Spet zlato za Björndalna

Naši biatlonci se na zasledovalni tekmi niso izkazali, vsi razen Brvarja so namreč poslabšali uvrstitve iz včerajšnje sprinterske preizkušnje.

Objavljeno
04. februar 2007 13.34
Ole Einar Björendalen
Anterselva - Tudi drugo moško tekmo svetovnega prvenstva v biatlonu v Anterselvi, zasledovalno preizkušnjo, je dobil Norvežan Ole Einar Björndalen (32:21,2 /2 zgrešena strela), ki je tako ubranil naslov svetovnega prvaka z zadnjega SP v avstrijskem Hochfilznu 2005. Drugi je bil Rus Maksim Čudov (+1:09,8 /3), tretji pa Francoz Vincent Defrasne (+1:09,9/ 1). Četverici Slovencev se nastop ni posrečil, še najboljši je bil Janez Marič na 34. mestu (+3:49,3/ 6), Klemen Bauer je osvojil 45. mesto (+5:43,3/ 7), Gregor Brvar 47. (5:52,4/ 3), Vasja Rupnik pa 51. (+6:24,9/ 7).

Kralj "Ole", kot Björndalna kličejo v biatlonskih krogih, je zmagal tudi na drugi tekmi letošnjega SP na Južnem tirolskem zapored in skupno osvojil že deveti naslov svetovnega prvaka, s čimer se je na večni lestvici najboljših biatloncev prebil na tretje mesto. Prehitel je Nemca Ricca Grossa in Francka Ullricha, ki imata prav tako devet zlatih medalj, a manj srebrnih in bronastih, pred njim pa sta z dvema naslovoma več le še Nemec Frank Luck in Rus Aleksander Tihonov, a bo imel Björndalen že na letošnjem SP priložnost, da prehiti tudi slednja in se zanesljivo vsaj za dolgo časa zavihti na prvo mesto.

Norvežan je z zmago uspešno ubranil naslov prvaka z zadnjega SP v leta 2005 v avstrijskem Hochfilznu, obenem pa spet povečal tudi naskok v skupnem seštevku svetovnega pokala. Danes je Björndalna na 12,5 km dolgi preizkušnji ogrožal le Čeh Michal Šlesingr, ki je bil na prvih dveh streljanjih 100-odstoten, Björndalen pa je moral enkrat v kazenski krog, ko pa je Norvežan nato na tretjem streljanju zgrešil eno tarčo, Čeh pa dve, je bila tekma praktično odločena. "Danes sem bil zelo vesel. Pomagal mi je Šlesingr, ki je zgrešil na obeh streljanjih stoje, zato se mi je v zadnjem krogu kar smejalo, saj sem vedel, da sem zmagal. V nasprotnem bi se moral zelo potruditi," je povedal Norvežan, ki je bil zelo zadovoljen tudi z lastno tekaško formo, ki obeta uspehe tudi na prihajajočih tekmah. "Vsekakor sem vesel za danes, čakajo me še štiri tekme, na katerih bo težko zmagati, a bom dal od vse vse kar zmorem."

Čeh Šlesingr, ki je odlično nastopil na prvi polovici tekme, je na zadnjem streljanju izgubil še medaljo. Še enkrat je moral v kazenski krog, kar sta iz ozadja izkoristila Rus Maksim Čudov in Francoz Vincent Defrasne, ki sta tekmo začela kot 13. in 16. ter si malce neopazno na koncu priborila dober položaj, zadela zadnjih pet tarč in priborila odličje. O barvi je med njima odločal fotofiniš, Čeh pa se je moral zadovoljiti s četrtim mestom. O zmagi ni bilo govora, je pa Čudov na novinarski konferenci v šali razkril recept, kako bo moč premagati Björndalna: "Vse kaže, da je najboljše, da počakamo nekaj let, ko bo nehal tekmovati."

Slovenski ljubitelji biatlona tudi tokrat niso prišli na svoj račun. Prvi slovenski favorit Janez Marič je moral že po prvem streljanju dvakrat v kazenski krog, drugi adut Klemen Bauer pa je nastop pokvaril na prvem streljanju stoje, ko se je kar štirikrat zavrtel v 150 metrski krožno postavljeni smučini. Na koncu je Marič zbral šest kazenskih krogov, kar je bilo preveč za vidno uvrstitev. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Na prvem streljanju sem napravil vse kot znam, a vseeno dvakrat zgrešil. Če bi znal drugače, zanesljivo ne bi. Zelo nezadovoljen sem tudi s pripravo smuči, ki niso šle nikamor," je dejal Marič, ki ni želel napovedati razpleta za naprej: "Zaenkrat sem z nastopi zelo razočaran. Moja pričakovanja so bila višja, zato ne bom za naprej napovedoval ničesar več." Bauer pa je zgrešil kar sedem strelov, vendar je krivdo za slab nastop pripisal slabo pripravljenim smučem: "Napaka je bila moja, ki se je začela že z napačno izbiro materiala. Zjutraj je bilo veliko hladneje in verjetno sem se uštel. To se mi je zgodilo prvič in vsaj spoznal sem, kako je, če imaš res slabe smuči. Bile so tako počasne, da mi je šlo med tekmo kar na jok."

Gregor Brvar je v najboljši strelski formi med slovenskimi tekmovalci, kljub dobremu strelskemu nastopu, pa v teku še ni konkurenčen za preboj v širši biatlonski vrh. Še drugič v sezoni pa se je predstavil tudi Vasja Rupnik, ki je zelo dobro "oddelal" prvo polovico tekme, v nadaljevanju pa se je šestkrat zavrtel v dodatnem krogu na snežnem stadionu, s čimer je močno zaostal. "Leže sem streljal tako dobro, da kar sem nisem verjel, da je to res. Stoje pa sem malce preveč pohitel in grešil. Rad bi se zahvalil zdravniku in fizioterapevtu. Koleno me močno boli, tudi zato sem v drugem delu popustil, kljub temu pa sta me pripravila vsaj toliko, da sem lahko nastopil," je bil po tekmi med našimi morda najbolj zadovoljen 29-letni tekmovalec iz Logatca.

Izidi moški, zasledovalno (12,5 km):

1. Ole Einar Björndalen (Nor) 32:21,2 (2)
2. Maksim Čudov (Rus) + 1:09,8 (3)
3. Vincent Defrasne (Fra) 1:09,9 (1)
4. Michal Šlesingr (Češ) 1:14,7 (3)
5. Emil Svendsen (Nor) 1:17,2 (3)
6. Raphael Poiree (Fra) 1:18,8 (3)
7. Tomasz Sikora (Pol) 1:19,4 (3)
8. Dimitrij Jaročenko (Rus) 1:27,5 (1)
9. Ivan Čerezov (Rus) 1:36,1 (1)
10. Michael Rösch (Nem) 1:44,3 (2)
...
34. Janez Marič (Slo) 3:49,3 (6)
45. Klemen Bauer (Slo) 5:43,3 (7)
47. Gregor Brvar (Slo) 5:52,4 (3)
51. Vasja Rupnik (Slo) 6:24,9 (7)