Zoran Dragić: Tudi Američani so le iz mesa in krvi

Jure Zdovc: Že pred pripravljanim dvobojem sem dejal, da so ZDA nedvomno odlična, ne pa nepremagljiva ekipa.

Objavljeno
07. september 2014 13.25
Spain Basketball World Cup
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Barcelona - Slovenski košarkarji so si po uvrstitvi v četrtfinale svetovnega prvenstva v Španiji, do katerega so se dokopali po zmagi nad Dominikansko republiko (71:61), prislužili prost dan, selektor Jure Zdovc pa jih bo danes namesto na trening peljal na večerjo v središče Barcelone. Prihodnji izziv, obračun z branilci naslova Američani, jih čaka v torek.

Kot poudarja selektor, bo zavoljo nespametnega poraza v zadnjem obračunu skupinskega dela z Litvo večno ostal grenak priokus, saj jim je ukradel sanje o kolajni. Z osvojitvijo prvega mesta v skupini bi namreč Slovenija v osmini finala igrala z Novo Zelandijo, v morebitnem četrtfinalu pa z bodisi Avstralijo bodisi Turčijo, ki bi bila premagljiva nasprotnika. Povsem drugače torej kot izbrana vrsta ZDA, glavna kandidatka za zlato ter aktualna svetovna prvakinja in olimpijska zmagovalka.

Zoran Dragić, z 18 točkami najučinkovitejši »junak« v obračunu z Dominikanci, se na novinarski konferenci ni mogel izogniti vnovičnem vprašanju o poteku zadnjih dveh kol na Kanarskih otokih. »Če bi bil jaz trener, bi proti Angoli namerno izgubil. A odločitev je bila drugačna in jo je treba spoštovati. Imamo pa čisto vest, da smo igrali po pravilih,« je odvrnil »Zoki«.

Pri tem je pozabil na morebitni tretji scenarij, saj bi Slovenija ob porazu z Angolo lahko zdrsnila celo na tretje mesto skupine D in se v tem primeru že v osmini finala udarila z neugodnimi Turki, ki so jo ugnali že na zadnjih dveh svetovnih prvenstvih. A kot sta poudarila tako Zdovc kot mlajši Dragić, časovnega stroja se ne da zavrteti nazaj in to vprašanje bo za večno ostalo odprto. Realnost je torkov spektakel z izbrano vrsto ZDA, ki je konec avgusta v Las Palmasu naše fante v prijateljskem dvoboju ugnala s 101:71.

»Na vsaki strani parketa bo po pet igralcev, zato ima vsako moštvo pravico razmišljati o zmagi. Že pred pripravljalno tekmo sem dejal, da so Američani nedvomno odlična, ne pa nepremagljiva ekipa. V prihodnjih dneh bomo pripravili bojni plan in jim poskušali pripraviti nekaj, kar jim bo pokvarilo načrte,« ne dviga bele zastave selektor Zdovc. Zoran Dragić je šel še dlje: »Tudi oni so le iz krvi in mesa. Morali bomo iti v meso in se stepsti z njimi. Nimamo česa izgubiti, zato bomo sproščeni in nevarni.«