Naj vedo, kako je igrati s srcem

Srbija na košarkarskem SP: Aleksandar Đorđević gradnjo kulta reprezentance postavlja pred rezultat.

Objavljeno
06. september 2014 09.36
T. V., šport
T. V., šport
Ljubljana – Srbi so škrtali z zobmi, ko so zadnja leta trčili ob realnost in se soočili s spoznanjem, da nič več ne spadajo v svetovno košarkarsko smetano. To je bil hud udarec za njihov ponos. A Aleksandar Đorđević, ki si je skozi leta ustvaril status nacionalnega junaka, ima vso podporo pri gradnji nove velike srbske ekipe, ki je skupino smrti zapustila kot četrta in se bo za četrtfinale jutri kosala z Grčijo.

Podpredsednik srbske zveze Dejan Bodiroga si je za cilj letošnjega SP začrtal četrtfinale, a o moči srbske reprezentance se ta čas še vedno krešejo mnenja, saj v predtekmovalnem delu pričakovano na kolena ni spravila nobenega od močnih tekmecev, marveč le oba avtsajderja Iran in Egipt. Je pa pokazal obetavno igro. Prah je sicer dvignil tesen poraz z evropskimi prvaki Francozi, ki ga je Đorđević pripisal napačnim sodniškim odločitvam, a Srbi, ki so doma pustili kup močnih igralcev, so glavni cilj vendarle dosegli, saj je letošnje moštvo vendarle predvsem naložba v prihodnost. Đorđević se je projekta lotil na dolgi rok in s »šibo« v roki, njegove skrajne prijeme je že med pripravami občutil Vladimir Micov, ki si je zaradi metanja brisače bržkone prislužil izgon iz reprezentance za ves čas Đorđevićeve ere, kontroverzni selektor pa z ostrimi potezami in avtoritativnim delovanjem tudi v Španiji ne zamudi niti enega trenutka za grajenje reprezentančnega kulta, ki je bil dolgo ponos košarkarske Srbije. Ker so se, kot pravi, časi spremenili, želi mladim igralcem v glavo predvsem vsaditi, kaj pomeni, če predstavljaš svojo državo v tujini.

Podaljšano roko si je našel v Milošu Teodosiću, ki je glava zdajšnjega rodu in čigar priljubljenost v domovini se je še okrepila, ko je po medmrežju zaokrožil posnetek besnenja med eno od minut odmora na prvenstvu, med katerim je soigralce s sočnimi besedami, ki jih ne bi našli niti v najbolj izdelanem slovarju, poslal k vragu zaradi medle igre. A tudi izkušeni dirigent je pred dvobojem z Grčijo potegnil ročno zavoro, nekdanji evropski prvaki (2005) so namreč pokazali precej več čvrstosti v prvem španskem tednu in jim mnogi napovedujejo precej boljše možnosti za skok med osmerico. »Med pripravami smo se z njimi že pomerili in izgubili, od tedaj so še močnejši za Nicka Calathesa in Georgiosa Printezisa. Mislim, da nas čaka negotovo in težka tekma,« je dejal Teodosić, ki je v zadnjem trenutku skočil na srbsko ladjo, saj je zaradi okrevanja po poškodbi celo izpustil uvodni dvoboj z Egiptom.

Z njim in Miroslavom Raduljico, ki so ga španski mediji včeraj že razglasili za bodočega igralca madridskega Reala, ima Đorđević osnovna stebra, vendar moštvu ne nalaga bremena rezultata, kar je ob obisku v Granadi izpostavil tudi Marko Jarić. »Mi igramo pošteno košarko. Igralci dajo na parketu vse od sebe. Zato tudi ni nobene potrebe, da kdo pomaga s strani, sploh zelo močni zasedbi Španije,« je po zadnji tekmi sporočilo v svet poslal Đorđević, besede nekdanjega svetovnega in evropskega prvaka, ki ima tudi olimpijsko srebro, pa imajo seveda veliko težo …