Snežni avtogol le preložil slovensko slavje?

Po zaslugi avtogola nespretnega poljskega branilca Seweryna Gancarczyka iz 3. minute so slovaški nogometaši na Poljskem zmagali z 1:0 in se iz skupine 3 neposredno uvrstili na SP 2010, Slovencem pa preložili odločitev o poti v JAR.

Objavljeno
15. oktober 2009 00.45
P. Z.
P. Z.
Chorzow – Na veliko razočaranje slovenske reprezentance je Slovaška izkoristila vse slabosti in tegobe Poljakov in si z zmago z 1:0 prvič od osamosvojitve leta 1993 priigrala nastop na velikem tekmovanju, četi Matjaž Keka pa ostaja upanja na uspeh v že četrtem repešažu.

Slovaki so v Chorzowu, kjer so razmere na igrišču močno spominjale na zgodovinsko tekmo Slovenije v Ukrajini iz leta 1999, prevzeli že v 3. minuti, ko je avtogol zabil Seweryn Gancarczyk, in nato tudi s pomočjo sreče ohranili mrežo nedotaknjeno.

Čeprav so Slovaki na tekmi za biti ali ne biti pogrešali kar nekaj standardnih reprezentantov (Stoch, Škrtel, Durica, Zabavnik, Sapara), so na jugozahodu Poljske prišli pokazat povsem drugačen obraz kot nazadnje proti Sloveniji. Zavedali so se, da jim realne možnosti za prvo mesto v skupini daje samo zmaga.

Poljaki, ki so že prej zapravili vse možnosti za uspeh in so napovedovali igro za čast poljskega nogometa, so imeli povsem drugačne težave. Po slabih predstavah so se v domovini znašli med tnalom in nakovalom. Javnost zahteva odstopa nepriljubljenega predsednika zveze Grzegorza Lata in začasnega selektorja Stefana Majewskega, razočarani navijači so celo pozivali h bojkotu reprezentance.

Majewski, ki je po porazu v Mariboru začasno nasledil Lea Beenhakkerja, je sicer želel dvigniti moralo in izjavil, da bo tekma proti južnim sosedom začetek selekcioniranja reprezentance za EP 2012, ki ga bodo Poljaki gostili skupaj z Ukrajinci. Toda to ni podžgalo mož v belo-rdeči opravi, ki jih je v snežnih razmerah bodrila le peščica navijačev.

Na tribunah so bili glasnejši Slovaki, ki so se razveselili že v 3. minuti, ko se je po navidez nenevarnem predložku v vratarjevem prostoru najslabše znašel domači branilec Seweryn Gancarczyk in v slogu prekaljenega napadalca z volejem presenetil izkušenega Jirija Dudka.

Poljakom sicer ne gre zameriti pomanjkanja truda. V polregularnih razmerah za igro so imeli ves čas premoč. V prvem polčasu je kapetan Mariusz Lewandowski zatresel prečko, malo pred odmorom je Slawomir Peszko zgrešil praktično prazna vrata. Tudi v drugem polčasu so ritem igre narekovali gostitelji, Slovaki pa so se vedno bolj posvečali obrambi in se zaprli na svojo polovico.

Najlepšo priložnost za izenačenje je zapravil rezervist Robert Lewandowski, ko je po prostem strelu meril za las mimo vrat. Robert in Mariusz Lewandowski sta bila tudi glavna akterja obetavne akcije iz 85. minute, ko se je žoga kot pri biljardu odbijala v slovaškem kazenskem prostoru in končala v vratarjevih rokah.

Zaradi priprav na zasneženem igrišču med polčasom se je tekma v Chorzowu končala dobrih pet minut kasneje od tiste v San Marinu. Toliko časa so slovenski nogometaši daleč stran stiskali pesti za izenačenje. Poljaki so vseskozi pritiskali proti vratom Jana Muche, vendar si razen poskusa Dawida Janczyka z glavo in sumljive situacije v kazenskem prostoru (R. Lewandowski je v 92. minuti padel po stiku s slovaškim igralcem) lepe priložnosti niso priigrali, po zadnjem sodnikovem žvižgu pa se je začelo nepopisno slavje slovaškega tabora. Zmaga je zmaga, avtogol gor ali dol …