Španija za petami Angliji

Čeprav je samo Real Madrid zapravil več kot 250 milijonov evrov za poletne nakupe, je prva angleška nogometna liga še vedno prva po vloženem denarju za nove okrepitve.

Objavljeno
01. september 2009 18.48
P. Z.
P. Z.
Madrid - Španski klubi so za nove igralce v poletnem prestopnem roku zapravili 477 milijonov evrov, več kot polovico tega zneska pa je šlo z računa Real Madrida, je dan po koncu prestopnega roka poročal španski časnik El Mundo. Toda rekordna vsota je še vedno nižja od 504 milijonov evrov, kolikor so za okrepitve porabili vodilni angleški klubi.

Real je Manchester Unitedu plačal rekordnih 94 milijonov evrov za Cristiana Ronalda, pripeljal pa je tudi vrhunske igralce, kot so Kaka, Karim Benzema in Xabi Alonso. V nasprotno smer so odšli Nizozemci Wesley Sneijder, Arjen Robben in Klaas-Jan Huntelaar, skupaj za 93 milijonov evrov.

Španski prvak Barcelona je zapravil 110 milijonov evrov. V Kataloniji sicer trdijo, da je števila 80 milijonov, vendar naj bi različno gledali na dogovor z Interjem glede zamenjave Samuela Eto'oja za Zlatana Ibrahimovića. Tako Real kot Barcelona sta prijavila proračun prek 400 milijonov evrov za sezono 2009-2010.

V Evropi se lahko z njima primerja samo Manchester City, katerega lastniki iz Abu Dabija so za Carlosa Teveza, Emmanuela Adebayorja, Roqueja Santa Cruza in Garetha Barryja zapravil 140 milijonov evrov. Za angleško in špansko ligo je italijanska serie A, kjer so klubi zapravili 422 milijona evrov. Francoska liga je četrta z 245 milijoni, nemška pa peta z 220 milijoni evrov.

Real Madrid je tako zapravil več kot vsi nemški klubi skupaj. Številka za angleške klube še ni dokončna, saj je zaradi ponedeljkovega bančnega praznika rok podaljšan do danes opolnoči, dogajanje na trgu pa je zelo živahno, zato se bo številka povzpela precej nad 500 milijonov evrov. Velika četverka Manchester United, Liverpool, Arsenal in Chelsea so bili sicer to poletje manj zapravljivi kot prejšnja leta, k čemer so botrovali tudi visoki dolgovi.

Milan je za okrepitve zapravil 99 milijonov evrov, vendar s prodajo igralcev zaslužil 102 milijona. Več kot običajno je porabila Genoa - 72 milijonov, Juventus pa za Diega in Fabia Grossa 53 milijonov. V Nemčiji je Bayern zapravil 75 milijonov evrov, največ (24) za Robbena.