Načrt je preprost, težko pa ga bo uresničiti

Jure Zdovc pred drevišnjo tekmo z ZDA vztraja, da morajo slovenski aduti igrati karseda možato.

Objavljeno
08. september 2014 23.34
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Barcelona – »Nekako čutim, da se bomo z ZDA srečali tudi na svetovnem prvenstvu,« je po visokem porazu (71:101) v zadnji pripravljalni tekmi naznanil Jure Zdovc. Ni se motil, zato upamo, da ima še vedno dober nos. Pred drevišnjo četrtfinalno »revanšo« ob 21. uri namreč vztraja, da je proti Američanom možno igrati dobro in – uspešno.

»Morala bi se nam posrečiti sanjska tekma, da bi lahko zmagali, toda že kanček upanja je dovolj za moje ambicije. Američani so odlični atleti, a delajo tudi ogromno napak. Od fantov bom zahteval, naj začnejo zelo čvrsto, po domače na kontakt. Če bodo poskušali s finesami, ne bodo imeli možnosti,« meni slovenski selektor, ki se zaveda, da je reprezentanca ZDA tudi v pisani zasedbi gladko ugnala vse dosedanje tekmece. Pred prihodom v Španijo se je še najbolj mučila z Brazilijo (95:78), na SP pa zmaguje v razponu od +21 (proti Turčiji) do +59 (Finska) in je s povprečjem 99,5 točke daleč najučinkovitejša; Španija dosega 88,2 točke, Slovenija na visokem četrtem mestu 82,7. Prva je tudi po izkoristku metov iz igre (52,7 %), skokih, asistencah in dobljenih žogah, po številu prejetih točk (povp. 68) pa je tretja za Španijo (61,7) in Litvo (67).

Slovenija se je tudi na prejšnjih dveh SP pomerila z Američani in se spodobno kosala z njihovimi najboljšimi asi: leta 2006 je klonila s 95:114, štiri leta pozneje s 77:99. Drevi pa se bo z njimi prvič srečala v izločilni tekmi, ki ima drugačen naboj in drugačne zakonitosti kot dvoboji predtekmovanja. To je okusilo tudi naše moštvo ob dveh usodnih porazih s Turčijo, prvič v osmini finala in drugič v četrtfinalu. Tekmec je za nameček tako specifičen, da se ne kaže zanašati na odprt spopad s klasičnim orožjem. Še najbolj učinkovit bi bil »partizanski« način bojevanja.

»Med tekmo tik pred SP smo pokazali, kako ne smeš igrati z ZDA. Za naše moštvo pa bo najpomembnejša psihološka priprava, da bi lahko igralo s potrebnim motivom in energijo,« ocenjuje Zdovc, ki še predobro pozna načelo, da je ekipa, ki ne razmišlja ambiciozno o zmagi, vnaprej obsojena na visok poraz. Na koristi občasnega prehoda k conski obrambi ne računa, saj je reprezentanca ni vajena, hkrati pa meni, da se dokaj dobro znajde pri posamični obrambi.

»Z njo smo se dobro kosali z Američani, koše so v glavnem dosegali z nasprotnimi napadi in po napadalnih skokih. Da bi lahko ustavili protinapade ZDA, pa moramo narediti čim manj napak v napadu, zato bomo potrebovali dobro prostorsko razporeditev, širino akcij in pravočasne poteze. Izkoristiti bomo morali minimalne prednosti brez divjanja. Slišati je preprosto, ampak ni,« poudarja Zdovc.

Brata skupaj v ligi NBA?

Goran Dragić je med SP dodatno okrepil svoj zvezdniški status in postal tarča številnih špekulacij. Ameriški mediji so ga najprej videli pri LA Lakers, h katerim naj bi se podal skupaj s klubskim soigralcem Ericom Bledsoejem. Zdaj k njemu v Phoenix »pošiljajo« mlajšega brata Zorana, ki je resno opozoril nase kot peti najboljši strelec (povp. 13,2) med košarkarji, ki so še ostali v igri na SP. Pred njim so le Pau Gasol (20,5), Goran Dragić (16,5), Miroslav Raduljica (14,5) in Anthony Davis (13,8). Vsi mu hkrati priznavajo, da je odličen obrambni košarkar, za katerega bi se splačalo nakazati milijon dolarjev odškodnine, kolikor zahteva Unicaja.

V ZDA povsem uveljavljeni Gogi medtem pričakuje današnjo tekmo povsem mirno. Tako je vsaj videti. »Jaz bom že dal vse od sebe, toda to je predvsem priložnost za naše mlajše fante, da se dokažejo. Tik pred SP smo gledali, da se ne bi poškodovali, tokratno soočenje pa bo drugačno. Ker nimamo česa izgubiti, smo sproščeni, kar je naša prednost. Za razliko od Američanov, ki veliko poskušajo z akcijami 1:1, se zanašamo na moštveno košarko, in če imamo pravi dan, smo lahko tudi bolj natančni,« razmišlja Goran Dragić pred merjenjem moči z dobrimi znanci iz lige NBA. Med njimi so odlični branilci, denimo najboljši strelec trojk v ZDA Stephen Curry, toda našega asa še bolj skrbi raznovrstnost krilnih centrov Kennetha Farieda in Anthonyja Davisa. Kako ju onemogočiti?

»Težko bo. Treba ju bo zriniti čim dlje od obroča, v zraku nimaš veliko možnosti. Najbolj se bojim, da bi morali 20 sekund garati v obrambi in da po zgrešenem metu ne bi mogli do žoge, zaradi česar bi se morali spet braniti. Preveč energije bi porabili na takšen način. Zato bomo morali biti nenehno med igralcem in košem, v napadu pa jim bomo poskusili presekati ritem z dolgimi napadi in upali, da bomo zadel čim več metov,« ocenjuje G. Dragić in načelno prikimava nasvetu nekdanjega Slovanovega soigralca Emirja Preldžića, naj Slovenija poskusi s consko obrambo: »Se strinjam, toda Turki imajo drugačno zasedbo kot mi. So zelo visoki in lepo zapirajo raketo. Težko je prodirati, če Ömer Asik in Kerem Gönlüm razširita roke. Mi imamo drugačne košarkarje.«