V Barceloni pričakujejo 2000 slovenskih navijačev

Že v Las Palmasu je bilo slovenskih košarkarskih privržencev več kot 500, v Barceloni jih bo še precej več.

Objavljeno
03. september 2014 16.32
Košarkarji Kongresni trg
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Las Palmas − Medtem ko izbranci selektorja Jureta Zdovca nizajo zmagovalne predstave na parketu, se slovenski navijači, ki so pripotovali na prizorišče košarkarskega svetovnega prvenstva na Gran Canario, zabavajo v neomejenih količinah. Glede na uspešne predstave naših fantov pa je v izločilnih bojih pričakovati nov naval privržencev na Barcelono.

V Las Palmas je prišlo nekaj več kot 500 slovenskih privržencev, povečini oblečenih v majice, darilo pokrovitelja reprezentance, in posledično prepoznavnih tako v dvorani kot v središču mesta. Uvodni dvoboj z Avstralijo so še spremljali razpršeni po vsej tribuni, nato pa so združili moči in grla in, kot zatrjujejo slovenski košarkarji, postali njihov šesti igralec na parketu.

Če je bilo potovanje na Kanarske otoke relativno drago, je pot do Barcelone, kjer bodo »junaki« odigrali izločilne boje, precej cenejša. Po napovedih predstavnikov slovenskih turističnih agencij naj bi bilo v katalonski prestolnici od 1500 do 2000 naših navijačev. Ponavadi jih polovica izbere potovanje z agencijo, druga polovica pa na pot odide v lastni režiji.

Kot je že v navadi celo desetletje, odkar slovenski navijači množičneje obiskujejo velika košarkarska tekmovanja, bo tudi v središču Barcelone oziroma v Olimpijskem pristanišču slovenski lokal, v soboto in nedeljo bo obiskovalce zabaval komik Denis Avdić.

Nad obiskom Las Palmasa je navdušen tudi lokalni organizator svetovnega prvenstva, ki je − za razliko od sedežev drugih predtekmovalnih skupin − občina Gran Canaria. Ob Fincih, ki se jih je v Bilbau nagnetlo približno 8000, sta prav Slovenija in Litva, jutrišnji tekmici v skupini D, pritegnili največ privržencev. »Takoj po žrebu smo stopili v akcijo in začeli oglaševati naš otok v slovenskih in litovskih medijih, več kot očitno se nam je obrestovalo. Nad več kot 70-odstotno zasedenostjo tekem smo zadovoljni tako prireditelji kot tudi lokalno gospodarstvo in gostinci, ki imajo od jutra do večera polne roke dela,« je pojasnil vodja pisarne Sergio Engel.