dve stotinki sekunde. Toda igro stotink je razbil Raich, saj je s prepričljivim nastopom še enkrat pokazal, da zmage ne bo prepustil tekmecem, na koncu je imel več kot pol sekunde prednosti.

Raich v odlični formi

Avstrijec je z zmago na vitranškem veleslalomu ubil kar nekaj muh na mah; ne le rekord Klammerja, tudi skupni seštevki so zdaj povsem po njegovem okusu. V veleslalomskem je na zadnji dirki pred finalom prehitel svetovnega prvaka Svindala za tri točke (319-316) - v igri v tej disciplini je tudi še Blardone s 300 točkami -, v skupnem pa je položaj obrnjen. V vodstvu je še vedno Norvežan, a spet le tri točke pred Raichom (868-865). "Odlična dirka, izpolnil sem večino ciljev, a pomembno je, da ostanem skoncentriran tudi v prihodnje," kljub zmagi avstrijski smučar še ni podlegel evforiji, nato pa skušal pojasniti, zakaj je tako uspešen prav na slovenskem prizorišču: "Tukaj sem prvič stal na odru za zmagovalce. Hrib mi ustreza, zato je zame vse lažje."

Dva Slovenca med točkami

Na domačem terenu so imeli Slovenci stoodstotni izkupiček. Vajdič, ki ga čaka še pomembnejši slalomski nastop, je končal na 28. mestu, saj velikega zaostanka iz prve vožnje ni mogel nadomestiti niti s četrtim časom druge. Dve mesti višje je končal Mitja Valenčič, za oba pa so bile to prve letošnje točke v tej disciplini. "Malo preveč sem stal na robnikih. Če pogledam, s kakšnimi težavami sem se ubadal v sezoni, sem kar zadovoljen. upam, da bo to dovolj, da bomo ohranili mesto v svetovnem pokalu. Veleslalom na tej ravni sem za letos končal, me pa čaka še kakšna tekma, da potrdim FIS točke," je menil Vajdič. Valenčič pa po 26. mestu ni bil najbolj razpoložen: "S prvo vožnjo nisem bil zadovoljen, druga proga pa je bila postavljena zelo naravnost. Računal sem, da bi lahko napredoval, a se s takšno vožnjo ni dalo."

Precej pomembnejši je bil nastop za našega najboljšega veleslalomista Aleša Gorzo. Bil je na repu tistih 25, ki si zagotovijo nastop na finalu svetovnega pokala, zato si ni smel privoščiti odstopa, pa tudi ne preveč previdne vožnje. Z dvema zanesljivima vožnjama si je privozil 20. mesto, kar je bilo dovolj, da je s skupno 21. mestom v veleslalomski razvrstitvi še ujel finale, pa čeprav je bil razplet tesen, saj so bile med smučarji od 20. do 27. mesta le štiri točke razlike. "Pred tekmo sem bil precej utrujen. Danes je bil to moj maksimum, vendar sem sposoben več, ob dobrem dnevu in če bi bil finale že prej odločen. Na vrhu strmine sem bil res utrujen, tako da sem 'naborbal' to drugo vožnjo. Bila je boljša kot prva, a to zanesljivo ni najboljše, kar lahko naredim," je Črnjan ocenil veleslalomski nastop in obljubil: "Naslednje leto, ko bom že prej uvrščen v finale, bom pokazal več!".

V soboto zvečer je bilo eksplozivno

Poleg tekmovalnega sporeda pokala Vitranc v Kranjski Gori so prireditelji že drugo leto pripravili tudi zabaven program s tekmo smučarskih legend in koncertom. Jure Košir, Alberto Tomba, Bojan Križaj in številni drugi nekdanji zvezdniki belega športa ter glasbeniki Siddharta, Neisha, Kanzyani ter Kosheen so v soboto zvečer v Kranjsko Goro privabili skorajda več obiskovalcev kot sedanji smučarski akterji.

Načrte je Juretu Koširju, organizatorju dirke legend, precej pokvarilo pretoplo vreme. Proga v Kranjski Gori je bila razmočena in mehka, kar pa smučarskih "upokojencev" nenazadnje ni pretirano motilo, saj izidi niso bili v ospredju. Slovenski ljubitelji smučanja kot kaže še vedno radi vidijo na delu stare mojstre, saj si je nastope Križaja, Tombe, Paula Frommelta, Mateje Svet, Urške Hrovat, Špele Pretnar in številnih drugih ogledalo veliko gledalcev.
Tekmi legend pa je sledil še zabavni del večera, v katerem so za razpoloženje najprej skrbeli člani skupine Siddharta ter Neisha in Kanzyani. Drzni akrobati z motornimi sanmi so dodali adrenalinski pridih, za najbolj vztrajne pa se je dogajanje v Kranjski Gori končalo šele pozno zvečer oziroma zgodaj zjutraj s koncertom skupine Kosheen.

Slalom po okusu Avstrijcev

Vodilni po prvi vožnji slaloma v Kranjski Gori Avstrijec in včerajšnji zmagovalec Benjamin Raich je moral priznati premoč svetovnemu prvaku v slalomu Mariu Mattu. Matt zdaj pred zadnjim slalomskim preiskusom v Lenzerheideju upa tudi na osvojitev malega kristalnega globusa. Tretje mesto je osvojil Italijan Manfred Möllg.

Prvi tek slaloma so zaznamovali tudi odstopi, med njimi trije prav posebej. Za prvo razburjenje je poskrbel Nemec Felix Neureuther, ki si je v na pogled nenevarnem padcu na ciljni strmini izpahnil ramo in za nekaj časa obležal v snegu pred ciljem. Neureutherju so zdravstveni delavci ramo naravnali še na progi.

Malo za njim je odstopil tudi vodilni v slalomskem seštevku svetovnega pokala, Jens Byggmark. Pred današnjo tekmo je imel Šved 20 oziroma 25 točk prednosti pred najbližjima zasledovalcema, Avstrijcema Benjaminom Raichom in Mariem Mattom, ki imata danes odlično priložnost da ga prehitita. O skupni zmagi v slalomskem seštevku pa se bo odločalo na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju.

Obeta se še trd boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala

V svoji najšibkejši disciplini pa je odstopil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, Aksel Lund Svindal. Norvežan je imel pred današnjim slalom v skupnem seštevku le tri točke naskoka pred Raichom. "Nerad vidim odstop konkurentov, saj se vsi enako težko borimo za isti cilj," je ob odstopu Svindala dejal Raich. "Aksel je odličen smučar in verjamem da bo najin boj za zmago v svetovnem pokalu še razburljiv," je dodal. Svindal bo zaostanek lahko nadoknadil že naslednji konec tedna, ko se bodo najboljši smučarji sveta v superkombinaciji in hitrih disciplinah merili v njegovem domačem Kvitfjellu.

V drugem teku sta oba slovenska finalista izkoristila dobri štartni številki, v prvem teku sta namreč osvojila 25. in 27. mesto, in si prismučala uvrstitvi med dvajseterico. Mitja Valenčič je osvojil 17., Mitja Dragšič pa 19. mesto. Po dolgem času se je s 23. mestom med dobitnike točk vpisal tudi Američan Bode Miller.