Slovenci spet prestrašili navijače, a jih nato razveselili

SP v košarki: slovenska reprezentanca drugič zapored med najboljših osem, v torek po senzacijo proti ZDA.

Objavljeno
07. september 2014 01.32
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec
Barcelona – Okoli 2000 slovenskih navijačev, ki so včeraj napolnili osrednjo tribuno v dvorani Sant Jordi, je bilo vzhičenih. Ne brez razloga. Njihovi ljubljenci so ugnali Dominikansko republiko in se drugič zapored prebili v četrtfinale svetovnega prvenstva. Da bi lahko izboljšali svojo najboljšo uvrstitev, pa bodo morali pripraviti senzacijo in v torek izločiti ZDA.

Prvi nastop z Damoklejevim mečem na letošnjem mundialu so slovenski košarkarji opravili nadvse uspešno, čeprav je imel nenavaden potek. Najnevarnejši strelec tekmecev Francisco Garcia je začel v svojem slogu in zadel za tri točke, toda že v poldrugi minuti igre si je prislužil dve osebni napaki in v prvem polčasu ni več stopil na parket. Toda v 6. minuti mu je zaradi enakega razloga z igrišča sledil glavni slovenski adut Goran Dragić in tudi po desetminutnem oddihu ni ujel ritma. V prvem polčasu ni dosegel niti točke (met 0:3) in izgubil tri žoge v 11 minutah igre. Njegovi soigralci so medtem nepričakovano gladko prevladovali pri skokih (do polčasa kar s 24:11, na koncu »le« s 38:33), čeprav so Dominikanci prav v tej prvini drugi na celotnem SP. Zato pa je Slovenija izgubila deset žog že do 14. minute in nasprotnemu moštvu omogočila kopico protinapadov. Po napovedih pa bi moralo biti prav obratno.

Ob takšnem scenariju je imela slovenska reprezentanca obilo težav, da je našla pravšnjo hitrost. V 7. minuti je zaostajala s 7:12, osem minut pozneje celo z 19:26, največ težav pa je imela pri spremljanju visokega branilca Jamesa Feldeina in krilnega centra Eulisa Baeza. V našem moštvu je bil dolgo najmanj nerazpoložen Uroš Slokar, sredi druge četrtine pa se je le odprlo, ob tem pa je obramba ostala na zelo visoki ravni. Če je Slovenija do tedaj metala za tri točke pičlih 1:11, je s tremi trojkami do tedaj neopaznega Zorana Dragića (na zgornji fotografiji), Mihe Zupana in Slokarja končno prevzela pobudo in si priigrala obetavno prednost deset točk za mirnejši drugi polčas.

V podobnem slogu se je začel drugi, čeprav se je Garcia vrnil v dominikansko peterko. Goran Dragić se je končno vpisal med strelce in nadaljeval v svojem slogu v družbi mlajšega brata. Sredi tretje četrtine je Slovenija vodila s 46:31, malo pozneje s 53:38, tedaj pa se je znova zaletela v psihološki zid. Po nizu 1:10 je ob koncu tretjega dela tekme imela le še šest točk naskoka in njeni privrženci so se zbali, da bi se lahko ponovil kruti scenarij s tekme proti Litvi. Še bolj ob začetku zadnje četrtine, saj so Dominkanci začeli prevladovati pri napadalnem skoku in v 32. minuti zaostajali le še za dve točki (52:54). Toda slovensko moštvo je tokrat dokazalo, da ni iz plastelina. Klemen Prepelič je pravočasno zadel za tri točke, soigralci pa so spravili barko v še varnejše vode (63:55). Drama je le dobila srečen konec in s tribun je zadonelo: Rom pom pom, še ne gremo domov ...

»Toliko se je v zadnjih dneh govorilo o naši tekmi z ZDA, da je bilo težko usmeriti misli na osmino finala. Toda prikazali smo pravo kakovost in se osredotočili na naše delo. Tekme smo se lotili z zmagovalno miselnostjo in se s tem zahvalili tudi našim navijačem, ki so nas tako množično in srčno spodbujali,« je bil zadovoljen Uroš Slokar. Domen Lorbek je pristavil: »Zelo sem vesel, saj je bila tekma res težka. Pokazali smo, da imamo dobro moštvo, če bi imeli kanček več sreče proti Litvi, pa bi se še nekoliko bolj veselili četrtfinala. Toda tudi proti ZDA ne bomo prikorakali na igrišče z belo zastavo. Poskusili bomo zmagati.«

Prvi nastop na svetovnem prvenstvu po dolgih 40 letih so košarkarji Mehike končali s pričakovanim porazom proti ZDA s 63:86, potem ko so v zadnji četrtini zaostajali že s 37 točkami razlike. Skoraj polovico mehiškega iztržka je prispeval center Gustavo Ayon (25 točk z metom iz igre 11:19 in 8 skokov), Američani pa so si dokaj enakomerno razporedili breme. Najprej je potegnil branilec Stephen Curry (20 točk) in z devetimi poskusi zadel šest trojk v uvodnih treh četrtinah, svoje pa sta dodala branilec strelec Klay Thompson (15) in krilo James Harden (12). Po prepričljivo opravljenem delu in pred vrnitvijo v hotel so se Američani branili govoriti o morebitnim četrtfinalnih tekmecih. »To bi bilo zelo nespoštljivo do košarkarjev Slovenije in Dominikanske republike, saj še ne vemo, kdo bo zmagal. Vprašajte me jutri,« je vztrajal trener Mike Krzyzewski.

Najbolj izenačeno je bilo včeraj merjenje moči med Francijo in Hrvaško. O trdoti igre v prvem polčasu zgovorno priča rezultat (23:22), v 29. minuti so evropski prvaki vodili že s 46:30, v razburljivi končnici pa komajda ubranili prednost in zmagali z 69:64, tudi zaradi odlične predstave Bojana Bogdanovića (27). Pri zmagovalcih, ki se bodo v četrtfinalu pomerili s Španijo, sta izstopala Nicolas Batum (14) in Evan Fournier (13).