Z dvema točkama v zadnji četrtini je nemogoče zmagati

Slovenija po porazni končnici druga v skupini. V osmini finala z Dominikansko republiko, ob preboju v četrtfinale z ZDA.

Objavljeno
05. september 2014 03.39
BASKET-WC-2014-LTU-SLO
Eduardo Brozovič, poročevalec
Eduardo Brozovič, poročevalec

Las Palmas - Med pričakovanjem včerajšnjega dne so bila španska mesta bolj podobna prizorišču kongresa matematikov kot SP v košarki. V igri številk je slednjič potegnila kratko Slovenija, in to po svoji krivdi. V zadnjih 12 minutah tekme z Litvo je dosegla le dve točki, kot druga v skupini D ipa se bo že jutri pomerila z Dominikansko republiko.

Slovenski navijači so bili prvič v manjšini v Gran Canaria Areni, saj se jih je precej že vrnilo domov, glavnina pa bo pripotovala v Katalonijo. Veliko številčnejši Litovci so glasno spodbujali svoje ljubljence in jim poskušali pomagati, da bi nekako nadomestili pomanjkanje kakovostnega organizatorja igre. Ob odsotnosti Mantasa Kalnietisa je tekma pač ponujala predvidljiv scenarij. Slovenci so želeli uveljaviti prednosti svojih branilcev, evropski podprvaki pa so računali na centre. Še posebej na Jonasa Valančiunasa, ki je bil na letošnji pripravljalni tekmi v Kaunasu najtrši oreh za naše moštvo, revanšo v Stožicah pa je izpustil iz strateških razlogov.

Premoč pod obročema Litovcem vendarle ni omogočila širše obrambne postavitve in preprečevanja tekmečevih trojk, saj so morali presneto dobro paziti na prodore slovenskih branilcev. To jih je v dobršni meri uspelo, saj se je Goran Dragić nekajkrat zaletel v čvrst defenzivni zid, nato pa popravljal napake v nasprotnih napadih. V izenačenem prvem polčasu, v katerem je Valančiunas zbral 12 točk, nihče od njegovih soigralcev pa več kot pet točk, je najvišja litovska prednost znašala 32:28. Slovenija je po začetnih 9:6 potegnila tik pred glavnim premorom, čeprav se ni odločila za avstralsko formulo in agresiven presing, ampak za pristno domačo »kuhinjo«, da ne bi preveč obremenila svojega prvega asa. Ob naskoku osmih točk je bil dragocen predvsem prispevek Mihe Zupana (3:3 za dve točki, trojke 1:2) in Alena Omića (7 točk in 4 skoki), G. Dragić, Domen Lorbek (po 9) in Z. Dragić (trojke 2:3) so storili svoje. Po 20 minutah igre je bilo naše moštvo uspešnejše pri metih za tri točke (4:10 v primerjavi z 2:7), pri skoku pa minimalno zaostajalo s 15:18.

V tretji četrtini si je Valančiunas hitro prislužil tretjo osebno napako in zato prebil na parketu le tri minute, kar je slovenski zasedbi olajšalo delo. Zupan, Lorbek, Jure Balažič in brata Dragić pa so v napadu nadaljevali delo in v 28. minuti povišali prednost na 60:48, čeprav je tekmec poskusil tudi s consko obrambo. Nato pa se začele krizne minute. Slovenija je v naslednjih 12 minutah zmogla le dve točki (!), saj sta se v njene vrste vidno prikradli živčnost in nezbranost. Mimo obroča so leteli meti od daleč in tudi z neposredne bližine, še največ pa je bilo poskusov na silo. Srebrni z lanskega EP so bili le za odtenek bolj učinkoviti, a dovolj, da so dve minuti pred koncem prešli v vodstvo s 64:62 s točkami dvojčkov Lavrinovič. Edini slovenski koš v zadnjem delu tekme je dosegel G. Dragić 47 sekund pred koncem za 64:66, zadnja poskusa Zupana in Lorbka za tri točke pa nista našla cilja.

»Zgrešili smo ogromno metov, tudi 'zicerjev', ki jih ponavadi zadenemo. Litovci so medtem poslali v obroč nekaj zelo težkih poskusov, ob naših blokadah pa so v obrambi vztrajno prevzemali, zato je bilo težko organizirati igro. Z uigranimi akcijami nam ni uspelo pridobiti nikakšne prednosti,« se je po porazu pridušal Goran Dragić, Edo Murić pa je potožil: »Ustavilo se nam je zadnji četrtini odločilne tekme. Zato se nam v četrtfinalu znova obeta najhujši tekmec. Na EP 2011 smo igrali s Španijo, lani s Francijo, zdaj bi utegnili igrati z ZDA. Upam, da bomo enkrat kos objektivno boljšemu.« O Dominikanski republiki pa nič.

V včerajšnji bojni načrt slovenske reprezentance so že zgodaj popoldne posegli preračunljivi Avstralci s porazom proti Angoli. Zmaga nad Litvo bi naše košarkarje tudi po spremenjem scenariju vodila do prvega mesta v skupini, toda poraz jih je obsodil na neželeni drugi položaj. Kaj je zares rojilo Avstralcem po glavah, je težko oceniti. So se načrtno želeli ogniti morebitnemu soočenju z ZDA vse do polfinala ali pa so preprosto želeli spočiti svoje nosilce igre pred začetkom končnice? Nastopili so brez Arona Baynesa in Joeja Inglesa, David Andersen in Matt Dellavedova pa sta igrala le v prvih treh minutah in pol tekme. Tudi brez štirih članov udarne peterke so v 27. minuti vodili s 60:45, nato pa dobili dodatne »taktične napotke« in »čudežno« izgubili s 83:91. Tako so na koncu zasedli zadnje srečno tretje mesto, morebitno četrtfinalno merjenje moči z ZDA pa prepustili Slovencem.

Od SP se poslavljajo Iran, Egipt, Filipini, Portoriko, Ukrajina, Finska, Angola in Južna Koreja.