Sveta trojica nedotakljiva, ostali po drobtinice

 »Liga bo še močnejša, še bolj izenačena in še bolj medijsko odmevna,« so optimistično zatrjevali člani Združenja rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) ob predstavitvi nove sezone v Mik 1. ligi.

Objavljeno
10. september 2009 22.52
Peter Zalokar, STA
Peter Zalokar, STA
Ljubljana - Nova sezona se bo začela jutri ob 19. uri s tekmo med Krškim in Ribnico in končala konec maja, ko bo znan 19. prvak v samostojni Sloveniji. Naslov brani Gorenje, edina resna izzivalca sta Cimos in Celje Pivovarna Laško. Zelo napeta bosta boja za zgornji dom najboljše šesterice ter za obstanek v ligi. Slednjega bo izgubil samo eden. Še četrtič zapored bo namreč prva liga štela neparno število članov. Po Veliki Nedelji, Novi Gorici in Gold Clubu je slovo zaradi finančne stiske vzel še trboveljski Rudar, prvi slovenski prvoligaš v nekdanji državi.

Tekmovalni sistem v sezoni 2009/2010 ostaja nespremenjen: v prvem delu se bodo ekipe - po dvokrožnem sistemu - medsebojno pomerile, v drugem pa se bosta formirali dve skupini: od 1. do 6. ter 7. do 11. mesta. Najbolj zanimive tekme bo prenašala televizijska postaja Sport Klub, ki je danes podpisala triletno pogodbo z ZROPS. Omenjena televizijska postaja bo neposredno prenašala najbolj zanimive tekme v vsakem krogu, prenose pa bodo popestrili s studijskim delom in številnimi imenitnimi gosti.

Omeniti velja, da se klubi 1. MIK lige in sodniška organizacija RZS tik prek pričetkom sezone niso mogli zediniti glede medsebojnega sodelovanja oziroma načina delegiranja sodnikov, zaradi česar je bil resno ogrožen pričetek sezone. Zaradi takšnega neusklajenega delovanja in nezmožnosti sklenitve kompromisa se je v reševanje nastale situacije aktivno vključila krovna organizacija, na čelu s predsednikom Franjem Bobincem. Na njegovo pobudo sta se danes na sedežu RZS sestali obe strani ter z njegovo pomočjo dosegli kompromisno rešitev: v 1. in 2. krogu bo sodniški žreb delegiran. V tem času bosta tako ZROPS kot sodniška organizacija RZS znotraj svojih organov pridobili mandat, ki jima bo dal možnost za sklenitev dolgoročne rešitve.

Gorenje (minulo sezono 1.): Velenjčani so 50. obletnico obstoja okronali s prvim naslovom prvaka. So neuradni zmagovalci prestopnega roka (Miha Žvižej, Natek), kljub mnogim ponudbam so zadržali Ivana Čupića. Jedro je ostalo enako in »ose« imajo najmočnejšo zasedbo doslej. To so nakazale že v superpokalu. Zaradi nastopanja v LP in odsotnosti kaznovanega trenerja Ivice Obrvana bi v prvem delu sezone Velenjčani lahko doživeli kakšen nepričakovan spodrsljaj na domači sceni. Proračun: 1,5 mio €.

Cimos (2.): Koprčane še vedno peče spomin na 28. maj, ko so naslov prvaka izgubili na zadnji tekmi v Bonifiki. Nižanje proračuna moštva trenerja Matjaža Tominca kakovostno ni pretirano udarilo. »Prezgodaj je še za oceno moči ekipe. Želimo ostati v vrhu, vsaj med prvo trojico,« je bil kratek Tominec, ki je v zadnji sezoni osvojil pokalno lovoriko. Proračun: 1,5 mio €.

Trimo (3.): Ponoven vzpon na zmagovalni oder je praktično nedosegljiv, še vedno pa so Trebanjci glavni kandidati za zadnjega člana četverice. Že vrsto let dobro delajo pod vodstvom izkušenega Marka Šibile in imajo trdno jedro ekipe, ki ga je zapustil Klemen Cehte. Proračun: 500.000 €.

Celje Pivovarna Laško (4.): Celjani so opravili temeljit »remont« ekipe, Tone Tiselj stavi na izkušnje, kakovost in pristop ter napoveduje vrnitev srebrnine pod Golovec. »Glavni cilj sta oba domača naslova, v pokalu EHF nimamo ciljev, želimo pa priti čim dlje. Veliko smo ostali dolžni sebi, glavnemu pokrovitelju in navijačem,« pravi direktor Mijo Zorko. Proračun: 3 mio €.

Slovan (5.):
Z Gajičem bi bili Kodeljevčani resni kandidati za četverico, po njegovem odhodu v Zagreb bo to težje uresničljivo. So eni redkih, ki so povečali proračun. Miho Žvižeja so nadomestili s Hrvatom Branimirjem Koloperjem. Ambiciozni trener Boris Denič goji hitro ter borbeno igro in Slovan je bil v zadnji sezoni trd tekmec za vse. Proračun: 500.000 €.

Prevent (6.): »Ježki« so pozimi ujeli zadnji vlak v zgornji dom. Ponovitev uspeha bi bila prava terna. Recesija je na Koroškem udarila še posebej močno. Novemu trenerju Alenu Mihalju je ostala mlada in neizkušena ekipa. »Upam, da bomo zmagovali vsaj na domačih tekmah,« je bil skromen Mihalj. Proračun: 250.000 €.

Jeruzalem Ormož (7.):
Ormožani so skromen kolektiv s čvrsto ekipo in velikim srcem, ki je še posebej na svojem Hardeku vselej neugoden tekmec. Proračun: 250.000 €.

Ribnica Riko hiše (8.): »Lani smo za las izpustili ligo za prvaka, zdaj hočemo vanjo. To bi bila pika na i mojega triletnega trenerskega dela v Ribnici,« je odločen Tomaž Tomšič. Ribničani so bili prijetno presenečenje zadnje sezone, zdaj so se okrepili še na zunanjih položajih. Proračun: 350.000 €.

Merkur (9.): Gregor Cvijič ima najmlajšo ekipo v ligi. Denarja je premalo, okrepitev v Škofjo Loko ni bilo. Kako daleč je mogoče priti z borbenostjo, bo pokazal čas. Proračun: 250.000 €.

Krško (1. v 1. B ligi): Po starosti primerljiv z Merkurjem. Ogrodje ekipe je ostalo nespremenjeno. »Favorita za izpad ni. Mnogi to vlogo pripisujejo nam, vendar bomo dokazali, da se motijo,« pravi predsednik Boštjan Kozole. Proračun: 250.000 €.

Maribor Klima Petek (2.): V ZROPS si ne bi mogli želeti boljšega novinca – ambicioznega in stabilnega. Štajerci govorijo o obstanku, potihem si želijo med šesterico. Trenerski dvojec Čotar-Šerbec ter novinca Backovič in Furlan so obetavna podlaga. Proračun: 500.000 €.