Svindal še tretjič v Lenzerheideju

Aksel Lund Svindal je zmagovalec zadnjega veleslaloma letošnje sezone. Norvežan si je s tretjo zmago v štirih dneh z zmago zagotovil veleslalomski kristalni globus in prevzel prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala.

Objavljeno
17. marec 2007 16.10
Zadovoljni Aksel Lund Svindal
Lenzerheide - Aksel Lund Svindal je zmagovalec zadnjega veleslaloma letošnje sezone. Norvežan si je s tretjo zmago v štirih dneh zagotovil veleslalomski kristalni globus in prevzel prvo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala. Drugo mesto je osvojil Massimiliano Blardone, tretje pa Američan Bode Miller.

Svindal eksplodiral

Neverjeten razplet zadnje veleslalomske tekme je postavil na glavo predvidevanja, kako bi se lahko letošnje tekmovanje razpletlo na finalu v Lenzerheideju. Odlični Norvežan je ob koncu sezone v sijajni formi: v štirih dneh je zmagal že na tretji dirki zapored in si pred sklepnim dejanjem pripravil odlično izhodišče za svoj prvi veliki kristalni globus.

Šokanten začetek tekme

Šokanten je bil že uvod v veleslalomsko tekmo. Startno številko 1 je imel Benjamin Raich, toda Avstrijec je sredi prve proge naredil napako in zapeljal v sneg. Branilec skupne zmage v svetovnem pokalu se je lahko le prijel za glavo, saj je vedel, kaj je s tem ponudil tekmecem. Pred to tekmo je imel namreč pred Svindalom le tri točke naskoka, v ozadju pa je na morebitne napake tekmecev prežal še domačin Didier Cuche s 104 točkami zaostanka. Svindal je na široko odprta vrata dobro izkoristil: z odlično predstavo je premagal vse tekmece razen Massimiliana Blardoneja, toda med njim in Italijanom je bila po polovici tekme samo stotinka sekunde, kar je obetalo vrhunski spopad v drugi vožnji. Že tretji, Francoz Joel Chenal, je s šestimi desetinkami preveč zaostal, da bi se še lahko vpletel v boj za zmago.

Slabe razmere na drugi progi Svindalu niso mogle do živega

Razmere na drugi progi niso več dovoljevale optimalnih nastopov tekmovalcem, ki so bili po prvi v ospredju, kar je izkoristil predvsem Američan Bode Miller in se s sedmega mesta po prvi vožnji s tretjim časom še zavihtel na stopničke. Finec Kalle Palander je imel še nekaj teoretičnih možnosti, da seže po skupnem veleslalomskem bronu, a jih je s končnim šestim mestom zapravil, po odstopu Chenala pa sta vodilna po prvi vožnji uprizorila epsko bitko. Prav zadnji vožnji zadnjega veleslaloma sezone sta odločali o malem kristalnem globusu: Svindal je vrgel rokavico izziva Italijanu, saj je na že precej načeti progi zlahka obdržal polovico naskoka pred Millerjem in prevzel vodstvo.

Blardone od jeze zlomil palico


Blardone se je zavedal, da si bo z zmago privozil tudi zlato skupno veleslalomsko odličje (za Svindalom je zaostajal 19 točk), toda v zgornjem delu je že zapravil tisto stotinko prednosti. Pri drugem merjenju vmesnega časa jo je spet pridobil, triler pa se je končal v cilju, ko je bil za 21 stotink prekratek in od jeze je lahko le še zlomil svojo smučarsko palico.

"Danes je bil zame zelo pomemben dan, toda še precej bolj pomemben bo jutrišnji," je skušal po svoji letošnji peti zmagi evforijo umiriti norveški smučar: "Po prvi vožnji sem si zabičal, da moram smučati po pameti. Rad bi še bolj pritisnil, a nisem želel tvegati preveč."

Neverjetni zaključek sezone

Po za Norvežana neverjetno ugodnem razpletu predzadnje tekme sezone je Raichu ostala samo še ena možnost: zmagati mora na nedeljskem slalomu, ob tem pa Svindal ne sme osvojiti niti ene točke, kar pomeni, da bi moral biti 16. ali slabši. Vsak drugačen razplet bo pomenil slavje Norvežana, saj je Svindal za Raicha nedosegljiv že z drugim mestom, ki prinašal le 80 točk. Cuche, danes četrti, pa lahko teoretično ob sedanjih 1098 točkah še prehiti Raicha in seže po srebru, Norvežana pa ne more več ujeti.

Bled nastop Gorze

Edini slovenski nastop na veleslalomu v Švici je bil v slogu celotne sezone, bled in neopazen. Aleš Gorza si že v prvi vožnji ni pripravil najboljšega izhodišča za preboj med najboljših 15, saj je bil v konkurenci 31 smučarjev 18., v drugi pa je z zelo povprečno vožnjo vse skupaj še pokvaril in končal le na 23. mestu, daleč od dobitnikov točk, na 23. mestu skupnega seštevka pa je nazadnje tudi končal letošnjo veleslalomsko sezono.

Slalom za veliki finale

Sezona svetovnega pokala se bo za smučarje končala z nedeljskim slalomom; poleg boja za skupno lovoriko se obeta tudi napet dvoboj za slalomsko krono, kjer ima Mario Matt pred Raichom 15 točk prednosti, zadnje pa še ni rekel niti Šved Jens Byggmark, ki sicer zaostaja 75 točk. Pred jutrišnjim slalomom ima Svindal s 1252 točkami kar 97 točk naskoka pred Benjaminom Raichom (1155 točk).