Calathes: Bravo šefi, dobra poteza

Grški košarkarji proti Hrvaški le še potrdili, da imajo pod Katsikarisom velike cilje.

Objavljeno
04. september 2014 02.42
BASKET-WC-2014-GRE-CRO
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Nick Calathes se je v torek sicer prepustil grškim novinarjem in njihovi radovednosti pred sinočnjim dvobojem s Hrvaško, a si potem vendarle vzel pravico do svojega monologa in rafalno izstrelil niz pohvalil grški košarkarski zvezi, ki je vodenje projekta SP 2014 zaupala najboljšemu trenerju lanskega evropskega pokala Fotiosu Katsikarisu.

Prepričan je namreč, da se z njim vračajo na pota slave iz prejšnjega desetletja. Menjava rodov Grkov pač ni obšla in državna reprezentanca zadnja leta ni sledila najboljšima kluboma Panathinaikosu in Olympiakosu, ki sta med letoma 2007 in 2013 osvojila pet evoligaških lovorik. Po naslovu evropskih prvakov leta 2005, veliki zmagi nad ZDA in naslovu olimpijskih podprvakov leto pozneje ter bronu z EP 2009 je namreč grška reprezentančna barka zašla v nemirne vode, z velikih tekmovanj so se praviloma vračali še pred odločilnimi boji, OI v Londonu celo spremljali od doma. »Letos imajo odlično reprezentanco, redkih o njej govorijo, a si zasluži vso pozornost,« je pred dnevi razmišljal slovenski trener Tomo Mahorič, jih postavil tudi med kandidate za četrtfinale, če že ne polfinale, kljub na videz eksotičnim uvodnim tekmecem (Senegal, Filipini, Portoriko) pa so pokazali, da je s Katsikarisom zavel nov veter in da je 47-letnik s Pireja v Španijo popeljal selekcijo, ki je odlično pokrita na vseh igralnih položajih. Prepričljiva zmaga nad Hrvaško je sinoči to le še potrdila.

»V uvodnih tekmah smo pokazali veliko, krasi pa nas predvsem ekipna igra, saj se tekmeci ne morejo osredotočiti le na enega igralca. Predvsem je pametno in pohvale vredno, da imamo trenerja, ki naj bi z nami ostal več let zapored. To pomeni, da bomo imeli čas razviti določen slog igre. Menjavanje selektorja po vsakem velikem tekmovanju je nespametno. Seveda je zdaj naša želja, da v enakem slogu tudi končamo prvi krog, a to bo težko,« je na selektorjevo vlogo pri gradnji nove Grčije pokazal Calathes, drugi ključni mož grške zasedbe, s čigar prihodom Grki delujejo povsem drugače kot na lanskem EP. Nič čudnega, da so naredili vse, da kazen iz lige NBA, kjer so mu aprila prepovedali igrati na 20 tekmah zaradi kršitve dopinških pravil, ne bi vplivala na njegov nastop v Španiji. FIBA se je na to odzvala s salomonsko rešitvijo in mu za svoja tekmovanja namenila štirimesečno kazen, ki se je iztekla 18. avgusta.

Odpovedi in upokojitve niza igralcev, od Vassilisa Spanoulisa do Dimitrisa Diamantidisa, so, kot kaže, še učvrstile letošnjo zasedbo, ki ima sicer še veliko večje cilje za prihodnje leto, ko bodo tudi kvalifikacije za OI. »A to ne pomeni, da smo letos kaj bolj skromni. SP se je za nas dobro začelo in ničesar se ne bojimo, prvo mesto v skupini je bil naš prvi cilj. Pozneje se le s Španijo ne bi rad srečal. Bomo pa morali še pospešiti igro,« zatrjuje Bourusis, eden od starešin v zasedbi, v kateri je Katsikaris ustvaril pravo razmerje mladih talentov in izkušenih igralcev, od katerih mu bo v naslednjih dneh sila prav prišel predvsem Nikos Zisis, edini iz letošnjega moštva, ki je pred osmimi leti sodeloval pri veliki zmagi nad ZDA in se okitil s srebrom na Japonskem. »Po drugi strani pa je treba vedeti, da do konca SP še ne bomo prišli do 100 odstotkov naših sposobnosti, saj nova filozofija igre potrebuje čas, da pade na plodna tla,« Katsikaris tudi v teh dneh opozarja, da se njihova zgodba šele začenja.