Štajerski narobe svet

Kaj se je zgodilo z moštvom, ki naj bi se po nekaterih napovedih po naslovu prvaka v prejšnji sezoni celo sprehodilo skozi aktualno prvenstvo, in kdo je v prvi vrsti odgovoren za to. Ve se, vijolični so se znašli v nekakšnem narobe svetu.

Objavljeno
21. september 2009 21.48
Rok Tamše
Rok Tamše
Verjetno je težko presoditi, kaj je ta čas najbolj boleče za tabor nogometašev Maribora. Bode jih več stvari hkrati: da že mesec dni niso dosegli zmage, da so v devetih kolih nanizali pet porazov, da za vodilnim Luko Koprom zaostajajo trinajst točk, da je izpolnjen načrt na evropski sceni že globoko v pozabi in da pravzaprav ne vidijo izhoda iz krize. Slednje je več kot očitno glede na besede trenerja Darka Milaniča, ki na igrišču preprosto ne prepozna svojih fantov. Nekdanji kapetan slovenske reprezentance je ugotovil, da nekaj njegovih varovancev sploh »ne razume, kje smo«. Zaradi zadnjega poraza proti Interblocku je upravi ponudil odstop, a ga Zlatko Zahovič in sodelavci niso sprejeli. V izjavi za javnost so s prstom pokazali na igralce, češ da problemi izhajajo iz njihovega zasebnega življenja.

Vprašati se gre dvoje: kaj se je zgodilo z moštvom, ki naj bi se po nekaterih napovedih po naslovu prvaka v prejšnji sezoni celo sprehodilo skozi aktualno prvenstvo, in kdo je v prvi vrsti odgovoren za to. Ve se, vijolični so se znašli v nekakšnem narobe svetu. Motor ekipe Zoran Pavlovič in prvi strelec Marcos Tavares sta po evropskih preizkušnjah zašla v slepo ulico. V tem obdobju nista igralca, ki bi z eno potezo preobrnila potek tekme ali celo odločila zmagovalca. V takšnem stanju tudi ne moreta povleči za sabo povprečnih kolegov v vijoličnem dresu, ki so sposobni »leteti« po igrišču le v enem primeru: ko sta predstavi omenjenih optimalni, ko jih Zahovič in Milanič »nakurita do neba« (kar vsakič ne uspe niti legendarnemu Ćiru Blaževiću) in ko je na tribunah Ljudskega vrta 10.000 frenetičnih navijačev. Tako izpade, da je po nakupih napadalcev Daliborja Volaša (že na posoji v Nafti), Davida Bunderle in Vita Pluta potenten zgolj domači up Dragan Jelič, čigar sposobnosti so bile vselej na udaru najmočnejših kritik. Zdaj je na vrhu lestvice strelcev s sedmimi goli. Kaj pa je to drugega kot narobe svet, v katerem se težko znajde tudi številna gorenjska kolonija igralcev.

Za dobre rezultate je vselej zaslužno moštvo, za slabe pa je odgovoren trener. Po tem nepisanem pravilu se je ravnal tudi mariborski strateg, ko je ponudil odstop. Iz Milaničevih in Zahovičevih ust smo se naposlušali besed o predanih, marljivih in učljivih fantih, ki vztrajno korakajo po poti nogometnega razvoja. No, zdaj sta pod vprašajem karakter in disciplina nekaterih (ali pač mnogih?) med njimi. Ne morem verjeti, da igralec Maribora, ki ga na pasti življenja profesionalnega nogometaša med drugimi opozarja sam Zahovič, hkrati pa je ves čas pod drobnogledom temperamentnih in poudarjeno zahtevnih Viol, po vseh uspehih zaide s poti, kakor je ugotovila uprava kluba. V pretežno zdravi sredini se lahko odnosi hitro popravijo, selekcija zgrešenih osebkov pa bržčas zahteva več časa. In denarja.

Iz torkovega Dela.