Speedwayisti se ogrevajo za novo sezono

Za Mateja Žagarja, najboljšega slovenskega speedwayista, večkratnega državnega prvaka in udeleženca elitnega tekmovanja serije Grand Prix, se konec tedna začenja sezona 2007 tudi na domači sceni.

Objavljeno
05. april 2007 18.25
Matej Žagar
Ljubljana - Nova sezona v speedwayu je pred vrati. Že ta konec tedna se bodo vozniki v posamičnem državnem prvenstvu pomerili na uvodni dirki v avstrijskem Natschbachu, konec aprila se bo začela sezona elitne serije za veliko nagrado v italijanskem Lonigu z najboljšim slovenskim dirkačem Matejem Žagarjem.

Žagarjev padec oktobra lani pozabljen in ozdravljen

"Želim si predvsem, da bi bil zdrav in da bi me spremljala sreča," si je na novinarski konferenci v Ljubljani ob predstavitvi nove sezone speedwaya zaželel Žagar, ki je pred dvema dnevoma praznoval 24. rojstni dan. V sezoni 2007 bo nekoliko manj obremenjen, saj se je odpovedal tekmovanju v švedski ligi, vendar ostaja v konkurenci v angleški (z ekipo Reading Bulldogs) in poljski ligi (Unibax Torun).

"Vedno sem optimist, pripravljal sem se dobro. Le fizično bi lahko bil nekoliko bolje pripravljen, a ni šlo zaradi poškodbe," je razložil Žagar in dodal, da je nesrečen padec oktobra lani v Miskolcu že pozabljen in ozdravljen. "Bil sem na pripravah v Lonigu, ki so se iztekle odlično. Končal sem jih z dobrimi občutki in za mano je tudi že nekaj dirk, za mano pa je tudi šest tekem v Angliji."

Žagar bo v tej sezoni tekmoval z enakim "orožjem" kot lani, motorjem Jawa oziroma JRM, s katerim je bil zelo zadovoljen. "Gre za iste motorje kot doslej, le agregati so novi. Z njimi smo imeli sicer nekaj manjših težav, saj so nam iz tovarne sporočili, da imajo ojnice, ki smo jih že vgradili v motorje, napako v materialu in je moral moj oče vseh pet agregatov spet razdreti. Ampak bolje, da so nam to povedali zdaj," težave Žagarja niso vrgle iz tira.

Čeprav se bo skušal čim večkrat predstaviti tudi domačim ljubiteljem speedwaya - poleg dirk za DP je že potrdil nastop na močni pozivni dirki Sax v Krškem 19. maja, bo zanj osrednja naloga sezone nastopanje v svetovnem prvenstvu posameznikov, seriji Grand Prix, v kateri brani lansko visoko sedmo mesto. "Komaj čakam prvo dirko. Dirke v SGP niso navadne dirke, to je največ, kar ponuja ta šport. Konkurenco bo treba obravnavati tako kot v prejšnji sezoni, vsak, ki se spozna na speedway, pa ve, kakšni tekmovalci nastopajo v SGP," je pred sezono menil Žagar.

AMTK Ljubljana praznuje jubilejno sezono

Sezona 2007 bo jubilejna za AMTK Ljubljana, katerega član je tudi slovenski predstavnik elitnega svetovnega tekmovanja Žagar, saj bodo ob 60. letnici delovanja kluba 7. julija izvedli 150. dirko v Ljubljani.

"V novo sezono gremo optimistično razpoloženi, s štirimi vozniki na čelu z žagarjem. Praznujemo visok jubilej, 60. letnico kluba, katere vrhunec bo julija polfinalna dirka kvalifikacij svetovnega prvenstva," je pojasnil predsednik akcije za speedway pri AMZS Janez Tomažič. V Ljubljani bosta poleg te še dve dirki, državno prvenstvo in pokalno klubsko tekmovanje.

Septembra se bodo vozniki serije Grand Prix ustavili v Krškem

V Krškem bo vrhunec sezone letos šele septembra, ko se bodo na predzadnji postaji serije Grand Prix vozniki ustavili v Sloveniji. Že 19. maja pa bo za ogrevanje poskrbela pozivna dirka Sax z močno udeležbo. "V Krškem imamo vrhunsko infrastrukturo, večja težava je logistika, kako izkoristiti naš stadion. Odločili smo se, da letos v seriji SGP vzamemo predzadnjo dirko, ker pričakujemo, da bo morda odločitev o prvaku padla pri nas," je dejal direktor AMD Krško Gregor Arnšek in obenem izdal nekaj imen, ki bodo veliko gledalcev zanesljivo privabila že na majsko pozivno dirko: Žagar, Bjarne Pedersen, Jaroslaw Hampel, Matej Ferjan, Lee Richardson, Jason Crumop, Jurica Pavlic ... Ob teh dirkah pa v Krškem načrtujejo še tri, med njimi tudi tradicionalna preizkušnja za Zlati znak občine Krško.

V Lendavi stavijo na svoje mlade dirkače


V Lendavi so se letos odločili za nekoliko skromnejši pristop, z le tremi dirkami, saj nameravajo več investirati v svoje mlade dirkače. "Priredili bomo tudi dirko za Zlato čelado, datum pa še ni določen. Letos imamo manj dirk, ker smo se odločili, da več vložimo v tehniko in vzgojo lastnih kadrov. Imamo dva mlada voznika, s katerima bomo počasi bolj konkurenčni ostalim klubom," je pojasnil predstavnik lendavskega kluba Igor Kolenko.

DP bo potekalo v skupni konkurenci avstrijskih in hrvaških klubov

AMTK Ljubljana bo v DP nastopal z Žagarjem, Jernejem Kolenkom, Maksom Gregoričem in Maticem Voldrihom, Krčani bodo ob izkušenem Izaku Šanteju kalili še mlade Matijo Duha, Sama Kukovico, Davorja Volka, Aleksandra Čondo in novinca Aljošo Remiha, pri Lendavčanih pa bo nastopal le Denis Štojs. Podobno kot lani bo državno prvenstvo potekalo v skupni konkurenci avstrijskih in hrvaških klubov, v mladinski konkurenci pa so poskusno k sodelovanju povabili še Madžare.