Murić: Američani so dobri, vendar niso z Marsa

Če bo Slovenija drevi prikazala svojo najboljšo predstavo na SP, nikakor ne bo brez možnosti za zmago, meni Edo Murić.

Objavljeno
08. september 2014 20.57
šipić+Košarka Slovenija Ukrajina
Eduardo Brozovič, šport
Eduardo Brozovič, šport

Barcelona – Edo Murić pričakuje vrhunec SP z napol oblečenim dresom beograjskega Partizana, s katerim naj bi po vrnitvi v domovino podpisal pogodbo 2+1. V Španiji je ostal v krilni senci odličnega Zorana Dragića, toda kot srčen borec bi utegnil biti koristen adut v četrtfinalu.

Ljubljančan, ki si je ustvaril ime pri Krki, je vse od žrebanja skupin pričakoval soočenje z ZDA. Spektakel je prišel na vrsto prej, kot si je želel, kaj si obeta od njega? »Na Američane moramo gledati tako kot Avstralijo, Litvo ali Dominikansko republiko in nič drugače. Če bomo razmišljali o njih kot nedotakljivih in tuhtali o usodnosti tekme, bomo hitro brez možnosti. Osredotočili se bomo na svojo igro. Če bomo prikazali najboljšo predstavo na SP, ne bomo brez možnosti,« je prepričan 22-letni košarkar.

Tik pred SP so bile ZDA veliko boljše, kaj vse bo treba spremeniti? »Pripravljalna tekma v Las Palmasu nam je prišla zelo prav. Otresli smo se strahu, videli, da so tudi oni zgolj košarkarji, in začutili, kako igrajo. Niso z Marsa. Imeli smo malo treme in vsak se je želel pokazati, zato nismo igrali tako kolektivno. Če bomo delovali kot moštvo najprej v obrambi in nato še v napadu, se nam ne bo treba ničesar bati. Prepričan sem, da bo tekma veliko bolj izenačena kot tista na Gran Canarii. Žoga je okrogla in lahko se zgodi marsikaj,« vztraja Edo Murić.

Odlike slovenske reprezentance, predvsem hitrost in agresivnost, so tudi zaščitni znak ZDA. Ali se jim kaže odpovedati, da bi lahko »častno« izgubili? »Če bomo igrali tako kot proti Dominikancem, ne bomo imeli možnosti. Američani so hitrejši, močnejši in višje skačejo, mislim pa, da imamo mi boljšo ekipo. Prepričan sem, da se bolje razumemo, da smo si bližje in da imamo boljšo moštveno kemijo. Težko bo ustaviti njihovo tranzicijsko igro in napadalni skok, ampak če bomo igrali pametno in s čim manjšim številom izgubljenih žog, lahko ohranimo stik. Prepričali smo se, da se lahko kosamo z njimi pri postavljenih napadih 5:5, zato moramo nekaj spremeniti in jih presenetiti. Pri divjanju gor in dol jih je bržkone nemogoče ustaviti,« meni debitant na SP, ki ima za seboj dva nastopa na EP. Ali je imel v mislih tudi consko obrambo?

»Nekaj malega smo jo trenirali, a ni dovolj, da se consko postaviš. V tem primeru težje zapiraš prostor in Američani bi imeli še večjo prednost pri skoku. Hkrati pa imajo nekaj dobrih strelcev od daleč, ne le Stephena Curryja. Naši trenerji bodo že ugotovili, kako moramo igrati,« ocenjuje Murić in se strinja, da bo treba pametno izpeljati tudi prodore, ki so eno od močnejših slovenskih orožij: »Če se bomo zaganjali pod koš brez rezervne možnosti, bomo ponujali glavo na pladnju. Ameriški centri so namreč hitri in odlično blokirajo mete, s čimer odpirajo možnosti za zabijanje iz 'dveh vrst' v nasprotnih napadih. Morali bomo imeti odličen dan in zadeti veliko trojk. Na zadnjih dveh tekmah nam met ni šel od rok, upam, da smo prihranili strelivo za četrtfinale.«

Edo Murić se je letos preizkusil v poletni ligi NBA in tako kot številni mladi košarkarji se nekoč vidi pod ameriškimi obroči. Mu bo zato drevišnja tekma poseben izziv in možnost za izboljšanje osebne ocene? »Ne. Raje bi igral s Turčijo ali še enkrat z Litvo. Z Američani smo se že pomerili in nanje ne gledam več z istimi očmi. Videl sem, da niso nikakršen čudež sodobne tehnike. S seboj sem bil bolj zadovoljen na pripravljalnih tekmah, vendar je težko biti zamenjava Zorana Dragića, ko igra tako dobro kot na letošnjem SP,« priznava Edo Murić.