Proti ZDA z najboljšo predstavo doslej

Goran Dragić je pohvalil soigralce po sobotni zmagi, za jutri si želi predvsem dober strelski dan.

Objavljeno
07. september 2014 22.54
BASKET-WC-2014-DOM-SLO
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Barcelona – Krivulja Gorana Dragića na letošnjem SP je v rahlem padcu, predvsem zaradi osredotočenosti obrambne tekmecev nanj in znakov utrujenosti. Vendar je še vedno prvi strelec (povp. 16,5) in podajalec (4,3) slovenske reprezentance. V soboto je po uvodnih težavah pravočasno stopil v ospredje moštva, kot pravi kapetan.

Tudi tokrat niste prikrajšali gledalcev za dramatične trenutke. Ali se jim niste mogli ogniti?

Dominikanska republika igra zelo hitro, mi pa smo se lovili v prvi četrtini. Ko smo stopili skupaj in si priigrali 15 točk prednosti, pa so spet prišle črne minute. Ni jih bilo lahko prebroditi, toda ko se nam tekmeci približali na pičli dve točki, smo se pravočasno pobrali. Vesel sem, da smo se uvrstili v četrtfinale, zdaj pa se moramo potruditi po najboljših močeh proti ZDA.

Je moštvo zajela panika, ko so vam tekmeci začeli dihati za ovratnik? So se vam v glave prikradli spomini s tragične končnice dvoboja z Litvo?

Panike ni bilo, smo se pa pošteno zamislili. Nikakor nismo mogli zadeti, mimo obroča smo vrgli vsaj šestkrat zapored, čeprav smo imeli na voljo odprte mete, medtem ko so Dominkanci po zgrešenih metih nizali napadalne skoke. Krizne trenutke je pravočasno prekinil Klemen Prepelič s trojko, po kateri smo znova zaigrali tako, kot znamo. Met ti gre pač enkrat bolje od rok, drugič slabše, včasih pa ti popustijo tudi noge. Če nisi svež, so meti kar naenkrat po vrsti prekratki.

Dve osebni napaki ste si prislužili zelo zgodaj in nato presedeli deset minut na klopi. Je bilo težko najti ritem, potem ko v prvem polčasu niste dosegli niti točke?

Ni lahko igrati s tako raztrgano minutažo. Toda vse skupaj so mi olajšali soigralci, saj so med mojim prisilnim počitkom odlično opravili svoje delo. Jaka Klobučar je zelo dobro vodil moštvo.

Ste s hitrim odhodom na klop poskusili izenačiti moči, potem ko je dotedanji peti strelec SP Francisco Garcia moral na prezgodnji počitek že po poldrugi minuti igre in do glavnega odmora prav tako ostal brez točke?

Ne, tako dobra duša pa spet nisem.

Garcia je po tekmi odkorakal v slačilnico v solzah, saj je ob bolečem porazu dosegel le sedem točk.

Zoki je odlično opravil svoje v obrambi. Pred tekmo sem mu rekel: poglej, ponuja se ti priložnost. Garcia že desetletje igra v ligi NBA, zdaj lahko dokažeš, da tudi ti sodiš vanjo, bodi njegova senca. Je izrazit strelec od daleč in se ne odloča za prodore, vendar je visok več kot dva metra, ima visok izmet in je izkušen. Če le malo zamudiš, te kaznuje.

V vsakem polčasu so vas teple drugačne težave. V prvem deset izgubljenih žog, v drugem napadalni skoki tekmecev.

Zapravljenih žog je bilo res preveč, že jaz sem izgubil tri, čeprav sem do glavnega premora igral le deset minut. Težave smo imeli tudi s prodori Dominikancev, pri katerih je bil še posebej nevaren James Feldeine. V zadnjih dveh četrtinah pa smo slabše zapirali prostor pod obročem, kar sta izkoristila Eloy Vargas in Jack Martinez. Toda ko je bilo treba, smo spet začeli loviti žoge.

Koliko vam pomeni, da na vsaki tekmi stopi v ospredje nekdo drug; tokrat Uroš Slokar?

Pri sodelovanju z blokadami so dominikanski centri vztrajali pod košem, zato se je Uroš odvajal na zunanji položaj podobno kot Miha Zupan in Jure Balažič. Ko sta ob meni ostala dva obrambna moža, smo potrebovali le pravočasno podajo in natančen met. To je bil naš načrt.

Koliko vam pred tekmo z ZDA pomeni, da ste po litovskih 2:17 tokrat znali prebroditi težko končnico?

Kar precej. Vsaka zmaga prinese prijetne občutke, trdo prigarana še toliko lepše. Nikakor si nismo želeli, da bi morali domov že po osmini finala. Toda kljub okrepljeni samozavesti nas bo v torek še vedno čakala zelo težka naloga. A kdo ve, morda Američani ne bodo imeli svojega dneva, nam pa se bo strgal film.

Kaj vi osebno pričakujete od dvoboja z Američani po treh dneh počitka?

Zmago! Zdaj pa resno: mislim, da bo tekma izjemno zahtevna, toda zakaj bi se vnaprej odpovedali upanju? ZDA imajo zelo atletsko moštvo, vemo, kako agresivno igrajo v obrambi in kako se v obrambi brez težav odločajo za prevzemanje zaradi gibljivosti Kennetha Farieda. Če se že prebiješ mimo njega, pa te pod obročem pričaka Anthony Davis, ki skače in deli »banane«. Pri prodorih se bomo v glavnem morali odločati za podaje na zunanje položaje, zato upam na dober strelski dan.

Ste ob gladkem porazu z ZDA na zadnji pripravljalni tekmi pred SP prihranili kakšno taktično orožje?

Težko si je izmisliti kaj novega. Kdo ve, morda se bo Jure Zdovc odločil za poskus s consko obrambo.

Koliko vam pomeni podpora 2000 navijačev?

Bili so fenomenalni. Nisem pričakoval, da bodo prišli v takšnem številu že v Las Palmas, v Barcelono pa jih je pripotovalo še precej več. Tako kot nam je tudi njim verjetno žal, da se nam je tekmovalna pot tako zapletla, a jim obljubljamo, da bodo v torek videli dobro tekmo. Poskusili bomo prikazati najboljšo predstavo doslej.