Sreda razveselila Nemce

Napredovanje v četrtfinale pokala UEFA so si zagotovili nemška Bayer Leverkusen, Werder Bremen, španska Osasuna, ki je izločila Glasgow Rangers, in Tottenham.

Objavljeno
15. marec 2007 11.44
Ljubljana - Sreda je bila za nemški nogomet srečen dan, saj sta si napredovanje v četrtfinale pokala UEFA zagotovila tako Bayer Leverkusen kot Werder Bremen. Bayer je z zmago 3:0 izničil zaostanek s prve tekme proti francoskemu Lensu (1:2), Werder pa je zabeležil še izdatnejšo zmago kot na prvem dvoboju pri Celti iz Viga. Po zmagi 1:0 v gosteh je pred domačimi navijači slavil z 2:0. Napredovanje sta si v sredo zagotovila še španska Osasuna, ki je izločila Glasgow Rangers, in Tottenham, ki je končal evropsko pot portugalske Brage.

V Leverkusnu, ki je na dobri poti, da spet pride v finale evropskega tekmovanja (leta 2002 je v finalu lige prvakov izgubil proti madridskemu Realu), je dobro predstavo prikazal ukrajinski napadalec Andrej Voronin, pa čeprav je znano, da se bo poleti preselil k Liverpoolu. Voronin je poskrbel za prvi gol na tekmi v 36. minuti, usoda Lensa pa je bila zapečatena v 56. minuti, ko je zadel še Sergej Barbarez. Piko na i uvrstitvi med najboljših osem je postavil Juan v 70. minuti. "Vse pohvale moji ekipi. To je bil nogomet, kakršnega bi morali vedno igrati. Na začetku smo imeli nekaj težav, nato pa smo pokazali resnično izvrsten nogomet, ki je zaokrožil popoln večer za naš klub," je po tekmi dejal trener "farmacevtov" Michael Skibbe. Lensov strateg Francis Gillot je priznal, da so Nemci zasluženo napredovali in dodal: "V zadnjem mesecu smo garali kot nori, toda niti to nam ni pomagalo."

Bremnov junak Schindler

Bremnov junak večera je bil mladi in nadarjeni osemnajstletnik Kevin Schindler, ki je zelo poživil igro Werderja v drugem polčasu in v 49. minuti celo pripravil vodilni zadetek Hugu Almeidi, edinemu strelcu na prvi medsebojni tekmi s Celto v Vigu. "Nimam besed," je takoj po debiju v pokalu UEFA dejal Schindler, ki je ob polčasu zamenjal Aarona Hunta. "Nisem si mislil, da me bo trener Thomas Schaaf sploh poslal na igrišče, še posebej pa ne tako hitro. Sanje so se mi uresničile. To mi res zelo veliko pomeni," je bil navdušen Schindler. Drugi zadetek je Celti, ki je prav tako prek Jesusa Perrere zatresla Werderjevo mrežo, a iz prepovedanega položaja, zabil Clemens Fritz.

Razočarani Glasgow Rangersi


Po četrtfinalu so še najbolj razžaloščeni v taboru škotskega moštva Glasgow Rangers. Španska Osasuna, ki si je prvič v zgodovini priigrala četrtfinale pokala UEFA, je preprečila morebitni sanjski finale varovancev Walterja Smitha. Najboljši ekipi v tem tekmovanju se bosta namreč za naslov "udarili" 16. maja prav na stadionu Hampden Park v Glasgowu. Po neodločenem izidu na prvi tekmi, ki so ga bili bistveno bolj veseli v škotskem taboru, saj so izenačili prav ob koncu tekme, je usodni udarec na povratnem dvoboju v Španiji Glasgowu prizadejal Achille Webo z golom v 71. minuti. "Upali smo, da bomo igrali nekoliko bolje kot na prvi tekmi. Toda tega nismo uresničili," je povedal Smith, njegov kolega na španski klopi Jose Angel Ziganda pa je dodal: "Izločili smo klub z bogato zgodovino. K temu je pripomogel prav vsak nogometaš naše ekipe. Vsi so svoje delo opravili dobro, tako da imamo razlog za veselje."

Napredoval tudi Tottenham

Kljub izpadu Glasgowa pa si je otoška ekipa le priigrala napredovanje. Tottenham je bil na obeh tekmah s 3:2 boljši od Brage. V vodstvo so po avtogolu Toma Huddlestona v 24. minuti prišli Portugalci. Toda nato je na sceno stopil bolgarski ostrostrelec Dimitar Berbatov, ki je obrnil potek tekme z goloma v 28. in 42. minuti. Kljub temu pa nizozemski trener na Tottenhamovi klopi Martin Jol ni bil preveč navdušen tako nad Bolgarom kot nad ekipo: "Vse skupaj je bilo na trenutke prelahko. Berbatov je večkrat pretiraval z raznimi triki v kazenskem prostoru, kjer bi morali biti bolj učinkoviti." Andrade je v 61. minuti Brago vrnil v igro, toda že 15 minut kasneje je zadnji žebelj v krsto Brage zabil Steed Malbranque.

Drevi se bodo na povratnih tekmah za četrtfinalne vstopnice spopadli še Šahtjor Donjeck in branilka naslova Sevilla (prva tekma 2:2), AZ Alkmaar in Newcastle United (2:4), Espanyol in Maccabi Haifa (0:0) ter Benfica Lizbona in Paris St. Germain (1:2).