SP starih mačkov ali novih zvezd?

Sočasno s SP v alpskem smučanju se bo letos odvijalo tudi biatlonsko SP v Italiji. Krog favoritov je sicer širok, a se vanj ne uvrščajo slovenski tekmovalci.

Objavljeno
02. februar 2007 08.00
Ole Einar Bjoerndalen
Ljubljana - V italijanski Anterselvi se bo v soboto začelo letošnje biatlonsko svetovno prvenstvo. Strokovnjaki pri favoritih niso enotnega mnenja. Mnogi stavijo na najboljše biatlonce zadnjih let na čelu z Norvežanom Olejem Einarjem Björndalnom, Francozom Raphaelom Poireejem in Nemcem Svenom Fischerjem ter njegovo rojakinjo Kati Wilhelm in Švedinjo Anno Karin Olofsson v glavnih vlogah, spet drugi menijo, da gre pri letošnjem SP za menjavo generacij in da bodo na vrhu nova imena.

Udarni mladi val

Zagovorniki mladega vala na Južnem Tirolskem, to prizorišče bo SP gostilo že petič, stavijo na Nemce Magdaleno Neuner (19 let), Kathrin Hitzer (20), Michaela Röscha (23), Rusinjo Tatjano Mojsejevo (25) in Norvežana Emila Svendsena (21). Tudi nemški trener Uwe Müssiggang, ki je v biatlonski karavani kot trener prisoten že 18 let, je priznal, da ni pričakoval tako hitrega razvoja predvsem obeh naštetih deklet. "Tudi mene zanima, kako se bo razpletlo, saj od Magdalene in Kathrin v letošnji sezoni nisem pričakoval takšnih uvrstitev. V osnovnem načrtu je bilo, da letos nabirata predvsem izkušnje." Müssiggang dodaja, da je njihov glavni cilj leto 2010 in olimpijske igre v Vancouvru.

Björndalen glavni favorit pri moških ...

V osnovi glavni favorit v moški konkurenci ostaja Ole Einar Björndalen. Glede na prikazano v letošnji sezoni je prav v vseh nastopih favorit za zlato medaljo. Tekmeci pa so pred enako nalogo kot na lanskih olimpijskih igrah v Torinu in njihova glavna naloga ostaja lov na Björndalna. Lani so bili tekmeci uspešni, saj je Norvežan ostal brez zlata.

... je pod pritiskom

Björndalen pa je pod dodatno psihično obremenitvijo, saj bo po Anterselvi potoval še v Saporo, na SP nordijskih smučarjev, kjer načrtuje tudi zlato v smučarskem teku. S takšnim uspehom bi se med športnimi legendami na Norveškem dokončno prebil na prvo mesto, saj v dveh zimskih športih doslej še noben športnik ni osvojil naslovov svetovnega prvaka.

Širši krog favoritinj

V ženski konkurenci je krog favoritinj širši. Dobro formo je potrdila Švedinja Anna Carin Olofsson, ki pa bo imela na SP predvsem v Nemkah, Francozinjah in Rusinjah resne tekmice, ki so v sezoni morda pokazale nekaj manj od pričakovanj, a so prav vse napovedovale najboljšo formo prav za SP v Italiji. Resna kandidatka za najvišja mesta je tudi Norvežanka Linda Grubben, v letošnji sezoni zmagovalka dveh tekem.

In naši?

Direktor reprezentanc Borut Nunar si želi ponovitve decembrskih rezultatov, realno pa je na ženskih tekmah želja uvrstitev med deseterico, na moških pa do 15. mesta. "Veliko je v biatlonu odvisno od dnevnega navdiha, a sem prepričan v uspehe tudi na SP," pa je bolj optimističen direktor Smučarske zveze Slovenije Jaro Kalan.

Dekleta potihem upajo na kolajno

Trener Tomaš Kos bo v Anterselvi vodil žensko vrsto s Tadejo Brankovič, Tejo Gregorin, Dijano Grudiček in Andrejo Mali. Na seznamu je tudi mladinka Tamara Barič, ki pa zaradi šolskih obveznosti ne bo odpotovala na SP in je pravzaprav le rezerva za štafetno tekmo, če bi se katera od drugih reprezentantk poškodovala. "Ne bom govoril o medaljah, a vemo, kaj so dekleta že storila. Upam, da smo formo na zadnjih treningih v Anterselvi še dvignili," je dejal Kos.

Fantje ne ciljajo visoko

Uroš Velepec v moškem delu ekipe vodi kar šesterico tekmovalcev - Janeza Mariča, Klemna Bauerja, Vasjo Rupnika, Danila Kodelo, Gregorja Brvarja in Petra Dokla. Slednji upa, da je forma naših tekmovalcev najboljša letos. "V svetovnem pokalu je veliko tekem in napake je moč popravljati, na SP je to drugače. Tudi mi smo skušali tempirati formo tako, da bo prav v Anterselvi najboljša, kar so potrdili tudi zadnji testi. Res pa je, da bodo v najboljši formi tudi tekmeci," pravi Velepec, ki bo bolj kot na uvrstitve pozoren na čim boljše nastope, saj ima možnosti za visoko uvrstitev med njegovimi izbranci le Janez Marič, medtem ko ostali tekmovalci še nabirajo izkušnje.