Svindal zmagovalec Hinterstoderja

Norvežan Aksel Lund Svindal je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Hinterstoderju. V finalu je od trojice Slovencev nastopil le Aleš Gorza in osvojil 28. mesto.

Objavljeno
21. december 2006 16.38
Lund Aksel Svindal
Hinterstoder - Norvežan Aksel Lund Svindal je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v avstrijskem Hinterstoderju. Drugo mesto je z zaostankom 26 stotink osvojil Kanadčan Francois Bourque, tretji pa je bil Finec Kalle Palander (+ 0,40). V finalu je od trojice Slovencev nastopil le Aleš Gorza in osvojil 28. mesto (+ 9,97), Bernard Vajdič se z 32. mestom ni uvrstil v drugo vožnjo, Mitja Valenčič pa že prvega nastopa ni končal.

Tretji veleslalom letošnje sezone je v veliki meri krojilo vreme. Gosta megla je že začetek prve vožnje prestavila za pol ure, smučarji pa so tudi potem, ko so tekmo vendarle začeli, imeli zelo slabo vidljivost, na trenutke pa pred sabo niso videli skorajda ničesar.

Najbolj zadovoljen je Hinterstoder zapuščal Aksel Lund Svindal. Potem ko je Norvežan moral po sredinem superveleslalomu prepustiti prvo mesto v skupnem seštevku Bodeju Millerju, je izgubljeno hitro nadoknadil. Norvežan je izkoristil ugodno startno število, saj tekmovalci z višjimi na mehki progi tokrat niso imeli možnosti za napad na vrh, ter si že po prvi vožnji priboril najbolje izhodišče. V igri za zmago sta bila še Kalle Palander z 22 in Miller z 39 stotinkami zaostanka, medtem ko je tokrat prvo domače orožje Hermann Maier zaostajal že slabo sekundo.

Želje domačinov, da bi končali zanje neverjetno dolgo in nerazumljivo serijo brez zmag prav na svojem terenu, se niso uresničile. Maier je v drugi vožnji naredil preveč napak, da bi se lahko boril za vrh in je celo padel iz prve deseterice. Tako je breme spet padlo na Benjamina Raicha, edinega avstrijskega zmagovalca v tej sezoni, ki pa s šestega mesta po prvi vožnji ni mogel narediti čudeža in Avstrija bo po 13 tekmah na zmago čakala vsaj še do Bormia. Uspešen pa je bil Kanadčan Francois Bourque, ki je v megli najbolje ujel linijo nastopa v drugi vožnji ter se na koncu s petega prebil na drugo mesto, kar je njegova doslej najboljša uvrstitev v karieri. Na vrhu je ostalo podobno kot po prvi vožnji; le Miller je zdrsnil s tretjega na četrto mesto, Palander z drugega na tretje, za Kanadčanom je zaostal 14 stotink, Svindal pa je ostal tam, kjer je bil: "Po pravici povedano me je bilo kar malo strah. Videl nisem nič in napadal sem samo zato, da ne bi padel. Imel sem malo sreče, vedno pač ne moreš zmagati, ampak danes je bil moj dan." Zanimivo je, da je bila to njegova četrta zmaga v četrti različni disciplini in zdaj mu manjka le še uspeh v slalomu, da bi se pridružil redkim izbrancem, ki so slavili v vseh disciplinah alpskega smučanja: Pirminu Zurbriggnu, Marcu Girardelliju, Guentherju Maderju, Kjetilu Andreju Aamodtu in Bodeju Millerju. Svindal je z novimi stotimi točkami prevzel vodstvo tako v skupnem seštevku kot v veleslalomski razvrstitvi.

Slovensko čast je z nastopom v finalu reševal le Aleš Gorza. Najboljši slovenski veleslalomist je bil 23. po prvi vožnji, v drugi pa je v težkih razmerah v zgornjem delu že padel, a je nato vendarle nadaljeval in z velikim zaostankom pristal na končnem 28. mestu kot zadnji med finalisti, s tem pa osvojil tri nove točke. Brez njih je ostal Bernard Vajdič, ki je dolgo upal na finalni nastop, na koncu pa je bil 32., 11 stotink oddaljen od druge vožnje, medtem ko Mitja Valenčič ni končal nastopa.

Smučarji se bodo v letošnjem letu zadržali le še v Bormiu, kjer bosta naslednji teden na sporedu dva smuka; klasični in prestavljeni iz val d'Isera.