Svet manj krut za novince

Skoraj pol stoletja je minilo, odkar je novinec v formuli 1 na krstni dirki dosegel zmago. V sezoni 2007, ki se bo začela 18. marca z dirko za VN Avstralije, lahko trnovo pot pričakujeta tudi Lewis Hamilton in Heikki Kovalainen.

Objavljeno
07. marec 2007 08.00
eikki Kovalainen bo v prihodnji sezoni tekmoval skupaj z Italijanom Giancarlom Fisichello
Ljubljana – Skoraj pol stoletja je minilo, odkar je novinec v formuli 1 na krstni dirki dosegel zmago. Zadnji, ki je v slogu Julija Cezarja prišel, videl in zmagal, je bil Giancarlo Baghetti, ki je preminil pred 11 leti. Leta 1961 je Italijan senzacionalno zmagal na dirki za veliko nagrado Francije v Reimsu, ko je njegov ferrari v ciljni ravnini švignil mimo porscheja z Američanom Danom Gurneyjem. »Zelenci« od takrat niso imeli veliko sreče v prvem letu, bodisi zaradi slabših dirkalnikov bodisi zaradi pomanjkanja izkušenj. V sezoni 2007, ki se bo začela 18. t. m. z dirko za VN Avstralije, lahko trnovo pot pričakujeta tudi Lewis Hamilton in Heikki Kovalainen, čeprav mnogi menijo, da se bo tradicija končala in da bosta nadarjena novinca resno mešala štrene prekaljenim mačkom.

V zadnjih letih je lahko »rookie« prišel blizu zmagovalnega odra le ob nenavadnih razmerah in mnogih odstopih, a tokrat ideja o novincu na najvišji stopnički ni več tako utopična. Britanec Hamilton (McLaren) in Finec Kovalainen (Renault) imata spodobna avtomobila in upata, da bosta storila, kar doslej ni uspelo še nobenemu velikanu formule 1 – zmagati že na prvi dirki.

Več si preberite v sredinem Delu.