Slovenija je več kot šov Gorana & Zorana

Američani pred četrtfinalom o Slovencih spoštljivo, Charles Barkley napoveduje poraz s Španijo.

Objavljeno
08. september 2014 21.00
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Las Palmas – Naj so ameriški košarkarji včeraj še tako stresali pohvalne puhlice na račun slovenske reprezentance in trde naloge, ki je pred njimi, niso mogli prikriti, da so z mislimi že v nedeljskem finalu SP. Toliko bolj, ker jih je zbodel slavni rojak. Charles Barkley je v svojem znanem slogu in brez ovinkarjenja napovedal, da bo Španija premagala ZDA.

»Ko smo leta 1992 prišli na OI, smo imeli vsakič 30 točk prednosti že pred začetkom dvobojev, saj so se tekmeci tako bali našega 'dream teama'. Polovica španskega moštva zelo uspešno igra v ligi NBA in se zagotovo ne bo podelala v hlače, ob tem pa fantje skupaj igrajo že več kot desetletje. Doma pa bodo še posebej nevarni,« meni nekdanji odlični košarkar. Vzporednice med današnjo reprezentanco ZDA in tisto, ki se je pred 22 leti sprehodila do olimpijskega zlata s povprečno prednostjo 43,8 točke, bržkone niti niso na mestu, četudi so Avstralci celo pripravljeni podariti zmago Angoli, da bi se ji ognili. Kenneth Faried iz Denverja in Anthony Davis (New Orleans), ki na SP ženeta Američane, sta odlična krilna centra, vendar se ne moreta primerjati z Davidom Robinsonom, Patrickom Ewingom, Karlom Malonom ali Barkleyjem, ki so sejali paniko pod obročema. Kaj bi šele lahko rekli, če bi poskusili umestiti Stephena Curryja, Kyrieja Irvinga in Derricka Rosa v isti stavek z Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom ali Larryjem Birdom?

»Takratnemu moštvu se ne bi mogel približati niti eden od današnjih reprezentantov. In če se pošalim: Mike Krzyzewski je bil leta 1992 tretji pomočnik selektorja Chucka Dalyja, zdaj pa je že osem let nedotakljiv, saj je z ZDA nanizal 60 zaporednih zmag,« je zgodbo zaokrožil eden od ameriških novinarskih kolegov. Rdeča nit tekem z Američani pa ostaja zelo podobna. Po robu se jim je treba postaviti brez kančka strahu, zato pa z veliko mero prebrisanosti in zdrave predrznosti. Lahko bi rekli celo »umazanosti« in fronto preseliti z zraka na trdna tla s čvrstimi prijemi. Novi atlas sveta, v katerem najdemo kar 92 košarkarjev, ki so v prejšnji sezoni igrali v ligi NBA, a se niso rodili v ZDA, bi moral spodbujati k pogumni drži. Leta 1992 je bilo v elitni ameriški ligi le 23 tujcev.

»Takrat je marsikdo v naši državi mislil, da košarko igramo le Američani. Z današnjega zornega kota je takšna ocena smešna. Zelo kakovostna je tudi Slovenija, prek katere se lahko prebijemo šele v polfinale. Dobro vem, da Goran Dragić ni edini odlični košarkar v moštvu in da ne gre niti za šov Gorana & Zorana, kot zelo poenostavljeno poroča večina ameriških medijev,« pravi Krzyzewski, ki si bo za cilj zagotovo zadal ustaviti slovenske prodore in mete za tri točke ter vzpostaviti popolno prevlado pri skoku, ki bi omogočila številne »lahke« koše. Načrt Jureta Zdovca bo težje uresničiti, na prvem mestu prioritet pa je beseda korajža.

Strelci za ZDA na SP: Davis 13,8, Faried 12,8, Harden 12,5, Curry 11,2, Thompson 11, Cousins 9,8, Irving 8,8, Gay 5,5, Rose in DeRozan po 4,5, Drummond 3,2 Plumlee 2,3. Najboljši skakalci moštva so Faried (7,8), Davis (6,3) in Cousins (5), prvi podajalci Harden (4), Curry (3,8) in Irving (3,5).