Avstralska zveza: Z obtožbami žalite našo športno kulturo

Avstralska košarkarska zveza je odločno zanikala namigovanja, da je reprezentanca na SP namenoma izgubila proti Angoli.

Objavljeno
09. september 2014 16.14
BASKET-WC-2014-AUS-ANG
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Melbourne - Na Avstralski košarkarski zvezi so se danes ostro odzvali na očitke, da je moška reprezentanca namenoma izgubila dvoboj svetovnega prvenstva proti Angoli.

Spomnimo, Avstralci so prvi polčas dobili z 39:29, nato pa so v drugih dvajsetih minutah prejeli 62 točk in izgubili s 83:91. Avstralci so s tem zasedli tretje mesto v slovenski skupini D in bi se v primeru napredovanja v četrtfinale izognili reprezentanci ZDA, vendar pa so v osmini finala morali priznati premoč Turčiji.

»Avstralska zveza kategorično zanika očitke, da je reprezentanca namenoma izgubila tekmo z Angolo. Avstralski košarkarji so k tekmi pristopili z jasno z željo po zmagi. Vsake nasprotujoče trditve so žaljive za avstralsko športno kulturo in našo ekipo, ki se je na tem prvenstvu borila po najboljših močeh,« je glasi sporočilo na uradni strani avstralske zveze.

Ingles in Baynes sta bila na klopi z razlogom

Avstralci so v nadaljevanju svoje izjave tudi pojasnili, zakaj na tekmi nista igrala pomembna člana Aron Baynes in Joe Ingles, medtem ko je David Andersen na igrišču preživel le štiri minute.

»Fibi smo posredovali natančno poročilo, v katerem navajamo razloge, zakaj smo zadnji tekmi skupinskega dela spočili poškodovane igralce in utrujenim namenili nižjo minutažo. To odločitev smo sprejeli po nasvetu zdravniške službe, zdravje naših igralcev je na prvem mestu. Na svetovnem prvenstvu so morali v šestih dneh odigrati pet tekem, kar je zelo mučno. Tak ritem terja svoj davek pri igralcih, ravno zato Fiba dovoljuje, da moštvo sestavlja dvanajst košarkarjev,« so zapisali na uradni strani.

Avstralci so za konec dodali, da bodo sodelovali v preiskavi Mednarodne košarkarske zveze: »Radi bi poudarili, da Avstralci tekmujemo na pravi način. Naši igralci so znani po svoji tekmovalnosti in želji po zmagi. Avstralska zveza podpira čisto igro, igranje na zmago in integriteto v športu. Smo vodilni pri poučevanju o integriteti in pozdravljamo Fibino preiskavo. Veselimo se njenega zaključka, ki bo ovrgel vse napačne obtožbe.«