Korejska lekcija le ni bila dovolj poučna

SP v košarki: Slovenija z velikimi težavami do četrte zmage, drevi za 1. mesto v skupini D pred selitvijo v Barcelono.

Objavljeno
04. september 2014 00.05
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Las Palmas – Korejska lekcija je bila pravočasna, a ne tudi dovolj poučna. Slovenski košarkarji so včeraj ponovili precej torkovih napak, zato so se z Angolo mučili do zadnjih sekund. Po četrti zmagi pa je pred njimi še marsikaj odprtega. V današnjem dvoboju z Litvo lahko osvojijo prvo mesto v skupini D ali zdrsnejo na drugo ali tretje.

Afriški prvaki so se trdno oklenili zadnje bilke, da bi ohranili možnosti za napredovanje v osmino finala, in se lotili Slovencev, kot da jim gre za življenje. Od prve minute so uveljavljali svojo telesno premoč, bili bolj agresivni in prevladovali pri skoku, še posebej učinkoviti pa so bili pri lovljenju odbitih žog v napadu (15). Uspešni so bili tudi z ozko obrambo, ki je preprečevala slovenske prodore, a dopuščala precej neoviranih metov z razdalje. Dokler so se našim košarkarjem tresle roke, je Angola vodila, v 11. minuti denimo s 25:17, ob glavnem premoru pa je zaostajala za pičlo točko, čeprav je bil izkupiček slovenskih adutov pri metih za tri točke v uvodnih 20 minutah odličen – 10:20 (G. Dragić 4:5, D. Lorbek 2:6, Balažič 2:2, Blažič 1:1). Zato pa niso mogli do metov s srednje razdalje in iz bližine (6:9) in še manj do prostih metov (2:2). Delno po svoji krivdi, delno zaradi neizenačenih meril sodnikov. Čvrstim Angolcem so v prvih dveh četrtinah dosodili le pet osebnih napak.

Slovenci ob takšnem dogajanju niso mogli brzdati živcev. Goran Dragić si je po treh izgubljenih žogah prislužil tehnično napako že v 3. minuti, sredi tretje četrtine sta jo prejela še Jure Zdovc in Jure Balažič. Afričani so izkoristili darilo in s prostimi meti prišli do lepe prednosti – 61:53. Zdovc je tedaj potegnil s parketa razdražene nosilce igre in potisnil v ogenj nadomestne sile, ki so znale izkoristiti kipeča čustva sebi v prid. Alen Omić je prinesel izenačenje na 63:63, Jaka Klobučar, Edo Murić, Jaka Blažič in Balažič pa so nadaljevali delo. S tremi trojkami so si v 37. minuti priigrali prednost 84:74, ki so jo v finišu ubranili kljub angolskemu jurišu z vsemi orožji. Zadnje napade sta odbila Domen Lorbek in Klobučar s šestimi prostimi meti. »Angolci so igrali zelo dobro, mi pa preveč živčno. In tudi sodniki so bili čudni. Več o njih ne bi dejal, sem že preveč rekel na igrišču. Danes bi si lahko privoščili tudi poraz, a smo šli po zmago. Dobro je, da nam je uspelo in da smo vsi zdravi. Jutri pa bomo videli, kdo je iz pravega testa,« je po srečnem razpletu poudaril Goran Dragić, ki je včeraj igral le 17 minut, v drugem polčasu štiri minute in 16 sekund.

Jure Zdovc je pojasnil, zakaj: »Goran je bil pod velikim pritiskom, ki mu je načel živce, zato sem ugotovil, da je bolje, da počiva. Na koncu je bila korist dvojna: spočili smo nekaj košarkarjev in prišli do zmage.« Selektor je še odgovoril na vprašanje, ali bo Slovenija proti Litvi uporabila recept Avstralcev: »Oni imajo takšno moštvo, da so lahko pritiskali na litovske branilce, kar je ena od možnosti za uspeh. Slovenija ima Gorana, ki ga ne sme spraviti v težave zaradi osebnih napak, zato bo poskusila najti svojo pot.«

Kljub novi neprepričljivi predstavi si je slovenska reprezentanca priigrala pravico do sladkih skrbi v boju za ugodno izhodišče pred izločilnimi boji. Z zmago nad Litvo oziroma s porazom z osmimi točkami razlike ali manj bi osvojila prvo mesto v svoji skupini in bi se v nedeljo pomerila v Barceloni s četrtim iz skupine C. Poraz z devetimi do 13 točkami razlike bi jo potisnil na drugo mesto in ji v soboto namenil tretjega iz Bilbaa, v primeru napredovanja pa soočenje z ZDA. Zato je videti privlačnejše tretje mesto v skupini D, do katerega vodi poraz s 14 točkami ali več. Zaradi izenačenosti moštev v Bilbau tekmec niti ne bi bil težji, v teoriji pa bi se prav tako ognili Američanom vse do polfinala. Če bi seveda prilezli tako daleč. Računico pa lahko pokvari Avstralija, če bo »taktično« izgubila z Angolo in si že prej rezervirala številko 3.