Strup za 17,2 milijona $ na leto

Ko je Allen Iverson pred dnevi prevzel prvo mesto na lestvici najboljših strelcev prvenstva NBA s povprečjem 31,2 točke, so navijači košarkarjev Philadelphie dobili vsaj manjše zadovoljstvo.

Objavljeno
11. december 2006 15.10
Allen Iverson
Ljubljana – Ko je Allen Iverson pred dnevi prevzel prvo mesto na lestvici najboljših strelcev prvenstva NBA s povprečjem 31,2 točke, so navijači košarkarjev Philadelphie dobili vsaj manjše zadovoljstvo. Njihovim ljubljencem v tej sezoni pač ne cvetijo rožice, saj so s pičlimi petimi zmagami v 19 tekmah drugo najskromnejše moštvo celotne lige za Memphisom. Toda zdaj bodo, kot kaže, ostali tako brez tekmovalnih uspehov kot brez Iversona. Tokrat zares.

Iversonova 11-letna poklicna kariera je nadvse turbulentna. Prvi izbranec nabora 1996 je bil štirikrat najboljši strelec sezone, sedemkrat je nastopil na tekmi All-Star NBA in bil dvakrat izbran za najboljšega med nastopajočimi. Leta 2001 pa je osvojil naslov MVP celotne sezone in popeljal Philadelphio do velikega finala končnice, kjer so jo 4:1 v zmagah ustavili LA Lakers. Toda prav v enaki meri je zaslovel s škandali zunaj dvorane in pogostimi prepiri s trenerji. Najbolj navzkriž je prišel z Larryjem Brownom, ki mu je v šestih letih sodelovanja pogosto očital preveliko sebičnost med igro, prav tako pa zamujanje na trening, premajhno prizadevnost pri vadbi in splošno »alergijo« na avtoriteto. Toda nekako sta le našla pot do sožitja, kar očitno ni uspelo Brownovemu nasledniku Mauriceu Cheeksu v zadnjem poldrugem letu. Že poleti je kazalo, da se bo Iverson moral preseliti v Boston, po zadnjem izbruhu jeze v Philadelphiini slačilnici pa očitno ni več možnosti za spravo.

Več preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela...