Španija prevelik zalogaj za Slovenijo

Slovenska odbojkarska reprezentanca je izgubila uvodno tekmo evropskega prvenstva v Turčiji. V dvoboju skupine C so jo v Izmirju s 3:0 (20, 19, 20) premagali branilci naslova, Španci.

Objavljeno
03. september 2009 17.31
P. Z./STA
P. Z./STA
Izmir - Slovenci bodo naslednjo tekmo odigrali v petek ob 19. uri, tekmeci bodo Slovaki. Slovenija tako še naprej nima zmage na evropskih prvenstvih. To je njen tretji nastop na evropskih prvenstvih. Slovenci tokrat niso bili niti blizu presenečenja, tekmec je namreč ves čas nadzoroval položaj in ostal zbran tudi po redkih trenutkih, ko so pritiskali nasprotniki. Slovenci niso nudili niti dostojnega odpora, edini element, zaradi katerega si zaslužijo pohvale, je bil blok, v katerem so bili celo boljši od tekmeca.

Optimizem, ki je bil prisoten pred tekmo, je bil brez realne osnove. Evropski prvaki niso kazali niti drobca podcenjevanja, medtem ko o samozavesti izbrancev Gregorja Hribarja ni bilo ne duha ne sluha. Kot da bi se predali že pred samim začetkom. Hribar je sicer poskušal z menjavami spremeniti potek tekme, toda kdor koli je prišel v igro, je bil nerazpoložen. Priložnosti za igro nista dobila le Andrej Flajs in Davor Čebron. "Rezultat pove vse, Španija je bila za dva razreda boljša. Nam niso šli servisi, slabi smo bili pri sprejemu, v napadu in obrambi," so si bili enotni v slovenskem taboru. Španci pa so priznali, da je bila medsebojna tekma na sredozemskih igrah v Pescari, ki so jo Španci po ogorčenem boju dobili s 3:2, dovolj veliko opozorilo, da so tekmece vzeli resno.

Selektor Gregor Hribar je tekmo začel v postavi Dejan Vinčič, Alen Šket, Matej Vidič, Matija Pleško, Alen Pajenk Pajenk, Tine Urnaut in Sebastijan Škorc, ki je nekaj časa držala korak s tekmec, vodila s 3:1, po sumljivo dosojeni drugi točki za Špance, pa so se reči začele razpadati. Napake pri sprejemu so povzročile, da so branilci naslova na prvi tehnični odmor odšli z vodstvom 8:5, ob drugem tehničnem odmoru pa so že vodili s 16:11, niz pa brez stresov pripeljali do konca.

Tudi v drugem nizu so Slovenci na začetku vodili, držali korak vse do izida 16:17, nato pa so izredni Guillermo Falasca in njegovi kolegi prestavili v višjo predstavo, povedli z 21:16, nekaj trenutkov pozneje pa tudi z 2:0 v nizih. Ko je bilo v tretjem nizu 5:1 za Špance, je bilo videti, da bodo izbranci legendarnega trenerja Julia Velasca ekspresno prišli do zmage. A tekmeci so le pokazali nekaj želje po preobratu. Prišli so do izenačenja na 12. točk, celo za trenutek povedli, toda hitro je bilo spet vse na starem mestu, 15:16 je bil zadnji rezultat, ki je še dajal upanje.

Proti Slovakom z več možnosti?

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo v petek ob 19. uri odigrala drugo tekmo evropskega prvenstva. Njen tekmec bo Slovaška, reprezentanca, proti kateri bo najbrž najlažje doseči zgodovinsko, prvo zmago na prvenstvih, je pa povsem jasno, da bodo morali Izbranci Gregorja Hribarja prikazati boljšo igro kot proti Španiji.

"Poraz proti Španiji moramo pozabiti, prvenstva po njem še zdaleč ni konec. Slovaki in Grki so vendarle slabši od Španije in zato lažje premagljivi. Je pa res, da bomo morali, če se hočemo veseliti, igrati bolje kot proti Špancem. Predvsem bomo morali bolje servirati in bolje sprejemati. Slovaško poznamo, so naši tradicionalni tekmeci, čas pa je, da jih končno tudi premagamo," meni Hribar.