Stopničke za Damjana

Na 17. tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v nemškem Willingenu je zmagal Anders Jacobsen pred Michaelom Uhrmannom. Odličen tretji je bil slovenski skakalec Jernej Damjan.

Objavljeno
10. februar 2007 21.42
Jernej Damjan
Willingen - Na 17. tekmi svetovnega pokala v smučarskih skokih v nemškem Willingenu je zmagal Anders Jacobsen (148/139 metrov; 283,1) pred Nemcem Michaelom Uhrmannom (144/140 metrov; 276,2). Odličen tretji je bil slovenski skakalec Jernej Damjan (144,5/139 metrov; 273,3), ki je v drugi seriji skočil 139 metrov. Primož Pikl je pristal na 23. mestu.

Po prvi seriji je vodil Norvežan Jacobsen, sicer najboljši skakalec to zimo, na drugem mestu je bil domačin Uhrmann, tretji pa je bil Jernej Damjan. Primož Pikl je v finale krenil kot 24.

Jacobsenu koristil premor

Jacobsenu je krajši tekmovalni premor - izpustil je tekmo v Klingenthalu - očitno koristil, saj se je v svetovni pokal vrnil na najboljši možen način - z zmago. "Danes je odličen dan, saj smo kar štirje Norvežani končali med deseterico. Zaradi utrujenosti sem izpustil Klingenthal in vesel sem, da sem pripotoval v Nemčijo," je bil vesel še ne 22-letni norveški zvezdnik. Za veliko navdušenje skoraj 40.000 domačih navijačev je z drugim mestom poskrbel Uhrmann, ki se je po zmagi in tretjem mestu v Oberstdorfu še tretjič v sezoni povzpel na stopničke. "Vzdušje je bilo odlično, moji skoki pa skoraj popolni. Zelo sem zadovoljen. Enostavno - super je," je bil kratek in jedrnat priljubljeni bavarski skakalec.

Da bodo dva tedna pred začetkom svetovnega prvenstva v Saporu nekoliko lažje zadihali tudi v slovenskem taboru, je z odličnim tretjim mestom poskrbel Damjan, ki se je tako sploh prvič v karieri povzpel na stopničke svetovnega pokala in obenem pokazal, kako malo je potrebno, da se v smučarskih skokih vse postavi na glavo. Še na zadnji tekmi v Klingenthalu je kljub dobrim nastopom na treningih in v kvalifikacijah nato na tekmi ostal zunaj finala, prav tako preostali trije Slovenci, že nekaj dni pozneje v Willingenu pa mu je le uspelo tisto, kar so trenerji od njega že lep čas pričakovali: da bi dobro pripravljenost s treningov prenesel tudi na tekmo.

Dan za Damjana

Da je danes "njegov" dan, je nakazal že v poskusni seriji, kjer je imel četrto daljavo med vsemi. A na tekmi je še nekaj dodal in si tretje mesto po izjemnem skoku 144,5 metra priskakal že "ob polčasu", na koncu pa je stopničke le še potrdil in si tako po Roku Urbancu januarja v Zakopanah kot drugi Slovenec to sezono priskakal tudi posebno nagrado za najboljšega na tekmi, ki je sicer zunaj najboljše petnajsterice v svetovnem pokalu, tako imenovano nagrado Manner Man of the Day. "Ne vem, mogoče sem se končno sam v sebi znebil tistega pritiska in velike želje po dobrem rezultatu," je po uspehu kariere odvrnil Damjan na vprašanje, kaj je bilo danes drugače, da je dobro formo prenesel tudi na tekmo.

"Zdaj sicer že lahko normalno diham, vendar sem bil takoj po tekmi povsem iz sebe, počutil sem se, kot da bi zmagal. Po tako dolgem času, ko sicer veš, česa si sposoben, a ti na tekmah enostavno ne gre, se mi je skala odvalila od srca. Če ti na treningih ne gre, potem še ni tako grozno, če pa si na treningih ves čas dober, je pa res težko zdržati," se je oddahnil 23-letni skakalec ljubljanske Ilirije in dodal: "Sicer sem že prej vedel, da lahko tako dobro nastopil, a zdaj sem se končno povsem prepričal. Na Japonsko bom skušal iti s takimi občutki, kot jih imam zdaj: samo da bom sproščen in se ne bom preveč obremenjeval s tekmo, pa bo vse dobro."

Nikkola: Pomembna je sprostitev

"Po dobrih nastopih na treningih smo se veliko pogovarjali in danes sta oba nastopila bolj sproščeno. Jernej je odlično skočil v prvi seriji, pomembno pa je, da je tudi v finalu, ko je bil pod pritiskom, zdržal in dobro nastopil. Zelo sem vesel, saj mu je končno uspelo tudi na tekmi pokazati takšne skoke kot na treningih. Upam, da si je dokazal, da lahko dobro nastopi tudi na tekmi in bo v prihodnje bolj samozavesten," je bil v pogovoru vesel glavni trener slovenske reprezentance Ari-Pekka Nikkola in poudaril, da bo treba fante za SP še bolj sprostiti: "Seveda bomo skušali zadržati to raven skakanja, ampak pomembno bo tudi, da bomo fante sprostili. Še posebej pri Jerneju sem imel vedno občutek, da na tekmah sam nase naloži preveliko breme, ampak upam, da je zdaj to preteklost - tu v Willingenu ima prepričljiv dokaz. Tudi s Piklom sem zadovoljen, saj ni nastopil slabo, a se bo moral še bolj sprostiti."

"Tokrat ni bilo prav nič drugače kot prej, saj sem že po tekmi v Klingenthalu dejal, da fanta tehnično ne skačeta slabo, a se žal na tekmi ne znata sprostiti in nastopata zelo 'zategnjeno'. Le malo sta se morala sprostiti, tako Jernej kot Primož sta naredila solidne skoke, in takoj se je poznalo tudi pri rezultatu," je dejal trener Gorazd Pogorelčnik.

Jutri bo v Willingenu na sporedu še ekipna tekma, kjer pa Slovencev ne bo, saj sta se Urbanc in Robert Kranjec skupaj s trenerjem Janijem Grilcem že po neposrečenih nastopih v Klingenthalu odpravila domov.