Pohvale za igro, a zdaj bo odločala glava

Anketa po prvem delu SP v Španiji: Slovenija med trenerji in nekdanjimi igralci pustila dober vtis.

Objavljeno
06. september 2014 09.36
Slovenija.Ptuj.20.07.2011 Goran Jagodnik na vcerajsnji tiskovni konferenci slovenske kosarkaske reprezentance.Foto:Matej Druznik/DELO
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport
Peter Vilfan: Pred svetovnim prvenstvom sem dejal, da je letošnja reprezentanca po imenih, kakovosti in izkušnjah slabša od vseh v zadnjih 10 letih. A osnovni cilj je z osmino finala izpolnila in do njega prepričljivo prišla. Verjamem, da zdaj lahko premaga Dominikansko republiko, seveda če je po nekaj urah pozabila dogajanje s Kanarskih otokov, na avstralsko preračunljivost in na zadnjih 10 minut zadnje tekme z Litvo. Če so naši pravo moštvo, in na uvodnih tekmah so pokazali, da so, lahko pridejo do četrtfinala. To pa bo za letošnjo zasedbo velik uspeh. Potem naj proti ZDA zgolj uživajo, saj ni realno pričakovati, da bi zmagali. Tudi sam sem bil takoj po porazu z Litvo jezen, a treba se je spustiti na realna tla. Imeli smo ugodno skupino, vprašanje pa, kaj bi bilo, če bi bili v skupini A ali B. Prej ali slej se v športu stvari vedno postavijo na pravo mesto in pristaneš tam, kamor spadaš.

Goran Jagodnik:
Vedelo se je, da bo tekma z Litvo odločala o 1. mestu v naši predtekmovalni skupini, a je v zadnji četrtini prišlo do črne serije, na to možnost smo opozarjali že med pripravami. Če met ne gre, imamo pač težave pri igri na postavljeno obrambo. A če bi pred SP kdo ponudil, da se bo Slovenija čez turnir prebijala – z izjemo zadnje tekme – tako prepričljivo, bi vsi takoj sprejeli. Fantom ni mogoče ničesar očitati, bili so borbeni, polni želje. Zdaj prihaja Dominikanska republika, ki je velika neznanka tako za javnost kot za pol slovenskega moštva. O njej ne vemo veliko, poznamo le njen način igre. Je močna, a po taktiki za nami zaostaja. Vsi pričakujemo zmago in če se Slovenija prebije med osmerico, bo to velik uspeh.

Janez Drvarič: V uvodnih štirih tekmah ter tričetrt zadnje je Slovenija odlično opravila nalogo, žal pa je nato sledila blokada v igri in zanjo ni imela rešitve. A tudi to je dobra izkušnja za naprej in kot tako jo mora moštvo tudi vzeti. Najbolj pomembno je, da se igralci zdaj pravočasno zberejo za Dominikansko republiko, šele potem bo čas za razmišljanje o naslednjem koraku in morda o ZDA. Stopničk se ne sme preskakovati. Bolj kot to, kako igrajo naši tekmeci, bo pomembno, kako čiste bodo slovenske glave, saj so fantje zdaj verjetno precej demoralizirani. Nihče ne sme misliti, da je to reprezentanca, ki bo lahek zalogaj. To je nemogoče. Možnosti za četrtfinale seveda imajo, če bo pristop boljši in igra tekoča. Žal se je v položaju, ko so se vsi poskusili izogniti ZDA, prav nam zgodilo, da bomo imeli morda možnost igrati proti njim, a tega vendarle ne bi jemal kot tragedijo.

Slavko Kotnik: Slovenija je po prvem delu SP v Španiji pustila dober vtis, če seveda izvzamem zadnjih deset minut z Litvo. Veliko boljšega, kot sem pričakoval pred prvenstvom. Ne vem pa, kaj se je zgodilo v zadnji četrtini z Litvo in zakaj so tako padli, da so zašli v podrejen položaj. Seveda zdaj mnogi menijo, da bo Dominikanska republika lahek zalogaj, vendar je to prvi znak za alarm. Prepričan sem, da bo ravno obratno. V resnici nima tako slabih igralcev, pri nas pa se je tudi pokazalo, da psihološka pripravljenost ni največja odlika in nas zato lahko še bolj ustavi, če fantje ne bodo na hitro preboleli zgodbe z Litvo. Tekma z Dominikansko republiko bo v resnici najbolj pomembna doslej, saj prinaša prvi krog izločanja, z ZDA, če pridemo do njih, bo precej manj pomembna, saj proti njim nimamo možnosti. Razen če bodo naši zadevali po vrsti mete z desetih metrov. Če torej preskočijo Dominikansko republiko, naj z ZDA odigrajo predvsem pogumno, da bodo na koncu vsakemu lahko pogledali v obraz in rekli, da so dali vse od sebe.