Steira in Vittoz slavila v Oberstdorfu

Norvežanka Kristin Steira in Francoz Vincent Vittoz sta zmagovalaa dvojne zasledovalne tekme serije Tour de Ski v Oberstdorfu. Od slovenskih tekmovalcev je bila najboljša Petra Majdič, ki je osvojila 33. mesto.

Objavljeno
02. januar 2007 18.11
Petra Majdič
Oberstdorf - Za smučarji tekači je druga tekma nove turneje Tour de Ski, preizkušnja v dvojnem zasledovanju v Oberstdosrfu. Pri ženskah je bila najboljša Norvežanka Kristin Steira, druga je bila Ukrajinka Valentina Ševčenko, tretja pa Rusinja Olga Savjalova. Najboljša slovenska tekačica Petra Majdič je tokrat ostala brez uvrstitve pri vrhu in je osvojila 33. mesto, Barbara Jezeršek je bila 53., Maja Benedičič 58., Vesna Fabjan pa 59. Pri moških je slavil Francoz Vincent Vittoz pred Rusom Aleksandrom Legkovom in Nemcem Tobiasom Angererjem. Edini slovenski tekmovalec Nejc Brodar je zasedel 62. mesto.

Novost v tekaškem svetovnem pokalu, novoletna turneja po vzoru tradicionalne skakalne, je tudi tekače ustavila v znanem smučarskem središču Obrestdorfu. Podobno kot skakalci na včerajšnji tekmi v Garmischu pa so imeli tekači slabo vreme; spremenljive vremenske razmere so jo tudi zagodle nekaterim favoritom.

Najboljša slovenska tekmovalka Petra Majdič je na silvestrski tekmi v Muenchnu segla do petega mesta, tokrat pa je prvič v sezoni ostala v ozadju. Vzrok za zanjo neobičajno uvrstitev pod 30. mestom je bil tehnične narave, saj v slovenskem spremljevalnem taboru niso našli ustreznih smuči in maž za spremenljive razmere: zjutraj pripravljena oprema je bila v popoldanskem nastopu nekonkurenčna. Po klasični preizkušnji je bila Majdičeva še na 13. mestu, po zamenjavi s prosto tehniko za drugih pet kilometrov pa je precej izgubila, dosegla 38. čas, skupno pa je bil njen nastop dovolj za 33. mesto, za najboljšo pa je zaostala dobro minuto. Ostale tri slovenske predstavnice so bile na repu uvrščenih. Barbara Jezeršek je bila 53., Maja Benedičič in Vesna Fabjan pa sta na cilju z 58. in 59. mestom imeli za najboljšo 4:59 oziroma 5:20 minute zaostanka.

V ospredju je na najvišjo stopničko po skoraj dveh letih in svoji prvi zmagi v Pragelatu stopila norveška tekačica Kristin Steira. Po prvem delu v klasični tehniki je bila na četrtem mestu - vodila je domačinka Claudia Kuenzel -, nato pa z odličnim začetkom v prostem slogu presenetila tekmice. Njena prednost je zadoščala za končni uspeh, saj je bila od Valentine Ševčenko boljša za 13 sekund. Tudi Ukrajinka je v prosti tehniki precej izboljšala svoj položaj, saj je bila po prvem delu le 20. Zanimiv je bil obračun za zadnje mesto na stopničkah, kajti med Olgo Savjalovo in Katerino Neumannovo je bilo na koncu le sedem desetink razlike. S slabšima uvrstitvama sta se morali podobno kot Majdičeva tokrat zadovoljiti zmagovalka muenchenske preizkušnje Marit Bjoergen, saj je bila le 25., tri mesta pred njo pa je končala vodilna v svetovnem pokalu Virpi Kuitunen. Kristin Steira je prevzela vodstvo serije Tour de Ski, po upoštevanju bonusov je za šest sekund pred Bjoergnovo, tretja pa je Finka Aino Kaisa Saarinen. Majdičeva je nazadovala na 21. mesto.

Pri moških je bilo razburljivo do konca, saj sta zmagovalec Vincent Vittoz in drugouvrščeni Aleksander Legkov prišla v cilj v manj kot sekundi. Francoz je blestel v prosti tehniki in v drugih desetih kilometrih je napredoval s 14. mesta po prvem delu v klasični tehniki. Tudi za najboljšima je bila velika gneča, kar 12 tekmovalcev je v zadnj kilometer prišlo v razmaku 12 sekund. Na koncu je borbeni domačin Tobias Angerer kljub padcu na spustu, ko je izgubil precej časa, silovito nadaljeval do cilja, kar se mu je obrestovalo s tretjim mestom, z vsega šestimi desetinkami naskoka pred Rusoma Nikolajem Pankratovim. Edini slovenski tekač v Oberstdorfu Nejc Brodar je bil po prvem delu 65., v drugem delu pa je napredoval za tri mesta. Skupno je po dveh tekmah Tour de ski je v vodstvu kljub danes le 12. mestu Norvežan Simen Oestensen pred Vittozom in Legkovom.

Jutri bo v Oberstdorfu še ena tekma, in sicer klasična preizkušnja na 10 oziroma 15 km. Iz Nemčije se tekači selijo v Italijo, najprej v Asiago (5. januar) s sprintom, nato pa še v Val di Fiemme (6. in 7.) s skupinskim startom na 15 oziroma 30 km ter zasledovanjem na 10 oziroma 15 km. Prireditelji bodo ob tem med najboljše razdelili skoraj milijon švicarskih frankov (približno 630.000 evrov) denarnega sklada, moški bodo na omenjenem tekmovanju v osmih dneh pretekli skoraj 100 km, ženske pa nekaj manj kot 60 kilometrov.