Stanovnik po deveti etapi že petnajsti

Na deveti etapi relija Dakar v Mavretaniji je med avtomobilisti zmagal Francoz Jean-Louis Schlesser, pri motociklistih pa je bil najboljši Latvijec Janis Vinters. Miran Stanovnik je tokrat pristal na 18. mestu.

Objavljeno
15. januar 2007 20.27
Stanovnik je skupno že na 15. mestu
Nouakchott - Vozniki so v Nemi v Mavretaniji končali z deveto etapo letošnjega relija Dakar. Na preizkušnji od Tichita do Neme v skupni dolžini 497 kilometrov je v konkurenci avtomobilistov zmagal Francoz Jean-Louis Schlesser (Schlesser-Ford), pri motociklistih pa je bil najboljši Latvijec Janis Vinters (KTM). Slovenski motociklist Miran Stanovnik (KTM) je bil tokrat 18., skupno pa je že na petnajstem mestu.

Deveta etapa je bila v konkurenci avtomobilistov usodna za ekipo Volkswagen. Dotlej vodilna dvojica Giniel de Villiers - Dirk von Zitzewitz je namreč obtičala zaradi požara na motorju. Na 129. kilometru je zagorel turbo polnilnik njunega Tuarega, s čimer se je najtežja reli preizkušnja za južnoafriško - nemški par končala. Tudi drugi najboljši Volkswagnov voznik, Španec Carlos Sainz, je imel na deveti preizkušnji težave, dvakratnemu svetovnemu prvaku v reliju je odpovedal servo ojačevalnik volana. Vodstvo v skupnem seštevku je zdaj prevzel voznik Mitsubishija - Francoz Stephane Peterhansel, ki je bil danes tretji. Med Schlesserja in Peterhansla se je uvrstil še Francoz Luc Alphand (Mitsubishi).

Stanovnik se bori z bolečimi koleni

V konkurenci motociklistov je slovenski puščavski lisjak znova vozil odlično, s tokratnim 18. mestom se je povzpel že na 15. mesto v skupni razvrstitvi, kjer še naprej vodi Španec Marc Coma (KTM). Slednji je bil tokrat tretji, zmago pa si je privozil Latvijec Janis Vinters (KTM). Drugi je bil Francoz Cyril Despres (KTM), ki je s tem ohranil tudi drugo mesto v skupni razvrstitvi, za Como pa zaostaja skoraj eno uro.

"Na začetku navigacija ni bila zahtevna, zato so nekateri povsem v stilu motokros dirk odbrzeli naprej. Kasneje sem jih vse polovil prav na račun nekaj navigacijskih pasti, tako da so na točki za dolivanje bencina samo nemo gledali, kako sem lahko pred njimi. Malo sem se pošalil in dejal, da sem prišel s helikopterjem. Kar se tiče navigacije in moje pripravljenosti, dajem resnično vse od sebe, to pa so danes plačala moja kolena, ki me pošteno bolijo, saj je bilo zaradi terena nujno čim več stati. Vendar bom že nekako, reli se že preveša v drugo polovico, kjer bo pred zadnjimi etapami potrebno še nekoliko stisniti zobe," je po prihodu v cilj povedal Stanovnik.

V torek bo na vrsti deseta etapa, dolga 400 kilometrov, kjer bo 366 kilometrov štelo za hitrostno preizkušnjo. Etapa bo krožna s startom in ciljem v Nemi, s čimer so se prireditelji izognili morebitnim grožnjam s strani puščavskih tolp v Maliju.