Sneg ima pač raje od plastike

Odkar pomnim, sem bolje skakal na snegu, na katerem se tudi sicer počutim bolje kot na plastiki. Prav zato verjamem, da se lahko vrnem tja, kjer sem že bil ali še višje, pravi skakalec Jernej Damjan.

Objavljeno
21. oktober 2009 11.06
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana - Jernej Damjan, v zadnjih sezonah eden vodilnih slovenskih smučarskih skakalcev, je ob včerajšnjem prevzemu avtomobila subaru outback 2.0D, spregovoril tudi o težavah, ki jih ima pri zbiranju denarja za olimpijsko sezono 2009/10. »Za odhod na samostojno pot ne bi mogel izbrati slabšega leta, zato sem toliko bolj vesel avtomobila. Za povrh sem dobil takšnega, s katerim ne bom imel težav z obiskovanjem tekem. Verjamem, da mi zaradi štirikolesnega pogona ne bo več treba nameščati snežnih verig, kar je bilo doslej največkrat na mojih plečih,« je bil včeraj nasmejan Damjan.

Obraz se mu je zresnil, ko je pogovor nanesel na pridobivanje sredstev. »Vsi so me odpravili z besedami, da bi mi radi pomagali, a ne morejo, ker ne bi bilo pošteno do tistih, ki so jih odpustili. Ne, stanje res ni rožnato. Za zdaj še čakam na nekaj odgovorov o pokroviteljstvu, na to, kaj bom naredil, če ne bom zbral dovolj denarja, pa zdaj niti pomisliti nočem,« je bil vidno zaskrbljen 26-letni Ljubljančan. Na vprašanje, koliko denarja bi še potreboval, da bi pokril sezono, je odvrnil, da vsaj 20.000 evrov, za povsem miren »zimski« spanec pa bi zadostovalo od 25.000 do 30.000 €.

Vse skupaj si je zamislil bistveno drugače. »Osebnega trenerja Nikkolo bi že pripeljal v Slovenijo, saj sem računal, da bom imel denar, pa ga žal nimam. Problem je tudi v tem, da ima Ari-Pekka v Kuopiu redno službo. Če bi prišel sem, bi jo moral pustiti, zato bi mu moral jaz za določen čas zagotoviti določeno vsoto denarja. Na to, da bi ga plačeval z odstotki od nagrad, ki jih po novem prejme najboljših 30 tekmovalcev, razumljivo ni pristal, ker bi to zanj predstavljalo preveliko tveganje,« je zaupal Damjan in predstavil svojo ekipo. V trenerskem štabu je še Bine Norčič, brez katerega bi težko izpeljal vse priprave za sezono, za pridobivanje sredstev je zadolžena Urša Fink, ki je na nek način njegova menedžerka, pomaga mu tudi Primož Ulaga.

Na srečo si vsaj zaradi nihanj, ki jih je kazal na tekmah velike nagrade FIS, ne beli glave. »Odkar pomnim, sem bolje skakal na snegu, na katerem se tudi sicer počutim bolje kot na plastiki. Prav zato verjamem, da se lahko vrnem tja, kjer sem že bil ali še višje,« je dejal skakalec Costelle Ilirije, ki se - če odšteje prehlad - počuti izvrstno telesno pripravljenega, zato že komaj čaka na začetek svetovnega pokala v Kussamu (od 26. do 28. novembra). Upa, da bodo v Rovaniemiju kmalu pripravili skakalnice, saj namerava ob prvi priložnosti odpotovati tja. »Finci naj bi začeli skakati 6. novembra. Z Arijem Pekko načrtujeva, da bi se tudi sam takrat odpravil tja skupaj s skakalci iz njegovega kluba,« je še dejal Damjan, ki v prihajajoči zimi meri na uvrstitve med deseterico.

Iz tiskanega Dela.