Srebrna Petra motivirana za nove podvige

Slovenska smučarska tekačica, svetovna podprvakinja, Petra Majdič, pred nadaljevanjem sezone ne bo kaj dosti počivala. Že prihajajoči konec tedna jo čaka tekma svetovnega pokala v finskem Lahtiju.

Objavljeno
05. marec 2007 15.19
Petra Majdič: V sprintu je možno vse
Ljubljana - Slovenska smučarska tekačica, svetovna podprvakinja, Petra Majdič, pred nadaljevanjem sezone ne bo kaj dosti počivala. Že prihajajoči konec tedna jo čaka tekma svetovnega pokala v finskem Lahtiju, nato pa do konca sezone še štiri preizkušnje. Na vprašanje,ali ne bo nič počivala, je slovenska šampionka odgovorila: "Pa saj sem bila že včeraj utrujena od poti, celo bolj, kot od teka na 30 km. Zdaj ko sem doma, je vse boljše, spet imam zagon in motivacijo za nove podvige."

Smučarska zveza Slovenije (SZS) je za svojo šampionko ob vrnitvi iz dežele vzhajajočega sonca pripravila lep sprejem, katerega pa se je na žalost udeležila le peščica novinarjev, saj se jih večina šele vrača z Japonske, kjer se je v nedeljo končalo 46. svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Tekmovanje, ki bo po zaslugi Petre Majdič v slovensko zgodovino zapisano ne le s srebrnimi črkami, pač pa z zlatimi. Nov mejnik v obliki srebrnega odličja (v sprinterski klasični preizkušnji) je za slovenski smučarski tek vrhunski dosežek. Peto mesto na najdaljši preizkušnji 30 km klasično pa le še potrditev, da Majdičeva in njen trener Ivan Hudač vesta, kaj delata. In to delata dobro.

Direktor SZS Jaro Kalan je uvodoma le dejal: "Petra je dokazala, da lahko Slovenija 'pobere' kolajno v smučarskem teku. To je lep obet in motivacija za naprej, vse do Vancouvra, tudi za ostale." Nato je besedo dobila glavna akterka slovenske tekaške pravljice. "Na Japonskem je vse teklo tako hitro, da v bistvu sploh nisem imela časa dojeti, da sem svetovna podprvakinja. Pika na i je prišla še v soboto, menim, da je peto mesto v najdaljši preizkušnji odličen dosežek," je najprej povedala Majdičeva.

"Ko sem se mesec in pol pred prvenstvom pogovarjala z Ivanom (Hudačem, njenim trenerjem, op. p.), kako naprej, je rekel, da se je bolje posvetiti svetovnemu prvenstvu, ki je na sporedu le vsaki dve leti. Za vrhunske dosežke v svetovnem pokalu bo še čas. Imel je presneto prav. Kolajne s svetovnega prvenstva ti ne more nihče vzeti, vsak ve, koliko je vredna. Sicer je bilo tistih nekaj tekem svetovnega pokala, ko nisem tekmovala, težko gledati, ampak je bilo vredno potrpeti, kolajna je tu, glejte jo," še meni Majdičeva, ki jo že prihajajoči konec tedna znova čakajo tekme svetovnega pokala. Najprej sprint in 10 km klasično v Lahtiju, nato klasični sprint v Drammnu, kjer je lani vknjižila prvo zmago v svetovnem pokalu, potem 30 km klasično v Oslu, klasični sprint v Stockholmu in dvojno zasledovanje v Falunu.

Pred Petro še skandinavska turneja

"Pred mano je še skandinavska turneja, kjer upam, da lahko še kaj pokažem in se morda zavihtim na stopničke v skupnem seštevku svetovnega pokala. Predvsem v Oslu bi rada dobro tekla, če si tam med najboljšimi tremi, si legenda. Moja motivacija je velika. Ko se te tekme končajo, so me sicer povabili še na tekme t. i. Polar cupa, ki pa jih bom najverjetneje izpustila in bom raje še ves april trenirala, zato da bi se prihodnjo sezono lahko vrnila še močnejša. Že zdaj smo ogromno naredili, tako da se na preostale letošnje tekme podajam popolnoma neobremenjena," še dodaja Majdičeva, ki se ji bodo na zadnjih tekmah pridružile tudi Vesna Fabjan, Katja Višnar in Nejc Brodar.

"S takšnimi, kot je Petra, trenerji radi delajo. Ima vse, talent, pripravljenost do dela, voljo, je prava profesionalka. Na prvenstvo smo se odpravili pravočasno, celo malo težko je bilo čakati, da se začne zares. Tudi psihično smo zdržali in kljub nenehnim spremembam vremena in sestave snega, nam je uspelo odkriti pravo zmes, da je kolajna tu. To je življenjski cilj vseh, ki smo bili v ekipi, občutki so še zdaj fantastični, izredno smo veseli," pa je ob tem dejal slovaški strokovnjak Ivan Hudač. "Sezona je bila za vse težka, zaradi pomanjkanja snega smo morali dosti potovati, zdaj nas čaka še zaključek, kjer bomo skušali pokazati maksimum, želimo pa si čim več časa prebiti na snegu, saj nam bo takšen trening prišel prav v prihodnji sezoni," je še dodal Hudač.