Sproščeni Federer še šestič zapored?

Potem ko je Blaž Kavčič izgubil v 3. kolu kvalifikacij proti Michaelu Berrerju, je slovenska ekipa na OP ZDA ostala pri trojici igralk, Katarini Srebotnik, Poloni Hercog in Maši Zec Peškirič, vendar pa nobena ne bo nastopila danes.

Objavljeno
31. avgust 2009 17.20
Saša Verčič
Saša Verčič
New York - Uvodni dan zadnjega turnirja za grand slam je po naključju namenjen najboljšim, saj bo na osrednjem štadionu, poimenovanem po Arthurju Ashu, prava revija zmagovalcev. Začenši s Kim Clijsters, ki ji bo sledil Roger Federer, pa Serena Williams, Venus Williams in Andy Roddick. V središču pozornosti bo seveda Federer, ki bo lov na že šesti zaporedni naslov na OP ZDA, skupno pa 16. za grand slam začel proti 18-letnemu domačinu Devinu Brittonu.

Federer je zadnji poraz v New Yorku doživel v osmini finala 2003 proti Davidu Nalbandianu, odtlej je zgolj dva dvoboja odigral v petih nizih, vse drugo so bile prepričljive zmage. OP ZDA je bilo zanj vedno pribežališče, četudi mu med sezono ni šlo vse po željah, kot recimo lani, ko je izgubil avstralski in wimbledonski naslov, prav tako 1. mesto na ATP, za nameček je med posamezniki ostal tudi brez tako želene kolajne na olimpijskih igrah.

Ko pa je prišel v New York, se je nenadoma vse spremenilo. Mimoidoči na ulicah so ga spodbujali na vsakem koraku, taksisti so ga opogumljali, vse naokrog je bila pozitivna energija in rezultat je bil peti zaporedni naslov. Zdaj se hoče vsem tem ljudem Švicar zahvalil s šestim, pri čemer je njegovo izhodišče tokrat veliko boljše. Od maja je izgubil zgolj en dvoboj, osvojil pa Madrid, Pariz, Wimbledon in Cincinnati ter spet prevzel vodstvo na ATP. In seveda vmes dobil še dvojčici.

»Letos sem osvojil že dva turnirja za grand slam, zato ne čutim nikakršnega pritiska, da bi se moral tu izkazati. Povsem drugače torej kot lani. Čutim, da igram odlično, moja forma je prav takšna, kot si želim, nobenih odprtih vprašanj ni, zgolj samozavest in sproščenost,« je Federer napovedal boj za šesto newyorško lovoriko v nizu, kar je nazadnje uspelo Billu Tildnu pred 84 leti. Tokrat ni pričakovati, da bi bil njegov največji tekmec Rafael Nadal, ampak Andy Murray, Novak Đoković ter Roddick, zmagovalec OP ZDA 2003. Roddick in Federer sta se nazadnje pomerila v nepozabnem wimbledonskem finalu, ki ga je s 16:14 v petem nizu dobil Švicar.

Pri ženskah je spet napočil čas Serene Williams, ki je na turnirjih za grand slam povsem druga igralka kot na ostalih. Od lanskega OP ZDA je na najpomembnejših štirih postajah doživela zgolj en poraz (na Roland Garrosu) in osvojila tri, na manjših pa je njena statistika povsem drugačna. Dobila je le 21 dvobojev in jih izgubila enajst, kar ji seveda ni prineslo niti enega naslova.

Na poti do 12. velike turnirske zmage naj bi bila njena največja tekmica sestra Venus, svojo priložnost bosta iskali povratnici Marija Šarapova in Kim Clijsters ter seveda Dinara Safina. Bo prva igralka sveta vendarle prekinila urok grand slama? »Tu sem leta 2003 prvič zaigrala v glavnem žrebu turnirjev za grand slam, 2007 sem zmagala med dvojicami. Zakaj ne bi torej zdaj še med posameznicami?« napoveduje prva nosilka, za katero je dodatna spodbuda tudi dejstvo, da je leta 2000 tu zmagal brat Marat.