Štafeto bo vodil Srdjan Djordjević

V lov za olimpijsko normo in nastop na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu se bo podala tudi slovenska ženska atletska štafeta 4 x 100 m. Kot so povedali na Atletski zvezi Slovenije bo štafeta vadila pod vodstvom uveljavljenega trenerja Srdjana Djordjevića.

Objavljeno
18. februar 2011 19.26
Bo v štafeti tekla tudi Otteyjeva?
V. B, delo.si
V. B, delo.si
Ljubljana - Na Atletski zvezi Slovenije (AZS) so predstavili ambiciozen projekt: Slovenska ženska atletska štafeta 4 x 100 m na Olimpijskih igrah v Londonu leta 2012.

Kot so povedali na predstavitvi projekta je trenutno v širšem naboru za štafeto devet atletinj. Glede na formo in dosežene rezultate bodo nato določili ekipo šestih sprinterk, ki bodo, za izpolnitev pričakovane norme, morale teči od 11,40 sekunde do vsaj 11,55 sekunde. Vsaka izmed potencialnih članic štafete bo torej v primerjavi s trenutnimi dosežki morala še precej napredovati, zato jih v prihodnosti, ob podpori vrhunske tehnologije in strokovne ekipe, ki jo bo vodil priznani atletski strokovnjak Srdjan Djordjević, čaka naporen krog treningov in testiranj.

»Res sem vesel, da lahko predstavimo žensko člansko štafeto 4 x 100 m. AZS je že v preteklih dveh letih dodatno podpirala delovanje štafet, tokrat pa smo se odločili, da to storimo še bolj organizirano in ciljno. Želimo si, da bi dekleta izpolnila cilje, to so nastopi na največjih tekmovanjih. Priti na ta tekmovanja pomeni izpolniti norme, kar ne bo tako enostavno. Prepričani smo, da so tega sposobne, saj so njihove individualne zmožnosti, če jih nadgradijo še z dobrimi predajami, dovolj velik porok, da lahko računamo, da bo ta štafeta zastopala barve Slovenije že letos na svetovnem prvenstvu v Daeguju in na olimpijskih igrah prihodnje leto v Londonu,« je ob predstavitvi projekta dejal predsednik zveze Peter Kukovica.

Svoj pogled je dodal tudi predsednik strokovnega sveta pri AZS Martin Steiner: »Že lansko leto smo začeli s programom štafet. Bili smo pogumni in smo jih na evropsko prvenstvo v Barcelono poslali v polnem številu, čeprav so bili odmevi takrat mešani, vendar nas to ni ustavilo na poti. Atletska zveza je tako v finančnem planu za prihodnje leto določena sredstva namenila zgolj treningu štafet. Zavedamo se namreč, da uspeh same štafete pozitivno vpliva tudi na razvoj sprinta v celoti.«

Pozitivno na projekt gleda tudi priznani atletski trener Srdjan Djordjević: »Vesel sem, da so na atletski zvezi vendarle dali ustrezen poudarek tudi štafeti in ne le individualnim nastopom. V letu 2010 so dekleta tekla 44,30 s, v letu 2012 bi morale teči 43,70 s. S tem rezultatom bi se v primerjavi z zadnjimi in predzadnjimi olimpijskimi igrami morale uvrstiti med prvih 16 reprezentanc.«

Sara Strajnar, Pia Tajnikar, Nina Kovačič, Sabina Veit, Kristina Žumer, Tina Murn, Maja Mihalinec, najmlajša Alja Sitar in najbolj izkušena Merlene Ottey, ki je trenutno na treningu na Novi Zelandiji, so kandidatke za slovensko žensko štafeto 4 x 100 m, ki naj bi normo prvič lovila že na evropskem ekipnem prvenstvu v Izmirju 18. junija letos.