Smuk in mali kristalni globus Cucheu

Zmagovalec smuka za svetovni pokal v norveškem Kvitfjellu je Švicar Didier Cuche. Odlično se je odrezal tudi Rok Perko, ki je osvojil 20. mesto.

Objavljeno
10. marec 2007 18.27
Aksel Lund Svindal
Kvitfjell - Zmagovalec smuka za svetovni pokal v norveškem Kvitfjellu je Švicar Didier Cuche. To je prva letošnja zmaga najboljšega smukača te zime v kraljevski disciplini, na stopničkah pa mu bosta družbo delala drugouvrščeni Kanadčan Erik Guay in tretji Marco Büchel iz Liechtensteina.

Muhasto vreme močno ogrozilo smuk


Slabo vreme s sneženjem in meglo je tokrat krojilo izvedbo tekme. Že start so prestavili za pol ure, nato pa po 11. tekmovalcu vse skupaj prekinili. Več kot uro in pol so smukači čakali na odločitev vodstva tekmovanja, ki je nato v popoldanskih urah vendarle prižgalo zeleno luč za nadaljevanje. Razmere so se izboljševale z vsakim tekmovalcem na startu, tako da so imeli tokrat priložnost za točke tudi smučarji, ki so nastopili z visokimi startnimi številkami, domačin Lars Myhre se je s številko 61 tako še zavihtel na deseto mesto.

Končno zmaga Cuchea

Na vrhu pa vseeno ni bilo velikih presenečenj. Cuche, ki je bil letos že tolikokrat na drugem mestu, je končno dočakal tudi zmago, pa čeprav je imel prvega zasledovalec v le šest stotink oddaljenem Eriku Guayju. Tik pod stopničkami je ostal Michael Walchhofer, saj ga je Marco Büchel prehitel za štiri stotinke. "Skorajda sem začel slaviti že na startu, saj se mi je zdelo, da bodo tekmo odpovedali. Težko se je bilo še enkrat zbrati, ampak uspelo mi je ohraniti mirne živce. Odlično po vseh težavah, ki sem jih imel v zadnjih dveh letih," se je zmage in globusa veselil Cuche.

Zanimiv boj za zmago v skupnem seštevku

Zmaga je Švicarja dokončno ustoličila za letošnjega smukaškega kralja, saj ima s 607 točkami neulovljiv naskok pred zasledovalci. Drugi je zdaj Marco Büchel (439), sledijo pa Erik Guay (393), danes peti Peter Fill (382) in Michael Walchhofer (346), teoretične možnosti za srebro pa ima tudi še Andrej Jerman (339), ki je s tretjega mesta po Garmischu padel na šestega. Kvitfjellski smuk je nekoliko zmanjšal tudi prednost Benjamina Raicha v skupnem seštevku. Avstrijec je bil 21., njegov veliki tekmec domačin Aksel Lund Svindal pa deset mest boljši, tako da ima pet tekem pred koncem s 117 točk znižala na 103. V boj za zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala se je z današnjo zmago vmešal tudi Cuche. Kot kaže, bomo zmagovalca dobili šele na finalu svetovnega pokala v švicarskem Lenzerheideju.

Perko do prvih smukaških točk, Jerman ostal brez

Jerman tokrat za razliko od Garmischa v vremenski loteriji ni imel najboljših razmer, pa tudi neposredni tekmeci so bili hitrejši. Na koncu so ga tekmovalci z višjimi številkami zrinili celo iz trideseterice. A je za dobro voljo v slovenskem taboru poskrbel Rok Perko. Nekdanji svetovni mladinski prvak v tej disciplini je v tekmi majhnih razlik - do desetega mesta ga je ločilo pol sekunde - osvojil 20. mesto ter s tem svoje sploh prve točke svetovnega pokala v smuku. "Teren mi ustreza, že pred dvema letoma sem bil tu med prvo trideseterico na treningu. Morda bi se dalo iztisniti še kakšno mesto več, ampak ne bi bil pošten do sebe, če se te uvrstitve ne bi veselil. Vesel sem tudi še enega startnega mesta, da se mi za nastope ne bo treba boriti v kvalifikacijah," je smuk ocenil Perko.
V Kvitfjellu se bo program končal z nedeljskim superveleslalom, v katerem pa zaradi težav s poškodovano ramo Jerman ne bo nastopil.