Srbija s petico v JAR, kjer pa ne bo Hrvaške

Srbija se je s strelskim šovom v romunsko mrežo (5:0) kot prva od držav nekdanje Jugoslavije uvrstila na svetovno prvenstvo, na katerem pa bržkone ne bo Hrvaške.

Objavljeno
12. oktober 2009 13.27
Gorazd Nejedly, Siniša Uroševič
Gorazd Nejedly, Siniša Uroševič
Ljubljana - Usodo Hrvaške je zapečatila Ukrajina, ki je doma prizadejala prvi poraz dotlej stoodstotni Angliji, s čimer so možnosti naših južnih sosedov za preboj vsaj v dodatne kvalifikacije minimalne. Ukrajina ne sme zmagati v Andori, Hrvaška pa mora zmagati v Kazahstanu. Prvi nastop v dodatnih kvalifikacijah si je zagotovila Bosna in Hercegovina, ki je brez težav v gosteh premagala Estonijo.

»Za takšne tekme se živi. To so najsrečnejši in nepozabni trenutki. Ne bi želel nikogar izpostavljati, ker so bili vsi sijajni. Že danes bomo začeli priprave za SP,« je po spektakularni igri in zmagi nad večnimi tekmeci, sosedi Romuni, povedal eden od tvorcev srbskega vzpona v svetovni vrh selektor Radomir Antić. Na Marakani je doživel stoječe ovacije. Ugledni strokovnjak je srbsko reprezentanco prevzel pred začetkom kvalifikacij in v nezavidljivem položaju, sprto, neselekcionirano in ponižano po fiasku v kvalifikacijah za Euro 2008.

A odlične predstave v skupini, v kateri naj bi bili nedotakljivi favoriti št. 1 Francozi, so potrdile vrednost moštva, v katerem se je v soboto vpisal med nesmrtne kapetan Dejan Stanković. S 85. nastopom v reprezentančnem dresu se je izenačil z legendarnim Draganom Džajićem, pri čemer je bil v vlogi kapetana že 41. tekmo.

Ćiro kot Ferdinand 1914

Edin Džeko in Vedad Ibišević sta v Talinu odpravila dvome o drugem mestu v skupini, v kateri evropski prvaki Španci niso imeli tekmeca. Bošnjaki so pod taktirko kontroverznega Miroslava Blaževića storili zgodovinski korak in se prvič uvrstili v dodatne kvalifikacije. V sebi značilnem slogu se dosežka veselijo kot bi bili svetovni prvaki, a Južna Afrika je še vedno zelo daleč.

»Naj nam žreb zdaj nameni Ukrajino, da se ji oddolžim za Hrvaško,« si je »Ćiro« v svojem slikovitem slogu zaželel tekmeca v novembrskih dodatnih kvalifikacijah in kot vedno spet dvignil strasti. Del navijačev muslimanskega rodu mu očita, da je imel neprimerno držo v obdobju vojne v BiH, kritizirajo ga tudi rojaki Hrvati, ki mu pravijo, da se je hitro preoblekel v »muslimansko kožo«.

Kot vedno se je izkušeni selektor, ki je kljub vsemu za večino Bošnjakov junak, izvlekel iz zagate s črnim humorjem. »Soproga Zdenka mi vedno pove, da bom končal kot Ferdinand,« je odkril Blažević in se poistovetil z avstroogrskim prestolonaslednikom, ki je leta 1914 v Sarajevu umrl pod streli srbskega nacionalista Gavrila Principa.

Hrvaški spori in afere

Damir Skomina je v Dnipropetrovsku dosodil enajstmetrovko za Ukrajino, izključil angleškega vratarja Roberta Greena, a si vendarle ni prislužil naziva glavnega krivca za prvi poraz Angležev, ki je najbolj prizadel Hrvate. Samo čudež lahko najuspešnejšo reprezentanco z območja nekdanje Jugoslavije še popelje na SP, prek dodatnih kvalifikacij, toda strelec zmagovitega gola Sergej Nazarenko, Andrej Ševčenko in drugi Ukrajinci si spodrsljaja z Andoro ne morejo privoščiti.

Hrvaški nogometni tabor, ki se pripravlja za zadnjo tekmo v Kazahstanu, vznemirjajo notranji spori in incidenti. V petek so trije reprezentanti spet prestopili mejo primernega športnega življenja in si privoščili pivsko zabavo v »turbo-folk« slogu, ki je v glavnega grešnega kozla spremenila Anasa Sharbinija. V zgodnjih jutranjih urah je Hajdukov napadalec ob podpori Maria Mandžukića ter Dejana Lovrena prišel v hotel pijan kot čep in osrečil skrite fotografe. Plaz se je sprožil. Selektorju Slavenu Biliću že odštevajo dneve, moštvo je vse tanjše. Po poškodbah Luke Modrića, Eudarda, Nika Kranjčarja in Ivice Olića je Bilić iz moštva izgnal štoperja Ivico Križanca in Josipa Šimunića zaradi medsebojnega obračuna. Igralca naj bi se pomirila, a Bilić se ni omehčal.

Nemci kot v poletni pravljici


Moskva – Prek 70.000 navzočih je v zoprnem dežju pospremilo pričakovano kakovostno predstavo Rusije in Nemčije, gostujoči »elf« pa se je vnovič odrezal v svoji prepoznavni luči. Na tekmah odločitve zmaguje! In četudi selekcija Joachima Löwa v teh kvalifikacijah ni vselej blestela, je optimistično pričakovanje SP 2010 že »zastrupilo« številne častilce nogometa v Nemčiji. Dejansko so Michael Ballack & Co. najboljši predstavi v kvalifikacijah prikazali prav proti Rusom, najostrejšim tekmecem v skupini za 1. mesto, povrhu je obakrat tudi »zbornaja komanda« igrala konkurenčno.

»Nemcem vedno pripada vidna vloga na svetovnem prvenstvu,« je ob koncu živahnega večera na razprodanem štadionu Lužniki že napovedal veliki dogodek v naslednjem letu ruski selektor Guus Hiddink. Nizozemec se je pri svojem poslanstvu v Moskvi doslej imenitno odrezal, pred enim letom je popeljal rusko ekipo v polfinale Eura, nemške ovire v tej skupini pa le ni preskočil. Rusijo tako čaka boj v dodatnih kvalifikacijah za odhod na SP.

»Res nam je na tej tekmi sreča obrnila hrbet. Zadovoljen sem z napadalnim pristopom naših igralcev, le v zadnjih minutah bi bili lahko še boljši, pa še sodnik je zamižal, ko bi se prav lahko odločil za enajstmetrovko za naše moštvo,« je ocenil nizozemski strokovnjak na ruski klopi in optimistično napovedal razplet novembrskih dodatnih kvalifikacij: »Če bomo igrali tako kot tokrat z Nemci, se nam ni treba nikogar bati. Koga bi si želel za tekmeca? Nimam posebnih željá, v sredo bomo vse vedeli. V te kvalifikacije vstopamo kot favoriti

Njegov tekmec z nemške klopi Joachim Löw je bil v zadnjih mesecih pogosto tudi tarča kritik pri vselej zahtevnih privržencih »elfa«. Toda za zbrano taktično predstavo so mu podobno kot slovenski navijači v Bratislavi zaploskali tudi nemški obiskovalci tekme na osrednjem moskovskem štadionu. »Jogi, to je bila mojstrovina,« so mu sporočili iz najbolj branega nemškega tabloida Bild, tudi v včerajšnji izdaji resnega Frankfurter Allgemeine Zeitunga niso skrivali navdušenja nad odmevno zmago v ruski metropoli.

Edini gol za zmago je po podaji Lukasa Podolskega zabil Miroslav Klose, za obe kaže zapisati že večkrat omenjeno zgodbo: v reprezentančnih dresih sta precej učinkovitejša kot v klubskih. Rene Adler se je v hudem internem boju novega vala nemških vratarjev z moskovsko predstavo močno približal »enici« tudi za svetovno prvenstvo, Michael Ballack je vnovič v slogu samozavestnega in avtoritativnega kapetana vodil soigralce, Mesut Özil je spet opozoril na svoj razkošen talent.

Kakorkoli – če je pred tremi leti Nemčija pisala poletno pravljico tudi po zaslugi izjemnega motivatorja na selektorskem stolu Jürgna Klinsmanna ter vznesenosti navijačev na prvenstvu v svoji deželi, bodo ob takšnem pristopu njene delnice visoko tudi v Južnoafriški republiki. Rusi o prvenstvu pač še ne morejo razmišljati. Četudi je Hiddink prepričan, da bo vnovič med udeleženci največjega tekmovanja. V Nemčiji 2006 na avstralski klopi, zdaj pa na ruski …

Terim bo odstopil

Istanbul - Še lani na Euru v Avstriji in Švici je Fatih Terim veljal za junaka Turčije. Zdaj je glavni krivec za polom, saj so Turki s porazom v Belgiji dokončno ostali brez možnosti za SP. Šestinpetdesetletni Terim je napovedal, da se bo po sredini tekmi z Armenijo umaknil s selektorskega stolčka. Slovo s švedskega stolčka je napovedal tudi Lars Lagerbäck, če se ne bo uvrstil v dodatne kvalifikacije. Švedski kaže slabo, saj ima minimalne možnosti za 2. mesto v boju s Portugalsko

Maradona z božjo pomočjo še upa

Buenos Aires – Južnoameriške kvalifikacije so se spremenile v srhljivko brez primere. Argentina si je v sodnikovem podaljšku podaljšala upanje za neposredno uvrstitev na SP, podobno in z enajstmetrovke tudi Urugvaj. Toda sosedi, ki se ponašata s štirimi naslovi svetovnih prvakov, se bosta v zadnjem dejanju kvalifikacij udarili med seboj. Vložek je velik, zmagovalec gre zanesljivo na SP, poraženec ima dve možnosti: dodatne kvalifikacije ali pa ostanek doma. Iz ozadja grozi Ekvador, ki je sicer doma izgubil z Urugvajem. Čile in Paragvaj sta se na SP pridružila Braziliji.

»Čudež svetega Palerma nam je podaril nadaljnje življenje,« se je po infarktni zmagi v zadnjih trenutkih tekme s Perujem razgovoril srečni Diego Armando Maradona, ki je ušel besu navijačev. Argentina je v 86. minuti izgubila vodstvo (po golu Gonzala Higuaina). Za Peru je zadel Hernan Rengifo. 50.000 navijačev na štadionu Monumental je obupalo, a so Argentinci vstali od »mrtvih« po golu veterana Martina Palerma, ki je v popolnem nalivu zabil gol, morda vreden SP, v 92. minuti.

Dve minuti pozneje je za srhljivo zadnje dejanje v Quitu zadel Urugvajec Diego Forlan. Po prekršku vratarja Marcelo Elizaga (po rodu Argentinca) nad Edinsonom Cavanijem, je zlati evropski čevelj z bele točke zabil gol za zmago z 2:1, potem ko so gostitelji prvi zadeli prek Antonia Valencie (ManUtd) v 68. minuti.

»Veselje bo kratko. Misli se morajo takoj preusmeriti k tekmi z Argentino. Šteje le zmaga, od nje smo odvisni,« je rekel urugvajski selektor Oscar Washington Tabarez.

Čile z Argentincem na čelu že na SP 2010

Junak čilske uvrstitve na SP, prve po letu 1998, je Argentinec Marcelo Bielsa. Ugledni strokovnjak je z Argentino igral na SP 2002, kjer ni uresničil pričakovanj rojakov.