Rose: Dragića bosta izziv tudi za nas

Američani samozavestni: Curry v vse boljši formi, proti Sloveniji po 61. zaporedno zmago.

Objavljeno
07. september 2014 23.19
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Barcelona – Po gladki zmagi nad Mehiko ameriških košarkarjev in številnih novinarjev, ki so pripotovali z njimi, ni pretirano zanimalo, kdo bo njihov tekmec v četrtfinalu. Z obema kandidatoma so se namreč pomerili tik pred SP. Slovenijo so ugnali s 30 točkami razlike, Dominikansko republiko s 43. Nad težjo potjo se torej niso kaj prida zmrdovali.

»Obe moštvi imata dobre branilce, ki znajo ubrati hiter ritem. Nam takšen slog igre ustreza, seveda pa moraš najti pravi odgovor, če ima zasedba tudi dobre strelce z zunanjih položajev. Slovencem moramo poleg nasprotnih napadov odvzeti mete za tri točke. Pod košem verjetno me bodo poželi veliko uspeha, saj so naši visoki soigralci odlični pri blokiranju metov, na voljo jim bodo torej ostali le dolgi poskusi za dve točki, pa še ti prek rok,« pravi Klay Thompson, visoki branilec Golden Stata, ki je v soboto dosegel 15 točk in bil drugi strelec reprezentance ZDA za klubskim soigralcem Stephenom Curryjem. Slednji je začel SP dokaj neprepričljivo, z metom iz igre 4:17 v uvodnih dveh nastopih in 0:5 pri trojkah proti Finski. Toda najnatančnejši strelec za tri točke v prejšnji sezoni lige NBA počasi prihaja v pravo strelsko formo. Proti Ukrajini je metal za tri točke 3:4, proti Mehiki 6:9 in zbral 20 točk v 25 minutah igre.

»Moral sem se navaditi na nove razmere. Drugačna je že uradna žoga prvenstva znamke Molten. Je nekoliko lažja in pri stiku s potnimi rokami ali dresi hitro postane zelo spolzka. Uigrati pa se je moralo tudi celotno moštvo, saj smo pred prihodom v Španijo odigrali le štiri pripravljalne tekme. Zdaj že bolj vemo, kako se kdo odkriva, pod kakšnim kotom prodira in na katerih položajih se počuti najudobneje pri metih. Podobno obdobje privajanja smo potrebovali pred štirimi leti na SP v Turčiji. Zato se že veselim torkovega četrtfinalnega nastopa,« pravi Curry, ki je doslej metal za tri točke 16:32 ter je poleg Derricka Rosa, Rudyja Gaya, trenerja Mika Krzyzewskega in njegovega pomočnika Jima Boeheima edini iz letošnje selekcije, ki je osvojil zlato kolajno že v Istanbulu.

Košarkarji ZDA so v prvem soočenju z mehiškimi sosedi na SP po letu 1967 (takrat so zmagali s 75:65) vodili že s 37 točkami razlike in brez težav prišli do 60. zaporedne zmage. Neporaženi so dolgih osem let, 42 zmag so dosegli na uradnih tekmovanjih, 18 pa v ekshibicijskih nastopih. Rose (met 0:5) k zadnjemu uspehu ni prispeval niti točke, pričakuje, da bo igral bistveno bolje ob stopnjevanju izločilne mrzlice. »Dokler zmagujemo, me moja osebna statistika ne zanima. Zdaj pa nas bodo tekmeci dobesedno silili k vse boljši igri. Slovenija ima dobro zasedbo, v kateri izstopata brata Dragić. Oba sta levičarja, zelo hitra in uspešno sodelujeta med seboj. Ob tem sta tudi natančna strelca za tri točke. Kar velik izziv bosta za naše branilce in tudi centre, ki bodo pripravljeni čakali na njune prodore,« pravi najboljši košarkar rednega dela lige NBA 2010/11, ki je zaradi poškodb kolena odigral le 50 tekem v zadnjih treh sezonah in se šele poskuša približati nekdanji formi. Ali morda meni, da je slovensko moštvo preveč odvisno od sposobnosti in navdiha Gorana Dragića?

»Ne bi rekel. Res pa je, da ne vemo, kako se nam bo Slovenija postavila po robu v torek. Nedvomno bo marsikaj povsem drugače kot na pripravljalni tekmi. Vsi naši tekmeci se trudijo dokazati, česa so sposobni, zato moramo biti pripravljeni na vse,« meni Rose. V soboto je bil denimo zelo motiviran mehiški center Gustavo Ayon ter s 25 točkami in 8 skoki opozoril, da bi si zaslužil podaljšanje pogodbe v ligi NBA.