Kam je izginilo moštvo z lanskega EP?

Hrvati so se skozi šivankino uho uvrstili v osmino finala.

Objavljeno
05. september 2014 00.27
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Granada – Le kam je izginilo moštvo, ki je bilo na lanskem EP za las ob kolajno, so se včeraj vrstili komentarji in ugibanja med hrvaškimi ljubitelji košarke, potem ko se je njihova reprezentanca po pompoznem prihodu v Španijo znašla v položaju, da je bil njen obstanek na SP odvisen od sinočnje zadnje tekme s Portorikom. Hrvatom ni še enkrat zdrsnilo, a k mobilizaciji igralcev so pomagale tudi govorice o tem, da dvomijo o selektorjevih sposobnostih.

Po sredinem porazu z Grčijo, ki je razkril vse slabosti hrvaške igre, je namreč novinar spletne strani Eurobasket.com David Pick na twitterju objavil, kako mu je zaupni vir iz hrvaške reprezentance prišepnil, da so nekateri košarkarji zahtevali odstop selektorja Jasmina Repeše. Iz hrvaške zveze je včeraj nemudoma sledilo ogorčeno zanikanje, hrvaški novinarji na prizorišču pa so včeraj kar tekmovali v zanikanju novice – komentator nacionalne televizije je celo predvidel, da gre za osebno obračunavanje Picka z Repešo. A nezaupanje igralcev do selektorja ne bi bilo presenetljivo, saj je očitno, da Hrvatom v prvem delu ni manjkala le »kemija«, marveč tudi koncepta in s tem igra, s kakršno so lani prišli do 4. mesta na EP.

Zmaga po podaljšku proti Filipinom ter poraza s Senegalom in Grčijo sta izzvala val negodovanja, predvsem pa reprezentanco postavila v kočljiv položaj, iz katerega se je morala reševati proti Portoriku, da ne bi že po prvem krogu zapustila prizorišča, na katerem so si nekateri obetali celo polfinale. Mnogi so pred včerajšnjim dvobojem izpostavljali tudi preizkus zmagovalne miselnosti, ki je Hrvatom v minulem desetletju v tekmah za biti ali ne biti ponavadi manjkala. A vse skupaj je očitno imelo pravi učinek na reprezentanco, ki je sicer letos izjemno slab Portoriko povsem zasenčila in se nato podala v čakanje na tekmeca v osmini finala: Francijo ali Brazilijo.

Repeša sicer že od začetka prvenstva s prstom kaže na igralce, med drugim naj bi mu šlo v nos, da se vseskozi nad nečem pritožujejo. Vse do sinoči pa je bil bitko tudi s sodniki in njihovim (prestrogim) kriterijem sojenja, ki naj bi bil glavni krivec, da se njegova reprezentanca ne more otresti krča v igri. »Sodniki na letošnjem SP dopuščajo zelo grobo igro na robu osebnih napak. Nemogoče se mi zdi, da se še nismo prilagodili na ta merila,« je po štirih tekmah jezo stresal Repeša, ki ima za zdaj očitno precejšnjo podporo sedme sile. Doslej namreč nihče od novinarjev še ni izstrelil prave puščice na račun medle igre, bi bilo pa zagotovo že danes drugače, če bi bili namesto v Madrid košarkarji na poti na Pleso.

»Če bi tako igrali proti Grkom, bi bilo vse drugače. Smo pa mislili, da se bomo merili s še močnejšim Portorikom, z Arroyom v zasedbi, tako da smo imeli na koncu celo priložnost privarčevati nekaj moči za naslednji krog,« je po včerajšnji zmagi priznal Dario Šarić, kapetan Roko Leni Ukić pa se je po veliki zmagi še enkrat dotaknil zapisa s twitterja: »Živimo v svetu, v katerem lahko vsaka budala vzame v roke telefon, nekaj natipka na družbenih mrežah in to v trenutku postane preverjena informacija. To je bila čista neumnost. Treba bo odkriti, kdo nas je hotel uničiti.«