Svindal zmagovalec skupnega seštevka, slalom Raichu

Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2006/2007 je Aksel Lund Svindal. Slalom je dobil Benjamin Raich pred Mariem Matton in Manfredom Möllgom.

Objavljeno
18. marec 2007 15.48
Aksel Lund Svindal in Benjamin Raich, konkurenta za naziv najboljšega smučarja sezone
Lenzerheide – Zmagovalec skupnega seštevka svetovnega pokala v sezoni 2006/2007 je Aksel Lund Svindal. Norvežan je v zadnjem dejanju letošnje sezone, slalomu, osvojil 15 točk svetovnega pokala, s temi zlata vrednimi točkami pa si je zagotovil svoj prvi veliki kristalni globus in po letu 1999 in Lasseju Kjusu naslednjega norveškega.

Slalom je dobil Benjamin Raich, kateremu pa tudi zmaga ni pomagala, saj je za Svindalom v skupnem seštevku zaostal 12 točk. Obliž na rano Avstrijca pa je mali kristalni globus v slalomski razvrstitvi. Drugi je bil Mario Matt, tretji pa Italijan Manfred Mölgg. Matic Skube se je po hudi napaki v prvi vožnji uvrstil na 22. mesto.

Misija Raicha: popoln napad

Pred slalomsko tekmo je bila naloga za izzivalca Raicha jasna; moral je napasti na vso moč, zmagati in obenem upati, da Norvežan ne bo med dobitniki točk. Le v tem primeru bi izničil njegovo 97 točk veliko prednost. Raich pa je imel v ognju še eno železo, saj je bil ob le 15 točkah manj od Matta v boju tudi za slalomski globus. Prvi del naloge je branilec skupne zmage iz lanske sezone opravil brezhibno, saj je v prvi vožnji krepko vodil. Mesto za njim je bil Matt, kar je Raichu vseeno še omogočalo mali slalomski globus, Svindal pa je z "zategnjeno ročno zavoro" odsmučal prvo progo in se uvrstil na 12. mesto.

Mož odločitve Larsson

Na koncu je bil mož odločitve Šved Markus Larsson. Ko je Svindal, v podobno previdnem slogu kot v prvi vožnji, opravil z drugim nastopom, je bil šele peti. Če bi vsi, ki so še bili na vrhu, končali pred njim, bi Svindal ob Raichovi zmagi ostal praznih rok, saj bi končal na nehvaležnem 16. mestu. Toda Larsson se je lovil po progi in delal manjše napake, tako da je bil na koncu dve mesti za Norvežanom in Svindal je lahko že precej pred Raichovim nastopom zmagoslavno dvignil roke v zrak. Rešilno 15. mesto je bilo njegovo za pičlih sedem stotink, kolikor ga je ločilo od še enega Šveda Martina Hanssona.

Ogorčen boj tudi za mali kristalni globus

Ko je bil boj za veliko kristalno lovoriko že odločen, se je bitka za malo šele začela. V njej je imel vlogo "outsiderja" Jens Bygggmark, presenečenje letošnje sezone, ki pa je drago plačal odstop v Kranjski Gori, po katerem je izgubil vodstvo v slalomskem seštevku. Pred finalom je imel še teoretične možnosti za prvo mesto, a le ob slabih nastopih obeh najboljših Avstrijcev. Šved s petim mestom ni bil slab, vendar sta bila tokrat Matt in Raich razred zase. Najprej se je na progo pognal svetovni prvak iz Aareja in Manfreda Mölgga premagal za tričetrt sekunde. Toda po odlični Raichovi vožnji, s katero je smučar iz Pitztala le še povečal svoj naskok iz prvega dela, je moral reprezentančnemu kolegu priznati dvojni poraz: ne le na tekmi, za pet točk je izgubil tudi boj za mali globus (605:600).

Presrečen Svindal

Svindal, ki je bil med obema tekoma tako razburjen, da ni mogel niti jesti, svojega uspeha sploh ni mogel dojeti: "Ste prepričani da mi je uspelo? Sploh ne morem verjeti! To je največji uspeh, ki ga smučar po mojem mnenju lahko doseže. Pomeni mi več kot medalje na kakršnihkoli prventstvih, saj pomeni, da sem bil konstnatno dober prek vse sezone, ne le na določen dan.Presrečen sem, z ramen mi je padlo veliko breme. Dosegel sem natančno to, kar sem potreboval," je po velikem uspehu razlagal novi junak bele karavane, po Kjetilu Andreju Aamodtu (1994) in Lasseju Kjusu (1996 in 1999) tretji Norvežan s prestižno lovoriko.

Raichu v tolažbo mali kristalni globus

Raicha je potolažil slalomski globus, njegov tretji v tej disciplini po letih 2001 in 2005. "Nesmiselno bi bilo zdaj jokati. Imel sem priložnost, seveda bi rad zmagal, ampak se pač ni izšlo. Aksel si je zmago zaslužil, naslednje leto pa bom spet napadel na vso moč," je bil realen Raich, ki je dosegel 29. zmago v karieri.

Slovensko čast reševal Skube

Slovenija je imela, kljub neuspešnim predstavam prve slalomske ekipe med sezono, s katerimi si nihče ni zagotovil finala, predstavnika tudi na zadnji tekmi sezone. Slovensko čast je reševal mladi Skube s pravico nastopa kot mladinski svetovni prvak, a je bilo breme velike priložnosti za prve točke le pretežko. Naredil je napako v zgornjem delu prve proge, se pobral in nadaljeval, toda večsekundni zaostanek mu nato ni omogočil boja za točke, tako da je končal na 22. mestu, kar je njegova prva uvrstitev v svetovnem pokalu. "S prvim nastopom nisem zadovoljen, čeprav razen zdrsa na bok niti nisem smučal slabo. Drugi nastop je bil boljši, že blizu mojih trenutnih sposobnosti. Za svetovni pokal mi še manjka nekaj moči in izkušenj," je menil Skube.