Avanzo: Naslednji korak je kolajna

Direktor slovenske košarkarske reprezentance Matej Avanzo je uvrstitev med najboljših osem na tem SP označil kot uspeh.

Objavljeno
10. september 2014 12.06
ace/selektor
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Barcelona - Projekt svetovno prvenstvo je za slovenske košarkarje zaključen, po mnenju direktorja reprezentance Mateja Avanza, uspešno. Slednji se je v analizi po zadnji tekmi z ZDA dotaknil tudi odnosa med igralci in selektorjem Juretom Zdovcem, ki naj bi bil na začetku reprezentančne akcije drugačen kot na koncu.

Za primerjavo je izpostavil nekdanjega slovenskega selektorja in Zdovčevega predhodnika Božidarja Maljkovića, ki pri svojih varovancih, po Avanzovih besedah, na začetku ni bil najbolj priljubljen. »Tako kot Božo prvo leto ni bil najbolj priljubljen med igralci, je tudi med Zdovcem in igralci potekal neke vrste košarkarski dvoboj o sistemu igre. A najbolj pomembno je, da so tudi igralci tekom prvenstva ugotovili, da smo na pravi poti, zato se že veselimo evropskega prvenstva 2015,« je za STA povedal direktor reprezentance, ki je kot glavni cilj za minulo prvenstvo navedel pomladitev reprezentance in postavitev temeljev za naslednje veliko tekmovanje

Hvaležen Goranu Dragiću

Ali bo na njem v dresu Slovenije nastopal tudi njen kapetan za zdaj še ni jasno, Avanzo pa meni, da je nastop starejšega od bratov Dragić odvisen predvsem od tega, ali bo po koncu te sezone ostal pri Phoenixu. Če si bo poiskal novo sredino, na kar namiguje direktor reprezentance, je njegov nastop manj verjeten, se pa Gogijeva prisotnost na tem SP v reprezentančnih krogih zelo ceni.

»Po tekmi z ZDA sem se mu iz srca zahvalil, da se je udeležil svetovnega prvenstva, čeprav mu tega ne bi bilo treba in verjetno mu ljudje to ne bi zamerili. Goran se sploh ne zaveda, kaj pomeni njegova prisotnost na parketu. Ne samo za reprezentanco, on je zaslužen, da se vsako leto v Slovenije na stotine otrok vpiše v košarkarske šole,« meni Matej Avanzo, ki je glede glede prihodnosti slovenske košarke optimističen.

»Po osamosvojitvi smo se borili, da smo prišli med 16 v Evropi. Zdaj smo se ustalili med osem v Evropi in na svetu. Naslednji korak mora biti medalja, ki sem prepričan, da nam jo privošči vsa Slovenija,« je še poudaril Avanzo, ki priložnost »junakov« vidi predvsem v tem, da se ena predtekmovalna skupina na eurobasketu 2015 igra tudi v Zagrebu. Zaradi močne navijaške baze na sončni strani Alp bi se namreč lahko (če upoštevamo ekonomski učinek na blagajno Fibe) v skupini, ki bo svoje tekme igrala južno od Kolpe, znašla tudi Slovenija.