Španci tudi v Uefi neprepričljivi

Niti štirim španskim klubom na četrtkovih prvih tekmah osmine finala pokala Uefa ni uspelo popraviti nogometnega vtisa. Branilka naslova Sevilla je na domačem igrišču iztržila le neodločen izid proti Šahtjorju iz Donjecka.

Objavljeno
09. marec 2007 12.27
Največ golov je zabila ekipa Newcastla
Ljubljana - Španski nogometni klubi v letošnjih evropskih tekmovanjih vse prej kot navdušujejo svoje privržence. Po izpadu Barcelone in Reala Madrida iz lige prvakov ni niti štirim španskim klubom na četrtkovih prvih tekmah osmine finala pokala Uefa uspelo popraviti vtisa. Španci tako v treh dneh niso zmagali niti na eni izmed sedmih evropskih tekem, na njihovo srečo pa je bil vsaj neodločen izid Valencie proti milanskemu Interju dovolj za napredovanje v četrtfinale LP.

V pokalu Uefa je branilka naslova Sevilla na domačem igrišču iztržila le neodločen izid proti Šahtjorju iz Donjecka (2:2), Celta je - prav tako doma - izgubila proti Werderju iz Bremna, Espanyol je v gosteh pri Maccabiju Haifi igral 0:0, Osasuna pa je na gostovanju pri Glasgow Rangers tudi zabeležila neodločen izid (1:1).

Sevilla neodločeno

V Sevilli je domačim v osmi minuti vodstvo priigral Luis Marti, ki je izkoristil enajstmetrovko. Že 11 minut zatem so Ukrajinci prek češkega reprezentanta Tomaša Hubschmanna izenačili. Ukrajinci, ki so igrali brez standardnih, a kaznovanih Aleksandra Kučerja, Mariusza Lewandowskega in Cipriana Marice, so povedli v 60. minuti, ko je brazilski vezist Matuzalem zabil z bele točke. Vsaj neodločen izid je branilcem naslova priboril Enzo Maresca, ki je prav tako izkoristil najstrožjo kazen.

Hugo Almeida
je zabil edini gol na Celtinem stadionu, zelo dobro izhodišče je Nemcem zagotovil le šest minut pred koncem tekme. V Glasgowu je bila Osasuna zelo blizu zmage z 1:0. Špance je že v 17. minuti v vodstvo popeljal Raul Garcia, toda v sodniškem podaljšku drugega polčasa jim je zmago preprečil Francoz Brahim Hemdani. "Čuden občutek je, ko o tej tekmi govorim kot o remiju. To je bila namreč naša najslabša predstava, odkar sem se vrnil v Glasgow," je dejal trener gostiteljev Walter Smith.

Največ golov sinoči zabil Newcastle


Največ golov so v četrtkovem večeru zabili igralci Newcastla. Ti so s 4:2 odpravili nizozemski Alkmaar, junak pa je bil nigerijski napadalec Obafemi Martins, ki je vseskozi ogrožal vrata Alkmaarja. Nekdanji igralec Interja je zabil dvakrat, z zadetkoma v 23. in 38. minuti je prednost črno-belih povišal že na 4:1. Pred njim je najprej lastno mrežo zadel Gretar Steinsson, drugi Newcastlov gol pa je zabil Kieron Dyer. Šota Arveldaze in Danny Koevermans sta le ublažila poraz ekipe nekdanjega Barceloninega stratega Louisa van Gaala. "Dvoboj je še vedno odprt, saj so dosegli dva gola v gosteh. Tako bi jih že zmaga z 2:0 popeljala v nadaljevanje tekmovanja. Toda tudi mi imamo ritem, s katerim jih lahko prestrašimo, in pričakujem, da jim bomo tudi na povratni tekmi povzročili veliko težav," je dejal Dyer.

Zelo razpoložen je bil tudi irski reprezentant Robbie Keane, ki je zabil dva gola za zmago svojega Tottenhama na gostovanju v Bragi. Angleži so slavili s 3:2, tretji gol za zmagovalce pa je prispeval Steed Malbranque. Paulo Jorge in Ze Carlos sta z goloma v 76. in 81. minuti celo izenačila izid, toda Keane je v sodnikovem podaljšku zabil mogoče že odločilni zadetek za četrtfinale.

Francoza uspešno

Uspešna sta bila tudi oba francoska kluba. Lens je z 2:1 ugnal Bayer Leverkusen, za Francoze sta zadela Olivier Monterrubio in Daniel Cousin, za Nemce pa Karim Haggui. Paris Saint-Germain je bil z enakim izidom boljši od Benfice. Simao Sabrosa je Portugalce povedel v vodstvo, izenačil je portugalski reprezentant Pedro Pauleta, zmago pa je gostiteljem zagotovil Alain Frau.