Švedi na vrhu, Slovenci pri dnu

Švedska je trenutno vodilna evropska država na lestvici "fair-playa", ki jo je danes objavila Evropska nogometna zveza (UEFA). Na vrhu lestvice so Švedi, Slovenija je trenutno na 39. mestu.

Objavljeno
12. februar 2007 16.59
Nyon - Švedska je trenutno vodilna evropska država na lestvici "fair-playa", ki jo je objavila Evropska nogometna zveza (UEFA). Švedi so na vrhu lestvice z 8,258 točke. S tem so na najboljši poti, da pridobijo še eno mesto v kvalifikacijah za prihodnjo sezono pokala UEFA. Švedska je dodatno mesto po zaslugi "fair playa" dobila že lani, a je Gefle izpadel že v prvem kvalifikacijskem krogu. Končna lestvica, po kateri bodo z nastopom v pokalu UEFA nagradili enega izmed klubov, bo znana 30. aprila.

UEFA pa bo z žrebom med državami, ki bodo 30. aprila imele vsaj 8,0 točke na tej lestvici, določila še dva kluba za nastop v kvalifikacijah pokala UEFA sezone 2007/08. Lani sta ti dve mesti dobila belgijski Roeselare in norveški Brann Bergen.

Na lestvici "fair-playa" UEFA upošteva igre klubov in reprezentanc na vseh tekmah pod okriljem UEFA, ključni dejavniki pa so poštena igra, spoštovanje tekmeca in sodnikov, obnašanje navijačev, obnašanje uradnih oseb ter število rumenih in rdečih kartonov. Slovenija je bila lani v igri za dodatno mesto, letos pa bo le stežka - čeprav je še kar nekaj časa -, saj je trenutno šele na 39. mestu s 7,629 točke.