Zoki bi izbral preračunljivost, FIBA načrtuje sankcije za Avstralijo

Zoran Dragić je priznal, da v reprezentanci niso bili enotnega mnenja o tem, ali dobiti ali izgubiti tekmo z Angolo.

Objavljeno
08. september 2014 12.46
B. E., šport, Š. Ro., Delo.si
B. E., šport, Š. Ro., Delo.si

Barcelona - Tudi pred četrtfinalnim obračunom z ZDA v slovenski košarkarski reprezentanci še niso polegla ugibanja o domnevnem namernem porazu Avstralije proti Angoli, očitno pa tudi slovensko moštvo med obračunom z afriškim prvakov ni bilo povsem enotno, ali kaže igrati na zmago ali taktično izgubiti.

To je včeraj priznal tudi Zoran Dragić, junak zmage nad Dominikansko republiko v osmini finala. »O podrobnostih ne bi govoril, kar se je zgodilo, se je zgodilo. Če bi bil jaz trener, bi se nedvomno odločil za lažjo pot do polfinala. Takšno je moje mnenje - vse za uspeh. Če ti sistem omogoča preračunljivost, zakaj ne? Ne bi se delal norca na igrišču, ampak malo bi pa že posnemal Avstralce. Zato nanje nisem jezen. Mi smo si sami krivi, toda eno kolajno bomo nekoč že dobili,« je zagotovil.

Spomnimo, njegov starejši brat Goran je op twitterju obsodil poraz Avstralije z Angolo in zapisal, da bi FIBA morala ukrepati. Zapisu je nato včeraj, ko je Avstralija izpadla po porazu s Turčijo, dodal še tvit o tem, da se je nekdo uštel v računici.

FIBA preiskuje primer

Mednarodna košarkarska zveza FIBA pa je medtem odprla disciplinski postopek proti reprezentanci Avstralije, saj meni, da je namerno izgubila tekmo skupinskega dela svetovnega prvenstva proti Angoli in se s tem izognila drugemu mestu v skupini ter morebitnemu polfinalu z ZDA.

»Sum je zelo velik. Obnašanje vodstva in igralcev Avstralije je razočaralo strokovnjake in privržence košarke,« so sporočili z mednarodne in dodali, da bodo morali Avstralci svoje početje opravičiti s tehtnimi razlogi, če se hočejo izogniti sankcijam.

Prvenstvo so sicer Avstralci  že končali, saj so sinoči po dramatičnem zaključku izgubili dvoboj osmine finala proti Turčiji.