Srebrna kolajna Teji Gregorin

Slovenska biatlonka Teja Gregorin je na poletnem svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu osvojila srebrno kolajno v zasledovanju. Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila povratnica Dijana Ravnikar.

Objavljeno
27. september 2009 17.14
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Oberhausen - Slovenska biatlonka Teja Gregorin je na poletnem svetovnem prvenstvu v nemškem Oberhofu osvojila srebrno kolajno v zasledovanju. Boljša od slovenske tekmovalke je bila le Nemka Magdalena Neuner. Slovenski uspeh je s šestim mestom dopolnila povratnica Dijana Ravnikar.

 

Gregorinova, ki je startala s sedmega mesta po sobotnem sprintu z zaostankom več kot minute za zmagovalko Neunerjevo, je s požrtvovalnim tekom uspela nadoknaditi zaostanek in kljub štirim zgrešenim tarčam opravičila vlogo ene od favoritinj za naslov, ki ga je osvojila lani. V bistveno močnejši konkurenci pa si je tokrat priborila naslov svetovne podprvakinje.

 

"To je potrditev, da lanska poletna naslova nista bila naključje, mi pa vseeno precej več pomenijo zimske tekme in npr. drugo mesto v Pjongčangu. Rolkarske tekme me najbrž zdaj nekaj časa ne bodo videle, ker se mi še vedno ne zdijo povsem enakovredne in včeraj sem imela zaradi tega tudi precej težav. Ničla na koncu današnje tekme me je sicer še posebej razveselila, prvič leže pa je pihal veter in najbrž jo to tudi pripomoglo h kar dvema zgrešenima streloma. Na koncu sem potegnila tako kot znam in to mi je pomagalo pri osvojitvi drugega mesta proti ukrajinski biatlonki," je po novi medalji povedala Gregorinova.

 

Tudi Ravnikarjeva je z dvema šestima mestoma dokazala, da se po porodu uspešno vrača v šport. "Utrujena sem, obenem pa zelo vesela. Mislim, da sem lahko po vrnitvi zadovoljna s prikazanim. Rabim še malo kilometrine, ki mi bo povrnila vzdržljivost. Trije dnevi tekem so bili vseeno kar naporni in bi vmes še kako prav prišlo malo počitka. Mislim, da lahko punce odidemo s prvenstva zadovoljne," je bil komentar Ravnikarjeve.

 

Napredek je prikazala tudi Andreja Mali, ki pa se ji je spet malo zataknilo na streljanju. Ves čas tekme je pridobivala mesta, trije zgrešeni streli na prvem stoječem strelskem postanku, pa so jo spet potisnili nad dvajseterico. Do cilja je le pridobila dve mesti in tekmo končala kot 19.

 

V moški konkurenci so kraljevali Nemci, ki so zasedli prva štiri mesta, na najvišji stopnički je na koncu stal Michael Rösch. Vlogo slovenskega biatlona je z napredovanjem po lestvici rešil Klemen Bauer z 11. mestom, a je tudi on imel nemalo težav na streljanju leže, kjer je že na prvem postanku pustil nepokrite tri tarče, vendar se je kasneje uspel zbrati in zadel še trinajst od preostalih petnajstih strelov ter si za osem mestu popravil izhodiščni položaj. Z enajstim mestom je dosegel tudi najboljši moški rezultat tega prvenstva.

 

"Že včeraj sem zgrešil tri leže, danes pa tudi tri na prvem streljanju. To me je kar pošteno potrlo in ni mi ostalo drugega, kot da sem si sam pri sebi rekel: 'Skoncentriraj se fant!'. Predvsem stoje sem se zelo potrudil in mi je tudi uspelo več zadeti. Veliko bo še treba delati in prav je, da se je to pokazalo zdaj, ko še imamo čas za izboljšave. Če bi bilo že sedaj vse optimalno, bi se na uspehih lahko kaj hitro uspaval. Tekaško sem pripravljen obdobju primerno, kar je pokazal tudi sedmi tekaški čas današnje tekme in tu smo na pravi poti. Cilji tega prvenstva so bili bolj usmerjeni k dobrim strelskim dosežkom, kar pa se je le delno uresničilo. Veliko delava s trenerjem Kosom in bova še morala, da bom nared za zimsko sezono," je bil v svojih ocenah realen Klemen Bauer.

 

Drugi slovenski mož današnje tekme je bil Peter Dokl, ki si je na račun natančnosti na strelišču pristreljal devet mest napredka in osvojil 22. mesto. Pet mest je glede na dosežek v sprintu pridobil tudi Vasja Rupnik, ki je moral sicer devetkrat v kazenski krog, a enajsti tekaški čas ga je povzdignil na 29. mesto. Po načrtih pa tokrat ni šlo najboljšemu slovenskemu biatloncu Janezu Mariču. Enajstkrat se je zavrtel v dodatnih krogih in z najboljšim slovenskim izhodiščem pred današnjo tekmo, v sprintu je bil 14., je počasi izgubljal mesto za mestom. Nazadnje je pristal na 37. mestu.